.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 12:22:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 C5 1.9 TDI AJM problem z uruchamianiem
PostNapisane: 27.wrz.2015 12:09:02 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C5 1.9 TDI AJM
Witam.
Mam problem z Audi A6 C5 1.9 AJM
Od jakiegoś czasu niekiedy nie mogę go zapalić. Mozna kręcić rozrusznikiem a motorownia stoi. Ale nie zawsze. Niekiedy na strzał pali. Ale mogę go zgasić np pod sklepem i albo zapali albo nie. Nie ma znaczenia czy go zgasze i po 10 minutach czy 10 godz czy 10 sekundach ponownie chce zapalić. Nie ma znaczenia czy cieply czy zimny.
Diagnostyka VAG - zero błędów, zero odchyleń od normy w blokach.Takie rzeczy sam diagnozuje. Natomiast elektronika,elektryka to nie jest moja mocna strona.
Po przekręceniu zaplonu kontrolka świec na moment mignie tzn ze zasilanie na ECU idzie.
Bezpieczniki OK, przekaźniki nie sprawdzałem.
Objaw tak jakby np kręcenie na sucho, kręci kręci a nie pali. Tak jakby gdzieś pradu brakowało. A za którymś razem zapali na strzał. Niekiedy 20 razy pod rząd mogę go gasić i zapalać i jest OK by po chwili nie chciał zaskoczyć. Niekiedy się uda po 10 sekundach, a niekiedy aku umrze i ani słychu ani widu. Niekiedy wieczorem nie chce, a przyjdę rano i objaw znika.
Test na 3 kluczykach, bez zmian. Moze kostka stacyjki? Moze przekaźnik jakis? Słaby styk gdzieś? ECU świruje? Konektorki na PD? Listwa (kabelki,połączenia).
Wymieniłem profilaktycznie czujnik położenia wału (bez zmian). Normalnie podczas kręcenia obroty ponad 300 pokazuje a nie pali.
Tak to wygląda (przykład):
https://www.youtube.com/watch?v=8HmJjW3pi4I (u mnie aż tak tragicznie nie ma)
https://www.youtube.com/watch?v=KpQsevs ... e=youtu.be (do teo bym to przyrównał)

Miał ktoś kiedyś taki przypadek? Możesz coś doradzić? Kurcze chyba na komunikację miejska się przesiąde.
Pzdr.

Tytuł: Re: Audi A6 C5 1.9 TDI AJM problem z uruchamianiem
PostNapisane: 27.wrz.2015 21:13:33 
Użytkownik

znajomy mial podobnie, mowil cos o jakims przekazniku, nie pamietam, czy na podszybiu, kolo ECU czy pod kierownica... podobno rozebral, przeczyscil i auto palio bez problemu

PostNapisane: 28.wrz.2015 10:13:17 
Użytkownik

Auto: AFN, BPP, BDN
Podmień przekaźnik 109

PostNapisane: 28.wrz.2015 10:37:51 
Użytkownik

W 1.9 PD (pompowtrysk nie ma przekaźnika 109)
Troszkę inaczej to działa niz na VP
Jest przekaźnik 219 w obudowie ECU, ale to nie przyczyna ponieważ normalnie na moment mignie kontrolka swiec przed rozruchem a także normalna komunikacja z VAG-iem jest.
Podmieniałem na próbę aby wykluczyć na 100% i bez zmian.

PostNapisane: 28.wrz.2015 10:39:22 
Użytkownik

Kurcze, nie lada problem.
Ile dałem rady tyle zrobiłem:

-oringi na pompkach (sprawdzone ale po logach gr 13/18/23 bardzo ładne)
-przekażniki, ( wygladają OK, te w obudowie ecu też)
-bezpieczniki (OK)
-pompa w baku, (słychać ją, wyciągana rok temu celem wyczyszczenia i wtedy jej stan został oceniony jako sprawna)
-włacznik swiateł, (zaieniony na próbę bez zmian)
-soft, (sprawdzany u tunera- nie widzi odchyleń)
-ecu, (niby OK)
-vacum, (podciśnienia OK na całej instalacji)
-pompa paliwa wbudowana w vacum (nie weryfikowany stan. Wizualnie brak wycieków)
-zaworki zwrotne, (w pompie w baku OK, innego nie znalaźłem, filtr zmieniony przykręcany do podgrzewacza)
-świece, (wyjęte i sprawne, zmieniane jakieś 2 lata temu BERU)
-kable, (do świec ok reszta weryfikowana organoleptycznie i wizualnie)
-stacyjka (nie ruszana)
-imobilazer, (brak błędów na vag)
-czujnik temp (OK wszystko pasuje względem VAG, po odpięciu bez zmian)
-czujnik G28, (brak błędu, ale podmieniony profilaktycznie-bez zmian)
-czujnik G40 (brak błedu, obroty pokazuje podczas kręcenia, zmieniony na nowy profilaktycznie- bez zmian)
-regulacja pompek, stan wałka rozrządu,szklanki - (rozebrane sprawdzone, wyregulowane- bez zmian)
-i z 10 jeszcze innych rzeczy.
I de facto wszystko może być przyczyną. Tylko kurcze aby to wszystko zweryfikować to trza by worek części kupić za kilka tyś zł i lecieć pokolei.
Jak już zapali to mozna i 500km jechać i nic się nie dzieje niepokojącego, brak zadymienia,spadków mocy,podwyższonego spalania,szarpania kontrolek na desce. Z tym że go nie gasze jak stane na fajke itp z obawy ze nie zapali.
Mechanicy rozkładają ręce, ja też rozkładam ręcę.

