Dzięki za poradę. Może to "pyk"

rzeczywiście ma związek z nie zaciągnięciem ręcznego ? Postaram się zwrócić na to uwagę... Co do serwisu - pojechałem dzisiaj sprawdzić zbieżność i geometrię, tak dla własnego sumienia - na szczęście wszystko było ok - pomiary w normie. Wymieniłem tylko jakieś łączniki ?? (jestem zielony) które mi troche stukały, teraz jest ok. Zapłaciłem w sumie 240 zł razem z wymianą.
Może może mi ktoś poradzić gdzie dobrze i tanio

wymienić olej w skrzyni ? I ten filtr... Jaki mniej-więcej może być koszt ?
Pozdrówka
Artur
PS nie wiem czy pisałem -autko ma 83 tys km, nie kręcony
Baron napisał(a):
Mam takie samo autko A6 2.4 z tiptronic.
Tak jak napisał Hans wymień paski i inne materiały eksploatacyjne. A co do skrzyni to ja przy przebiegu 105 tys. (tyle miałem jak kupiłem auto) wymieniałem w serwisie olej i (nie jestem pewien) jakieś filtry i dwie uszczelki. W niektórych serwisach mówili mi że ta skrzynia jest bezobsługowa a w niektórych że trzeba wymienić olej co 60 tys. km lub co 5 lat. Symbol mojej skrzyni to EBV, silnika APZ.
Co do zachowań skrzynki to nie zauważyłem u siebie żadnych pyknięć przy cofaniu ani żeby skrzynia myślała, ale jak dla mnie zdecydowanie za wolno przełącza biegi. Dlatego często używam tipa. Czasami jak przełącze na Parking i zapomnę zaciągnąć hamulca to później przy ruszaniu i przełączaniu na D lub R czuje opór i pyknięcie. Ale czytałem gdzieś że po zatrzymaniu auta i przełączeniu na P trzeba zaciągnąć ręczny żeby auto nie ruszyło jak stoi na nierównym i zgasisz silnik.