.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 23:40:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: audio w cygaro, glosniki "w kanapie"- co Wy na to?
PostNapisane: 25.kwi.2008 17:58:36 
Użytkownik

Auto: Allroad C5 2.7 MT
tak ostatnio myslalem na audio i wpadlem na pomysl zeby wsadzic elipsy 6x9 pod nogi pasazerow tylniej kanapy, dokladniej w scianke miedzy podloga a kanapa. przestrzen pod kanapa bedzie jako pudlo a dobre elipsy jbl'a tam powinny lepiej zagrac bass niz w tylniej polce. w polce mialem w poprzednim wozie i nie bylo zle ale tu wole zrobic dziury w "podkanapiu" niz polce.
co o tym myslicie?

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 10:57:28 
Użytkownik

Jeśli chodzi Ci tylko o bas to jeszcze ujdzie, jeśli o brzmienie to zapomnij o tym pomyśle jak najszybciej. Nie wiem czy dobrze rozumiem, chcesz wsadzić głośniki w pionową ściankę? Jeśli możesz to pokaz na jakimś zdjęciu gdzie planujesz włożyć te głośniki dokładnie.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 16:47:46 
Użytkownik

Sugerowalbym wyciac otwory pod glosniki w tej sciance z metalu tuz za siedzeniami wraz ze sciagnieciem elementu tlumiacego oraz otwory w gabce oparc siedzen.

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 19:25:19 
Użytkownik

Jak na mnie beznadzieja. Albo ani jeden ani drugi w ogólne nie macie pojęcia o audio, albo macie jakiś gorszy dzień przecież to będzie brzmiało jak z wiadra. Dobrze wzmocnić półkę trochę wygłuszyć bagażnik i jakoś zagra. A jak chcesz basu to niestety ale trzeba zainwestować w subwoofer, bez tego się nie obejdzie choćbyś wsadził te głośniki niewiadomo gdzie.

Obrazek

Ostatnio edytowano 26.kwi.2008 19:34:07 przez Bobo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 19:33:03 
Użytkownik

Niskotonowe w oparcie, dwudrozne w polke, tuba w kufer, wytlumiony tyl kufra mata. Polka predzej czy pozniej bedzie brzeczec, luzy srub etc, wstawianie coraz ciezszego sprzetu... bezsens.

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 19:45:23 
Użytkownik

Tuba :) kocham to słowo ....

Nikt nie każe w polkę montować ciężkiego sprzętu. Ale głośniki są po to by wytwarzać ciśnienie a nie grac w kanapę. Z tego co wiem to jbl nie produkuje elips wyłącznie niskotonowych, w takim razie montowanie ich w oparciu i słuchanie średnich i wysokich z naszego oparcia nie jest dobrą rzeczą. Powiem więcej dla mnie to kalectwo .

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 19:57:47 
Użytkownik

Pomysł z montażem głośników w kanapę, półkę itp, to kalectwo ;)

Głośnik eliptyczny podaje pełne pasmo. Umieszczenie go na wysokości nóg spowoduje, że nogawki i totalny brak ukierunkowania głośnika całkowiecie uniemożliwią odsłuch tonów średnich i wysokich... Będzie tylko buczeć, a do tego nie będzie sceny...

Można tam założyć głośniki basowe typu Free Air, bo tam nie ma miejsca na stworzenie komory rezonansowej.

Montuje się głośniki w drzwiach i wtedy one mają pole do popisu, a tweetery w słupkach, żeby były ukierunkowane na słuchacza i dawały efekt "przestrzenności" dźwięku, co przekłada się na kształtowanie sceny, umiejscownienie instrumentów w przestrzeni oraz zapewnia realizm odsłuchu.

A montowanie głośników z tyłu jest bez sensu, bo człowiek posiada małżowinę uszną, która blokuje dźwięki dochodzące z tyłu, a wyłapuje te, któe dochodzą z przodu i z boku, więc w zasadzie montowanie czegokolwiek poza głośnikiem bassowym, którego pasmo przenoszenia rozchodzi się bardzo łatwo, z tyłu od słuchacza to tylko sztuka dla sztuki...

W multimediach tak, bo wtedy mamy zapewniony efekt 3D i OGLĄDACZ, nie słuchacz, może poczuć się jakby był w środku akcji.
W filharmonii orkiestra nie siedzi przecież z tyłu widowni, a w Audio chodzi o to, żeby jak najbardziej zbliżyć się do oryginału...

Ale się rozpisałem :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 20:34:16 
Użytkownik

Jak powiedział heveliusz. To co chcesz zainwestować w głośniki do tyłu dodaj na lepszy sprzęt na przód i dobre wygłuszenia drzwi.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2008 23:06:27 
Użytkownik

to moze troche sie wytlumacze:)
tak niecodzienny pomysl zapodalem ze wzgledu na latwosc i szybkosc wykonania.
wiem ze najlepsza opcja to dobry zestaw odseparowany na drzwi ale do tego trzeba sporo czasu i pracy no i musialbym przerobic boczki. zrobilem tak kiedys w golfie2, dobry sprzet + pelne wygluszenie drzwi i gralo niesamowicie, a drzwi zamykaly sie jak w A8:D ladnych pare kilo ciezsze. niestety, 2 dni roboty ktorych teraz nie mam.

jesli chodzi o subwoofery to ich nie trawie, dla mnie sa za wolne, testowalem kilkanascie skrzynek otwartych i zamknietych i bardziej bylem zadowolony z elips DLS'a w polce.

znacie jakies sensowne glosniki 10cm ktore mozna by bylo wsadzic w podszybie i zasilic z radia zebym z przodu slyszal cos wiecej?

