.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 11:59:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 C5 3.0 q tip. Po odpaleniu temp 115*C
PostNapisane: 01.lis.2015 20:42:49 
Użytkownik

Auto: A6 C5 3.0 V6 Q TIP.
Witam.
Jakieś 3 miesiące temu zaczęło się to dziać, odpaliłem silnik temperatura na liczniku pokazała 115*C, wyskoczyło na fisie żebym wyłączył silnik i sprawdził płyn, więc tak zrobiłem ale płynu było ok, wentylatory wskoczyły na 2 bieg, ale gaz jeszcze się nie przełączył czyli nie było nawet 60*C po przejechaniu kawałeka przełączył się na gaz zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie, wskaźnik wtedy pokazał prawidłową temperaturę. I od tamtego czasu było wszystko ok, aż ok miesiąca temu znowu zaczęło się tak dziać ponownie, ale płyn wszystko sprawdzone więc już jechałem aż się przełączy na gaz zgasiłem go, odpaliłem i temperatura było w porządku. Sprawdziłem ze stoperem w ręku gaz przełącza się po 4.5 min a już na liczniku po niecałych 3 min jest 115*C, jechałem powoli nie wciskając mocno pedału gazu tip zmieniał biegi na wysokości 2 tyś obr. Teraz to się dzieje co odpalenie. Zaczęło mnie to denerwować wstawiłem samochód do zaprzyjaźnionego dobrego mechanika, wymienił czujnik od płynu w obiegu, pompę wody, termostat no i przy okazji rozrząd kompletny jak już był rozebrany, olej 5w-30 i filtr, dodam że wszystko na oryginalnych częściach, ale to nic nie dało dalej jest tak jak było. Pod kompa(kozak za 40 kafli) podłączyliśmy nic nie wykazało żadnych błędów w tym kierunku, temperatura prawidłowa na kompie , odłączyliśmy gaz całkowicie żeby sprawdzić czy czasami coś nie wariuje ale było tak samo, nawet czujnik od temp. odłączyliśmy ale temperatura dalej wzrastała chociaż myślałem że nie ruszy się nawet wskazówka, na przekręconym zapłonie temperatura też rośnie do 115* chociaż silnik nie chodzi. Już nam się pomysły skończyły co to może być, czytaliśmy na internecie, on dzwonił po różnych znajomych mechanikach i to też nic nie dało cały czas jest tak samo... Prosiłbym o pomoc może ktoś miał podobny problem albo coś słyszał. Za wszystkie odpowiedzi dzięki z góry :D

Tytuł: Re: Audi A6 C5 3.0 q tip. Po odpaleniu temp 115*C
PostNapisane: 01.lis.2015 21:48:26 
Moderator

Auto: S6 C4
Przede wszystkim, to przywitaj się w odpowiednim dziale :!:

Może to banalne, co napiszę ale może po prostu masz uwalony wskaźnik. U mnie w C5 np.pokazuje 120st :) na dniach mam się tym zająć. Jeśli VAG pokazuje tyle co trzeba, to nie brałbym tego do głowy. Te wskaźniki w C5 lubią się krzaczyć i pokazywać głupoty.

+
DLTA + CLHA

PostNapisane: 02.lis.2015 18:54:14 
Użytkownik

Przywitam, przywitam. Na spokojnie wszystko ogarnę
Test był zrobiony wszystko pokazywało dobrze, w sobotę siedział jeszcze z kompem i patrzał co tam może być i prawdopodobnie przekaźnik wariuje,mówił mi co tam za błąd mu wyskoczył ale zapomniałem. Wyciągnął czujnik, podgrzał go i na kompie temperatura wskazywała 87* wtedy na liczniku było 90* i tak chwilę się zatrzymała, ale jak na kompie temperatura zaczęła spadać i spadła do 77* to wskazówka na liczniku zaczęła momentalnie rosnąć do 115*. Jutro jedziemy do elektryka żeby zobaczył co tam jest grane jak zrobi to fajnie a jak nie to dalej będzie walka żeby to zrobić. Ale przynajmniej wiemy że mechanicznie jest wszystko ok, wina leży po stronie elektryki. Jak się czegoś dowiem to napiszę może komuś się to kiedyś przyda :D

PostNapisane: 03.lis.2015 07:55:40 
Użytkownik

A co tu dalej sprawdzać, padł czujnik temp - wymienić na nowy z ASO i po problemie - w końcu te testy które robiliście wyraźnie wskazują winowajcę.
Tam są 4 piny (w sumie są dwa czujniki w jednej obudowie) - 1 do ECU, 2 na zestaw wskaźników, i o ile ten od ECU pokazuje poprawnie, to ten na deskę ma już dość.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 05.lis.2015 17:37:01 
Użytkownik

Czujnik jest nowy oryginalny z aso, sprawdzony pokazuje prawidłową temperaturę, jak zgaszę samochód i odpalę po chwili to temperatura rośnie do 90 i utrzymuje się już potem cały czas tak samo :D elektryk powiedział że to prawdopodobnie licznik jest walnięty, kalibracji licznika nie dało się zrobić i kiedyś podobny przypadek miał. Jeszcze pojadę do innego zobaczę co powie, jak to samo licznik do naprawy idzie.

Strefa czasowa: UTC + 1