.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 12:26:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A8 D2 odcięte wstryski przez LPG
PostNapisane: 17.paź.2015 17:11:50 
Użytkownik

Witam. Samochód to Audi A8 D2 4.2 PB/LPG 1999r. Jechałem autem na dłuższej trasie (ok 450km) bez żadnych kłopotów z postojami (gaszenie, odpalanie). Jakieś 40km przed celem zatrzymałem się na stacji, zgasiłem silnik. Po powrocie do auta (ok 15min) auto już nie odpaliło :( Rozrusznik kręci, pompka paliwowa załącza, próbowaliśmy odpalić Plakiem przez dolot, to łapie ale na obroty nie wchodzi więc iskra jest. Bezpieczniki sprawdzone, w nogach pasażera, w bagażniku z prawej strony, ten od gazu nad kolektorem również. Jeden mechaników z którymi rozmawiałem twierdzi, że przyczyna leży po stronie gazu - coś się sknociło w LPG i odcięło wtryski. Ktoś coś może na ten temat?? Bo tkwię już 2 dzień na wyp***owie i nikt mi nie jest w stanie tu na szybko pomóc... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi.

Tytuł: Re: Audi A8 D2 odcięte wstryski przez LPG
PostNapisane: 17.paź.2015 17:37:31 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Jaki Masz model centrali gazowej? Jaki producent? Wciśnij i przytrzymaj przycisk od centrali, nie puszczając przycisku zacznij odpalać auto.

PostNapisane: 18.paź.2015 20:20:55 
Użytkownik

instalacja to chyba Lovato, nie jestem pewien... Ale ten patent przerabiałem i nic to nie zmienia. Wydaje mi się że u mnie ten tryb awaryjny nie działa...

PostNapisane: 19.paź.2015 05:52:29 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Instalator mógł go wyłączyć. Jak Masz kogoś z komputerem i kablem do Lovato to można szybko włączyć tą opcję. Przewody od wtrysków są poprzecinane i komputer je mostkuje. Trzeba by było wtyczkę wypinać ze sterownika LPG i wstawiać mostki.

Na tym przykładzie iksy to miejsca gdzie są przecięte przewody od wtrysków:

http://download.europegas.pl/photos/vic ... mat_pl.jpg

PostNapisane: 19.paź.2015 06:24:54 
Użytkownik

Spróbuj rozłączyć akumulator na ok 10 min. Jeżeli samochód odpali to musisz jechać do gazownika aby wyczyścił parownik i wyregulował instalację ponieważ komputer zubaża mieszankę paliwa przez co nie można uruchomić samochodu. Na gazie jak masz uruchomiony tryb awaryjny odpalisz bez problemu. Identyczną sytuację miałem w A8 D2 4.2 z instalacją prins .

PostNapisane: 19.paź.2015 14:11:17 
Użytkownik

Dzięki za podpowiedzi. Niestety nadal w martwym punkcie stoję. W środę prawdopodobnie czeka mnie hol do gazownika jeśli nic nie wskóram :( Dziś zaglądając pod pokrywę silnika zauważyłem jakieś 2 bezpańskie przewody wychodzące z lewych wtrysków gazu. Załączam zdjęcie. Ktoś wie o co z tym może chodzić? http://zapodaj.net/02d5aa2826bf7.jpg.html I jeszcze 1 pytanie, gdzie się znajduje wąż podający benzynę na listwę wtryskową, bo nie mogę się połapać?
Samochód dziś rano powędrował do mechanika. Jednak to pompka paliwa wyzionęła ducha... Na gazie można odpalić tylko przez komputer. Teraz mam pytanie czy pompka z A8 jest taka sama jak do S8? Bo widzę kłopot z trafieniem takiej konkretnie do mojego modelu... :(

Pompka wymieniona na nową VDO o numerze OEM: 4D0 906 091, więc niby powinno być gitarra... Jednak auto ma opóźnioną reakcję na pedał gazu, przy jeździe na PB. VAG wywala błąd 17549 związany ze złym obliczaniem mocy. Błąd był już wcześniej przed awarią, przy jeździe na starej pompce i nikt do tej pory nie był mi w stanie pomóc. Może ktoś tutaj będzie w stanie?

Strefa czasowa: UTC + 1