.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 06:58:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zamiana foteli
PostNapisane: 03.kwi.2005 15:04:32 
Użytkownik

Hej
Z racji tego że fotel kierowcy mam bardzo wysiedziany a pasażera jest w stanie prawie idealnym to pomyślałem czy by ich nie zamienić, po wstępnych oględzinach wydaje mi sie ze jest to możliwe i nawet nie bedzie specjalnie kłopotliwe, czy ktoś w Was robił może coś takiego i jęsli tak to czy były z tym jakies problemy?Aha moje fotele nie maja żadnej elektryki. Czy ktoś widzi jakieś przeciwskazania przed taką zamianą??

Dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Przemek K.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2005 15:02:37 
Użytkownik

szyny powinny pasowac, bedziesz mial po innej stronie regulacje wysokosci(jezeli masz) i kat oparcia ;)
a przeciwskazania, hmmm. ja bym wolal zeby pasazer siedzial na ladniejszym foteliku, ale to kwestia gustu :)

-Volvo V70 II T5

-Audi 100 C4 Avant '92r. ABC (Rezanko: soczewki, 4 x el. szyby, roletki w tylnych drzwiach oraz tylnej szyby, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Audi 100 C3 CD '83r. 2,0
-Audi Coupe GT '86r. KX
-Audi Coupe GT5S '82r. WN
-Audi 80 GLS 2D, '78r. 1,6

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2005 18:36:09 
Użytkownik

Hej
Próba zamiany foteli sie nie udała, ale może napisze co i jak to sie może kiedys komus przyda.
Odkrecenie foteli to pryszcz, nie sprawi nikomu najmniejszego problemu,
natomiast w przypadku przekladki z kierowcy na pasażera pojawia sie problem z mocowaniem pasów. Niestety miałem nadzieje ze pasy sa mocowane do podłogi a nie do fotelu, stad tez pojawił sie problem z przeniesieniem zapiecia pasów na drugą strone, otóż płaskownik do którego są zamontowane zapiecia od pasów jest na stałe przymocowany do ramu fotela za pomoca powiedzmy takich bardzo dużych nitów, dla mnie jedynym rozwiazaniem byłoby wyciąść ten płaskownik i przespawać na druga strone, ale szkoda mi tak podejmować tak drastycznej metody, zatem najpewniej oddam fotel do tapicera zeby wymienił gąbke.
To tyle
Pozdrawiam
Przemek K.

ps. Nie chodzi o to ze fotel pasażera jest ładniejszy tylko zdecydowanie wygodniej sie na nim siedzi :)

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2005 15:58:28 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jak miałeś wyjete oba fotele, to dlaczego nie przełozyłeś gombki z prawedo do lewego??

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2005 07:41:56 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Jak miałeś wyjete oba fotele, to dlaczego nie przełozyłeś gombki z prawedo do lewego??

na groma, faktycznie zapomnialem wspomniec o takiej opcji :/
sam niedawno, robilem cosik podobnego, i przeciez zamiana bylaby najlepszym wyjsciem w jego wypadku......:)

-Volvo V70 II T5

-Audi 100 C4 Avant '92r. ABC (Rezanko: soczewki, 4 x el. szyby, roletki w tylnych drzwiach oraz tylnej szyby, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Audi Coupe GT '86r. KX

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 17:59:28 
Użytkownik

Hej
Jak wyjałem fotele probowłem z jednego sciagnac obicie zeby dodatkowo dołożyć gąbki, niestety nie bardzo mi to szlo, owszem udało mi sie kawałek sciagnać ale reszty nie mogłem i odpusciłem zeby jej czasem nie uszkodzić.
A moze ktos z was przerabiał juz sciaganie obicia z foteli, bo owszem nie ma problemu posciagac wszystkie haczyki z materiału ale niestety zeby go sciagnac pewnie musiałbym podziałac troche siła a nie wiem czy to by sie dobrze odbiło na materiale. i jeszcze jedno ,czy zeby sciagnac obicie z siedziska trzeba odkrecać oparcie, analogicznie jak sciagnac materiał z oparcia??

Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam
Przemek K.

ps. Moze ma ktos pomysł na taki dziwny hałas, mianowicie w momencie załaczania biegu (automat) i na wolnych obrotach wydobywa sie z silnika odgłos jakby latającej śrubki. Pojawiło to sie po wymianie uszczelki pod głowica i uszczelniaczy.Mam wrazenie ze halas dobiega gdzies z okolicy alternatora , moze pompy. Czy mogło na to miec wpływ zmiana oleju wczesniej jezdzialem na mineralnym Mobilu po wymianie uszczelek mechanicy zalali Tedexa mineralnego. Za wszelkiego typu sygestie wielkie dzieki:)

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 19:35:38 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.6
witam. kiedys rozbierałem fotel od kierowcy ,bo miałem ten sam problem co ty. (oparcia nie trzeba odkrecac) w duzym skrocie; wyjmujesz fotel ,obracasz go i odpinasz wszystkie spinki (trzeba odgiac tez blaszki ktore trzymaja materiał w kilku miejscach tylko uwaga bo sa ostre) i odkrecasz wszystkie plastiki gałki i itp. nastepnie obracasz fotel do normalnej pozycji , wtedy materiał na bokach powinien sie troche poluzowac i tam dopiero zaczyna sie kombinacja gdyz materiał i pianka jest przymocowana na takich stalowych drucikach do ramy fotela,sa one razem pospinane i trzeba je poodpinac, co wcale nie jest łatwe! wtedy jest dojscie do wszystkiego :D mi przerwała sie pianka w 2 miejscach i musialem pozniej te druciki przymocowac na silnej tapicerskiej drarwie do ramy fotela za pomocaą bardzo długiej igły ,bo inaczej materiał jest sflaczały i fotel nie jest gładki i bark mu wygladu . mam nadzieje ze opisalem wszystko ,gdyz robilem to juz dos dawno i moglem o jakims drobiazgu zapomniec :( na koniec jeszcze jedna przydatna uwaga gabke podkłada sie pod pianke! a nie pod materiał bo przebijaja odkształcenia!! pozniej wystarczy wszystko poskładac i cieszyc sie wysokim i wygodnym siedzonkiem :peace:
na koniec pozdrawiam wszystkich ktorzy sie na to zdecyduja , bo to bardzo wyczerpujaca praca :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 19:40:56 
Użytkownik

Kurcze, a ja to oddaje do tapicera i robi to w pełni profi z nowym materiałem, uzpełnieniem gąbką za 50zł. :D

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2005 22:33:23 
Użytkownik

Kurcze ja też dam zarobić tapicerowi bo coś czuje ze sam wiecej szkody narobie niż pożytku.

Pozdrawiam i dzieki za odzew
Przemek K.

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2005 06:31:04 
Użytkownik

hmmm, ja sam w b2, ostatnio regenrowalem gabke w dwoch siedzeniach :) calkiem fajnie mi to wyszlo, i bylo latwo. z tego co widze tak samo jak w siedzeniach o ktorych byla mowa wyzej..

a co tam, i satysfakcja jest :D

-Volvo V70 II T5

-Audi Coupe GT '86r. KX

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1