.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.kwi.2025 17:44:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Witam wszystkich, i od razu mam pytanie :)(A6 tiptronic)
PostNapisane: 20.cze.2005 18:02:01 
Użytkownik

Witam wszystkich klubowiczów - stałem się szczęśliwym posiadaczem a6 z 1999 roku, 2.4 tiptronic :)

To jest moje pierwsze autko z automatem - mam pytanie co do działania skrzyni - przejechałem około 1000 km, i kilka razy (powiedzmy że 3) zdarzyło mi się że autko "zgasło" przy hamowaniu do zera, lub jak naprzykład stałem na światłach. Czy może to być wina skrzyni, czy też na przykład brudny filtr paliwa ? (samochód stał kilka miesięcy nie używany, poza tym była wyjeżdżona benzynka do zera) ? Poza tym przy jeździe około 70 km/h skrzynia się zachowuje tak jak by "myślała" - minimalne szarpnięcia, po dodaniu gazu (auto jest wtedy na 5. biegu, około 1tys.obrotów) przechodzi. Przy diagnostyce VAG-iem nie było żadnych usterek.

aha, i przy wrzucaniu wstecznego słychać takie "pyk" ;P

Może jestem przewrażliwiony...

Pozdrawiam,
Artur

MOD : witamy sie na osobnym forum NewBe a tematy nazywamy tak zeby wynikalo z tytulu co znajduje sie w poscie

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 18:08:57 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
wymien koniecznie filtr paliwa i o le to mozliwe lub jezeli nie bedzie poprawy , sprawdz pompe paliwa. poza tym odwiedz serwis automatow zeby sprawdzili lub wymienili niezbedne materialy eksploatacyjne w skrzyni a o reszcie rzeczy typu paski i plyny w silniku juz nie wspomne . to podstawa przy kazdym uzywanym aucie zaraz po jego kupnie

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 18:23:24 
Użytkownik

Mam takie samo autko A6 2.4 z tiptronic.
Tak jak napisał Hans wymień paski i inne materiały eksploatacyjne. A co do skrzyni to ja przy przebiegu 105 tys. (tyle miałem jak kupiłem auto) wymieniałem w serwisie olej i (nie jestem pewien) jakieś filtry i dwie uszczelki. W niektórych serwisach mówili mi że ta skrzynia jest bezobsługowa a w niektórych że trzeba wymienić olej co 60 tys. km lub co 5 lat. Symbol mojej skrzyni to EBV, silnika APZ.
Co do zachowań skrzynki to nie zauważyłem u siebie żadnych pyknięć przy cofaniu ani żeby skrzynia myślała, ale jak dla mnie zdecydowanie za wolno przełącza biegi. Dlatego często używam tipa. Czasami jak przełącze na Parking i zapomnę zaciągnąć hamulca to później przy ruszaniu i przełączaniu na D lub R czuje opór i pyknięcie. Ale czytałem gdzieś że po zatrzymaniu auta i przełączeniu na P trzeba zaciągnąć ręczny żeby auto nie ruszyło jak stoi na nierównym i zgasisz silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 22:05:29 
Użytkownik

Dzięki za poradę. Może to "pyk" ;) rzeczywiście ma związek z nie zaciągnięciem ręcznego ? Postaram się zwrócić na to uwagę... Co do serwisu - pojechałem dzisiaj sprawdzić zbieżność i geometrię, tak dla własnego sumienia - na szczęście wszystko było ok - pomiary w normie. Wymieniłem tylko jakieś łączniki ?? (jestem zielony) które mi troche stukały, teraz jest ok. Zapłaciłem w sumie 240 zł razem z wymianą.

Może może mi ktoś poradzić gdzie dobrze i tanio :) wymienić olej w skrzyni ? I ten filtr... Jaki mniej-więcej może być koszt ?

