Mi skończył się AEB (150KM) ale miał nalatane 470tys km na dodatek w quattro i pewnie dalej by jeździł gdyby nie fakt, że poprzedni właściciel jeździł autem z mrugającą kontrolką oleju twierdząc, że to popsuty czujnik. Ja postanowiłem to sprawdzić jakieś 1000-1500km po zakupie i... Okazało się że smog olejowy w pompie był zabity syfem. Wymieniłem pompę na nową i jeszcze pojeździłem autem 3tys aż silnik stracił kompresję.
AJL- rzadki silnik w całej gamie 1.8T. Występował np w audi TT i tam z innym turbo osiąga 225KM. Nie polecałbym kupowania używki właśnie z audi TT. Silniki są mocno wyeksploatowane. Ja swojego AEB znalazłem na jakimś allegro z rozbitego anglika. Pojechałem do gościa, auto stało na kołach, uderzone w bok, silnik odpalał, na liczniku coś koło 120 tys mil. Powiedziałem, że biorę i po dwóch dniach miałem silnik u siebie. Koszt słupka to 1200zł (2010-11 rok)
Silniki w całej gamie 1.8T wyglądają podobnie różnią się sposobem mocowania osprzętu, np. umiejscowienie kompresora klimatyzacji, długością wiązek elektrycznych do czujników, itp. Ja radziłbym Tobie szukać AJL ponieważ będziesz miał pewność, że wszystkie pozostałe graty będą pasowały. Nie wykluczam sytuacji, że można włożyć AEB w miejsce AJL i to wszystko poskładać ale pytanie brzmi, Czy nie będzie problemów z osprzętem i ewentualnych dodatkowych niepotrzebnych kosztów?
Jak już jesteś na etapie wymiany silnika to warto abyś sprawdził turbo, oddał do jakiegoś warsztatu niech je obejrzą i ewentualnie zregenerują. Częstą usterką w 1.8T jest pęknięta muszla turbiny lub sama podstawka turbo przez co powietrze dmucha gdzie chce lub spaliny nie napędzają Turbo jak należy i nie mamy tych koników, które być powinny. Ja na świeżo przerobiłem temat pękniętej muszli, z którą jeździłem pewnie ze 2 Lata. Auto było często zamulone i zawsze gdzieś słyszałem jakby powietrze syczało. Pytałem mechaników a oni zawsze, "tak ma i koniec". Pomyślałem może turbo. Wytargałem, zawiozłem i niestety najgorszy scenariusz. Cała regeneracja 900zł. Dużo jak na auto, którego wartość to max 7 tys zł

)
Powodzenia w szukaniu słupka i oby wszystko poszło pomyślnie.
Pozdrawiam