snaffie napisał(a):
Ehhh panowie.... spokojnie. Wymiana oczywiście, że polecana, ale dlaczego od razu straszyć człowieka tak dosadnie, co Hans?? Przecież i tak wszystko zależy właściwie od stopnia zużycia pasków i napinaczy, a skąd możecie to wiedzieć nie widząc nawet auta z daleka??
Prawda jest taka, że na tym pasku możesz zrobić jeszcze ze 20 tyś albo i tylko 20 km, tego nie wie nikt, popatrz na niego (na wszystkie) dokładnie i jedynie tyle możesz zrobić, żeby stwierdzić czy wymieniać, czy możesz poczekać jeszcze (np do wypłaty) z wymianką.
Salut.

Nikt nikogo nie straszy tylko takie są realia.
A zresztą od kiedy to na oko rozrząd się sprawdza???????
Cytuj:
no własnie nie strascie chłopka
jezeli jest wbita wymina paska w KS to zobacz jak wyglada pasek jak jest ok to mozesz jezdzic spokojnie niemcy to nie polska i jak cos pisza to na 99% tak jest jedynie brudne turassy oszukuja jak moga
chociaz jest druga strona medalu i wiekszasc mechnikow twierdzi kupiłes auto to powymieniaj paski płyny oleje na poczatek
Ja nie pojmuje waszego toku myślenia.
Teraz cwaniakujecie, bo niby po co wymieniać cokolwiek w aucie.Lepiej jeżdzić aż się spier....... .Przecież bogaci jesteśmy, Unia nam da pieniądze.
Dla własnego spokoju wymienia się rozrząd i wszystko co kwalifikuje się do wymiany.
Czy ktoś z was przszedł remont silnika po pęknięciu paska?
Ja dwa razy i koszty nie licząc mechanika raz przekroczyły 1500zł
a za drugim razem doszły prawie do 1000zł.
Do tego pół biedy jak się pod domem popsuje bo z tego co wiem laweta za darmo nie przyjedzie.
Pozatym jak dochodzi do uszkodzenia rozrządu to silnik nigdy nie pracuje tak jak powinien.
A to że autem szwab woził dupe to jest mało ważne.A że niby to oni tacy cudowni są?
Dlaczego najczęściej z niemiec zwozi się auta z przebiegiem do 120 tyś?
Bo zaraz szwab musiał by rozrząd zmienić i wiele innych.Ale on jest mądrzejszy i nie robi tego tylko zmienia autko na młodsze i znowu goni do 120 tyś i sprzedaje.
A więc panie soeren moja propozycja jest następująca
Nowy rozrząd jast dużo tańszy niż remont silnika więc goń pan do sklepu i zmieniaj rozrząd
Pozdrawiam