Pozdrówka
Artur

PS nie wiem czy pisałem -autko ma 83 tys km, nie kręcony :D

Baron napisał(a):
Mam takie samo autko A6 2.4 z tiptronic.
Tak jak napisał Hans wymień paski i inne materiały eksploatacyjne. A co do skrzyni to ja przy przebiegu 105 tys. (tyle miałem jak kupiłem auto) wymieniałem w serwisie olej i (nie jestem pewien) jakieś filtry i dwie uszczelki. W niektórych serwisach mówili mi że ta skrzynia jest bezobsługowa a w niektórych że trzeba wymienić olej co 60 tys. km lub co 5 lat. Symbol mojej skrzyni to EBV, silnika APZ.
Co do zachowań skrzynki to nie zauważyłem u siebie żadnych pyknięć przy cofaniu ani żeby skrzynia myślała, ale jak dla mnie zdecydowanie za wolno przełącza biegi. Dlatego często używam tipa. Czasami jak przełącze na Parking i zapomnę zaciągnąć hamulca to później przy ruszaniu i przełączaniu na D lub R czuje opór i pyknięcie. Ale czytałem gdzieś że po zatrzymaniu auta i przełączeniu na P trzeba zaciągnąć ręczny żeby auto nie ruszyło jak stoi na nierównym i zgasisz silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 22:25:39 
Użytkownik

Baron,tak z ciekawości.Ile dałeś w serwisie za wymiane oleju w skrzyni i ile go wchodzi?

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 22:26:28 
Użytkownik

Ja wymieniałem olej w skrzyni w Białymstoku u Sieńki. Tam miałem najbliżej i się jeszcze u nich nie sparzyłem.
Koszty spore ale do automatu nie dopuściłbym pseudofachowca a w mojej okolicy fachowców od automatów brak. ;) W serwisie chociaż sprzęt mają.
Koszty:
-filtr oleju 53zł
-Sito filtra oleju 294zł
-uszczelka 120zł
-2 uszczelka 60zł
-olej 82zł/litr
Olej ATF, tak mam na fakturze. :)
Płacisz za tyle ile wyleci więc stój i pilnuj. ;)
U mnie wyleciało 6litrów więc 6x82zł. Gość mówił że czasami może wylecieć 4litry a najwięcej jak mu się zdarzyło 7 z hakiem.
Robocizna 195zł.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2005 22:33:49 
Użytkownik

To parę złotych pękło... Nie znacie jakiegoś warsztatu w warszawie lub okolicach? Niekoniecznie aso :)

Sprawdziłem w książce serwisowej - po 60 tys na pewno był sprawdzony poziom oleju w skrzyni i była robiona dolewka. Szczegółów nie powiem, bo nie znam niemieckiego tak dobrze. (Olstand prufen, ggf. Ol auffullen)

Wymieniać ?

Baron napisał(a):
Ja wymieniałem olej w skrzyni w Białymstoku u Sieńki. Tam miałem najbliżej i się jeszcze u nich nie sparzyłem.
Koszty spore ale do automatu nie dopuściłbym pseudofachowca a w mojej okolicy fachowców od automatów brak. ;) W serwisie chociaż sprzęt mają.
Koszty:
-filtr oleju 53zł
-Sito filtra oleju 294zł
-uszczelka 120zł
-2 uszczelka 60zł
-olej 82zł/litr
Olej ATF, tak mam na fakturze. :)
Płacisz za tyle ile wyleci więc stój i pilnuj. ;)
U mnie wyleciało 6litrów więc 6x82zł. Gość mówił że czasami może wylecieć 4litry a najwięcej jak mu się zdarzyło 7 z hakiem.
Robocizna 195zł.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 00:18:11 
Użytkownik

Ponoć najlepszy w Wawie

http://www.samko.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 08:21:37 
Użytkownik

" Może może mi ktoś poradzić gdzie dobrze i tanio wymienić olej w skrzyni ? I ten filtr... Jaki mniej-więcej może być koszt ? "

Qrcze, jak byś kupił b4 za 15-20kzl, to bym się nie dziwił, ale miałes kasiurę na taką 6-tkę i tak się boisz wymiany oleju? dużo nie stracisz choćbyś przepłacił. (w stosunku do wartości auta i kosztów jego codziennego utrzymania)

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 08:35:27 
Użytkownik

To nie o to chodzi że się boję, bo i tak trzeba to zrobić. Ale dobrze sobie zdaję sprawę jak to wygląda w różnych warsztatach - nawet jak jest wszystko ok to zawsze coś będzie do wymiany. Po prostu nie chcę się dać zrobić w balona.