PostNapisane: 28.wrz.2015 10:49:57 
Użytkownik

Dokładnie tak to wygląda nie pali/nie pali/pali/nie pali/pali/ jak na tym filmie szczególnie od 30 sekundy. I bez względu czy go zgaszę i zaraz zapalę, czy zgasze i upłynie trochę czasu (5 sekund/10 minut/godzina itd)
https://www.youtube.com/watch?v=KpQsevsFC50

PostNapisane: 28.wrz.2015 17:55:18 
Użytkownik

Dziś problem z rana był nie do opanowania. Zero odzewu ze strony silnika, więc zadzwoniłem po kumpla aby przybył z kablami oraz magicznym srodkiem o nazwie ,,Plak''
Po zapodaniu w dolot dawki magicznego środka motor zapalił na strzał, choć było dość hardcorowo przez chwilę.
Więc myślę że problem lezy w zasilaniu paliwem.
Dziś sprawdzone przewody i pompa w baku-wszystko w porzadku, więc na jutro zegar w pompe rotacyjną i zobaczymy ile bar podaje i czy wogóle podaje paliwo.
Chyba szykuje sie vacum do wymiany.

PostNapisane: 15.paź.2015 23:01:05 
Użytkownik

Długo trwała walka w szukaniu przyczyny, ale w końcu udało się. Uszkodzona pompa paliwa wbudowana w vacum. Pomimo że Vacum ok i paliwa także ok -mierzone zegarem to jednak nie było to miarodajne wystarczająco. Na próbe wziąłem ze szrotu używana inną vacum. Wykręciłem moją i obydwie do porownania na stół. Co mnie zdziwiło,że w mojej ten wypust co wchodzi na wałek rorządu kręci się z lekkim oporem w koło. Natomiast pompy ze szrotu palcami nie da rady ruszyć, kombinerkami trza użyć znacznej siły. Więc z obawami czy tak ma być wkrecam tą używkę. Wiadomo zapalić nie chciał bo zapowietrzony,ale plak jako wspomagacz pomógł. auto od tygodnia pali na dotyk z rana w południe,po kilku dniach stania. Po rozebraniu mojej starej wewnątrz wytarły się elementy tłoczące. I pomimo iż zegar na wolnych i wysokich obr pokazywał ze jest OK, to podczas rozruchu pompa nie była w stanie zrobić ciśnienia. Ale wszystko zależało od tego jak w danej sytuacji ułożone były elementy wewnątrz.
Zużyte elementy jak na filmie od 6 min 42 sek (ten mechanizm ze sprężynkami).
https://www.youtube.com/watch?v=EAdeGeHh1P0

Dzięki wszystkim za szczere chęci pomocy i zainteresowanie tematem.

PostNapisane: 16.paź.2015 09:55:43 
Moderator

Auto: Audi S4
Zabrzmiało sarkastycznie.
Tak czasami bywa ze ciekawy wątek, a ten za taki uważam, prześlizgnie się miedzy palcami.
Dobrze ze się nie zraziłes i ladnie opisałeś rozwiązanie problemu.... będzie dla potomnych.

Pozdrawiam

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 16.paź.2015 12:23:23 
Użytkownik

Sarkastycznie? Wszystko zależy od indywidualnego odczucia ;)
Z problemem ponad miesiąc się bujałem i nikt nie mógł mi pomóc. Bo niby jak, gdy wszystko jest OK (nie do końca). Wyjść było kilka:
-zostawić u mechanika niech wymienia wszystko metoda prób i błędów, by na koniec być może zostać dalej z problemem, oraz wydrenowanym portfelem,
-podjechać na szrot i podmieniać na miejscu wybrane elmenty (tylko co? Jak rzekomo wszystko OK),s
- sprzedać o ile znalazłby sie nabywca przy takim paleniu.
Ale ciesze sie ze problem się rozwiązał,więc jeżdże nim dalej ;)
Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1