Cytuj:
Jak widać uczeń przerósł mistrza i może tylko dlatego że Audi w pewnym okresie swoich dziejów olało trochę ten temat
n
Panowie, ale kto tu jest "uczniem", a kto "mistrzem"?
O ile mnie pamięć nie myli, Audi zaczęło produkować auta wyposażone w napęd Quattro w 1980r. Subaru system Symmetrical AWD zastosowało na masową skalę w 1972r. (model Leone) i od tego czasu, poza nielicznymi wyjątkami nie tworzy aut z innym rodzajem napędu, jak tylko AWD. Zdaje się, że to Subaru jest pionierem napędów 4x4 w autach osobowych. Pozdrawiam.
PS. Napędy Mitsubishi często nie ustępują tym z Subaru. Dobre (nie-oszczędnościowe) rozwiązania stosuje też Lexus i Alfa.
PS2. "Badziewne Subaru" to mam nadzieję prowokacja? Jak dla mnie to jedyna obecnie marka (lub jedna z kilku, dostępnych dla zwykłych śmiertelników), która pozostaje wierna swym tradycjom. Woleli wpompować kupę kasy na opracowanie Diesla w układzie Boxer, niż wsadzić coś innego. Podobnie napędy- może rozpowszechnienie wersje FWD, niektórych modeli podniosło by sprzedaż? Ale nie- Subaru ma kojarzyć się właśnie z 4x4. Szkoda tylko drzwi bez ramek w nowym Legacy, ale cóż-trzeba zwiększać sztywność i bezpieczeństwo. Poza tym w czasie, gdy ludzi przestaje szokować SUV Diesel ze znaczkiem Porsche ( o zgrozo- nawet dobrze się sprzedaje), gdy ekoterroryści wprowadzają kolejne normy, istnieje
firma, która nadal idzie własna drogą mając wszystkich gdzieś. Niewiele jest marek, które zaslugują na podobny szacunek jak Subaru. Peace.