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2008 00:35:25 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
ManiekManiak napisał(a):
to moze troche sie wytlumacze:)
tak niecodzienny pomysl zapodalem ze wzgledu na latwosc i szybkosc wykonania.
wiem ze najlepsza opcja to dobry zestaw odseparowany na drzwi ale do tego trzeba sporo czasu i pracy no i musialbym przerobic boczki. zrobilem tak kiedys w golfie2, dobry sprzet + pelne wygluszenie drzwi i gralo niesamowicie, a drzwi zamykaly sie jak w A8:D ladnych pare kilo ciezsze. niestety, 2 dni roboty ktorych teraz nie mam.

jesli chodzi o subwoofery to ich nie trawie, dla mnie sa za wolne, testowalem kilkanascie skrzynek otwartych i zamknietych i bardziej bylem zadowolony z elips DLS'a w polce.

znacie jakies sensowne glosniki 10cm ktore mozna by bylo wsadzic w podszybie i zasilic z radia zebym z przodu slyszal cos wiecej?
Ja bym Ci nieśmiało polecił Sinuslive SL100....
Piszę nieśmiało, ponieważ one u mnie grają w chwili obecnej jeszcze na radiu, ale docelowo będą stanowiły część całości, a mianowicie część trójdrożnego zestawu odseparowanego zasilanego wzmakiem.....
Czekam tylko na taschki, zamówione, zapłacone -> robią się....
Co do sensu zakładania dobrego sprzętu do samochodu, to trochę się z Tobą zgodzę, że czasem szkoda kasy, ale nie do końca.....
Każdy sprzęt z samochodu przed sprzedażą można wyjąć, wszystkie głośniki, wzmak, radio, jedyne z czym pogodzić się trzeba to zostawiona własna praca (wytłumienie drzwi), raczej kable pod wzmak i ewentualnie dokupione lub dorobione własnoręcznie panele do drzwi na głośniki 16.....
Ja z tego założenia wyszedłem, klocki zbieram od kilku m-cy, jeszcze trochę brakuje, ale sam przód już niedługo będzie wymiatał.....

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2008 06:32:39 
Użytkownik

A jak ze zwrotnicą do zestawu trójdrożnego? Sam robisz, czy ktoś w tym pomoże, bo to już wyższa klasa wtajemniczenia :D

A co do wypowiedzi o szybkości subwooferów to kolega ManiekManiak chyba aż tak dużo nie słyszał, bo są głośniczki, które przy odpowiednim wzmocnieniu i dobraniu skrzynki potrafią mile zadziwić :D I to pozytywnie :D ( i nie muszą kosztować bardzo dużo :) )

PS. Mały OT. Wybiera się ktoś dziś na Sound of Tuning do Lublina? Miałem sobie wczoraj podskoczyć, ale czasu nie było, ale dziś już na 100% lecę :) Oczywiście jako widz...

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2008 12:50:05 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
davidos88 napisał(a):
A jak ze zwrotnicą do zestawu trójdrożnego? Sam robisz, czy ktoś w tym pomoże, bo to już wyższa klasa wtajemniczenia :D
Na początku podłączę pod wzmak, mam 4 kanałowy i SL100 ma już zwrotnicę i pójdzie na 1 i 2 kanał a woofery na 3 i 4 ....
Jeśli nie zda to egzaminu, to w planie jest zwrotka ale kupna, bo moja wiedza jest zbyt mizerna żeby samemu zrobić.....

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 18:25:59 
Użytkownik

Auto: buduje się
zgubi Ci sie dźwięk :) Dla wyglądu załóż same maskownice i diody ale dla dźwięku, to zmień tok myśłenia :) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 19:30:01 
Użytkownik

Nawiązując do szybkości subwooferów. Jeżeli chcesz coś mocnego, co da Tobie więcej niż średnie tony, ale zejdzie trochę niżej, to spraw sobie z dwa takie głośniczki http://www.scort.eu/p/pl/283/glosnik_ni ... tor-6.html i do tego dobre wzmocnienie i się miło zdziwisz jak to coś może zagrać :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2008 21:25:41 
Użytkownik

no dobra, koncepcja troche sie zmienia. klocki jakie bede mial na dniach to wzmak Lanzar 4x100W RMS i 2 elipsy JBL po 100W RMS. do elips mam plan zrobic jakies sprytne dystanse zeby nie trzeba bylo ciac podszybia z tylu i beda z polce. problemem jest przod. myslalem o takim zestawie:
http://allegro.pl/item360039616_hertz_e ... ielce.html
pasowalby do wzmaka jesli chodzi o moc. pytanie tylko jak to wsadzic w boczek. boczki bede mial z dziurami na kolbki do szyb ale szyby elektryczne. jak je sprytnie tam wsadzic? najprosciej to by dystans i powiekszyc dziure w boczku ale to chyba za pieknie nie bedzie wygladac. robil ktos panele na glosniki 165mm do cygaro? moze jakies foto? pewnie sie nie da bez krojenia kieszeni?

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2008 21:59:23 
Użytkownik

A kukałeś w rezanka??

Jest tam fotostory z rezania paneli. Jakiś gościu robił w V8, ale drzwi się niewiele różnią...

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2008 22:33:20 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Jakiś gościu robił w V8

heh, ciekawe kto. kawal roboty zrobiles, niestety nie wiem kiedy bede mial czas na taka przebudowe :/ wiem ze warto bo kiedys w golfie zrobilem i efekt byl niesamowity.

Strefa czasowa: UTC + 1