Vanderlei napisał(a):
" Może może mi ktoś poradzić gdzie dobrze i tanio wymienić olej w skrzyni ? I ten filtr... Jaki mniej-więcej może być koszt ? "

Qrcze, jak byś kupił b4 za 15-20kzl, to bym się nie dziwił, ale miałes kasiurę na taką 6-tkę i tak się boisz wymiany oleju? dużo nie stracisz choćbyś przepłacił. (w stosunku do wartości auta i kosztów jego codziennego utrzymania)

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 09:00:07 
Użytkownik

Na serwisie automatu bym nie oszczędzał. Nie wiem z jakiego powodu, ale w części serwisów Audi pokutuje legenda jakoby część tiptroników była bezobsługowa (w sensie wymiany płynu ATF). Ja jednak wymieniam płyn, bo z pewnych źródeł dowiedziałem się że zdecydowanie warto. Z resztą wystarczy obejrzeć nowy i zużyty - to już daje do myślenia. Za to nie warto oszczędzać na jakości płynu ATF bo jego parametry są dość krytyczne dla skrzyni. A poważna awaria skrzyni to nie lada problem.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 09:00:47 
Użytkownik

Na serwisie automatu bym nie oszczędzał. Nie wiem z jakiego powodu, ale w części serwisów Audi pokutuje legenda jakoby część tiptroników była bezobsługowa (w sensie wymiany płynu ATF). Ja jednak wymieniam płyn, bo z pewnych źródeł dowiedziałem się że zdecydowanie warto. Z resztą wystarczy obejrzeć nowy i zużyty - to już daje do myślenia. Za to nie warto oszczędzać na jakości płynu ATF bo jego parametry są dość krytyczne dla skrzyni. A poważna awaria skrzyni to nie lada problem.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2005 17:07:21 
Użytkownik

hej, ja wymienialem jakies 2 miesiace temu olej w skrzyni tiptronic 5 biegowy prz przebiegu 78 tys km, wylecialo 6 litrow, koszt za 1 litr 30 zl, filtra nie wymienialem jedynie mechanik go oczyscil i wlozyl z powrotem, wymiana 40 zl, co zaobserwowalem po wymianie skrzynia lzej zmienia biegi spalanie spadlo 0,5 l / 100 km

wymiana konieczna raz na 4 - 5 lat lub 80 - 100 tys km

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2006 16:48:57 
Użytkownik

sluchajcie wiem ze tama jest walkowany od dawna ale wciaz nie wiem jak decyzje podjac

mam Tiptronic 5-biegowy

i slysze rozne wypowiedzi odnosnie wymiany oleju i filtra
serwisy Audi ze raczej nie wymienic (w oryginalnej instrukcji pisza ze tylko w multitronicu zmieniac - o tiptronicu ze nie)
a warsztaty "zlote raczki" ze jak nie wymienie to sie sypnie

z Waszych wypowiedzi jednak ze trzeba wymienic.
A co z teoria ze oleje w Tipach sa dozgonne?

podajcie moze jak macie jakies wiarygodne zrodla informacji

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2006 20:19:51 
Użytkownik

no wlasnie, jako wlasciciel tipa radze--wymieniac i to na dobry--nie oszczedzac--odplaci!!!pozdro

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

:) Przylookaj :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2006 09:18:27 
Użytkownik

wlasnie coraz bardzie sie sklaniam by to zrobic.

xslawox - widze jestes z Pultuska. mozesz polecic dobry zaklad gdzie wymienia plyn i ile to moze kosztowac w sumie?

dzownilem do tego SAMKO ale strasznie mnie zlali. po prostu wyminia i juz. a jak cos zaczalem pytac czy sie wymiania w tych skrzyniach to kolo juz nie chcial gadac. bardzo nieprzyjemnie

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2006 23:11:21 
Użytkownik

ja to robic tu:
PPHU "EDMAR"
15 lat specjalizacji w naprawie
AUTOMATYCZNYCH SKRZYŃ BIEGÓW
( ASB )
Nadarzyn k. Warszawy, ul. Brzozowa 14
tel. 022 729 80 15
czynne od 9.00 do 17.00
od poniedziałku do piątku

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

:) Przylookaj :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 13:55:21 
Użytkownik

jeżeli chodzi o firmę Samko, wymiana oleju i filtra jak nabardziej!- tyle ode mnie i nic wiecej i nie daj się naciągnąć.!!!!!

...errare humanum est...

Strefa czasowa: UTC + 1