MorgothV8 napisał(a):
Cytuj:
Po 200 000 km i tak rozpada się sprzęgło hydro kinetyczne więc szkrzynia jest do wyjęcia wymycia i do zalania olejem na nowo.
ciekawe rzeczy opowiadasz, głupota byłoby dać sie namówić na wymianę w/w sprzęgła po 200kkm (sprawnego), ja miałem od nowości do 2007 przelatane 323kkm i sprzęgło hydrokinetyczne bez zarzutu, olej zminiony 2lata temu i hula bez problemu do dziś.... a wymianę mi zalecali co 100kkm, może 200kkm kolejne tez przejeździ, ale widziałem mój olej po 300kkm i był taki że usprawiedliwia to wymiany co 100kkm moim zdaniem....
A co do wielkości kół - jakie to ma znaczenie dla skrzyni?? Oby były identyczne, jak będa wszystkie większe to skrzynia będzie miała ciężej a jak mniejsze to lżej.....
Nie czytasz co napisałem !
Po pierwsze nie doradzam wymiany przy 200 000 km bo nie ma reguły czy to będzie 190 000 km czy 220 000 km.
Po drugie nie odradzam nikomu wymiany oleju co 50 000 km tylko uważam to za głupotę.
Po trzecie moja wypowiedź odnosiła się do 4 procentowej różnicy wielkości kół przy czym większość aut przewidziane jest do pracy z kołami 16 i 17 calowymi a to różnica jednogo cala, Zapewniam Cię więc że rozważani na temat wielkości kół nie mają sensu.
Po czwarte myślę że nie wiesz jaki przebieg zrobiłeś swoim autem na skrzyni ponieważ przewiduje że nie masz go od nowości i nie wiesz czy wcześniej nie było naprawianie w zakresie sprzęgła czy skrzyni.
I końcu w Audi 8 montowane są dwa typy skrzyń 5HP 19 i 5HP24 obydwie skrzynie są podobne , jednak 19 jest znacznie słabsza od 24.
Wszelkie awarie skrzyń biegów nie wynikają z tego że nie wymienia się oleju. Powodem prawie każdej usterki w skrzyni jest zła eksploatacja , brak przeglądów okresowych , uszkodzenia misek olejowych u na końcu zużycie sprzęgła.
Wymiana oleju w skrzyni o ile nie zaszkodzi to nie wiele pomoże. Nie bronie nikomu wymiany co 100 000 km bo takie praktyki przyjeliśmy już dawno. Nie należy jednak oczekiwać dłuższej żywotności takiej skrzyni. Można z pewnością liczyć na nieco lepszą prace skrzyni i komfort jazdy ale nie na dłuższą żywotność.
A ten kto zaleca wymianę oleju co 50 000 km jest jedynie egoistą szukającym szybkich pieniędzy.
To tyle w obronie ASO ....