.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.cze.2025 21:47:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 13:13:26 
Użytkownik

:D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 13:16:04 
Klubowicz

Krzysio napisał(a):
Wlasnie, ze na odwrot!!! A 80 jechalem 170 km/h i mialem 4000 obr/min na obrotomierzu, a w C4 musze go juz pilowac na 4500 obr./ min

A przy 4700 było 200 km/h... Kiedyś znajomy policjant zaczął mnie gonić A4 1,6. Przy 180 km/h dał spokój, bo zacząłem niknąć za horyzontem :D .

Te przełożenia w C4 to zmora. W moim C3 też była taka dziwna skrzynia - na III do 110 km/h... Wywaliłem to w diabły, wsadziłem z C3 2,1 (z roku 1983...) i teraz III jest do 150 - nareszcie samochód jakoś sensownie jeździ.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 13:19:06 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
Krzysio napisał(a):
Wlasnie, ze na odwrot!!! A 80 jechalem 170 km/h i mialem 4000 obr/min na obrotomierzu, a w C4 musze go juz pilowac na 4500 obr./ min

A przy 4700 było 200 km/h... Kiedyś znajomy policjant zaczął mnie gonić A4 1,6. Przy 180 km/h dał spokój, bo zacząłem niknąć za horyzontem :D .

Te przełożenia w C4 to zmora. W moim C3 też była taka dziwna skrzynia - na III do 110 km/h... Wywaliłem to w diabły, wsadziłem z C3 2,1 (z roku 1983...) i teraz III jest do 150 - nareszcie samochód jakoś sensownie jeździ.

Pozdrawiam

Wordeck!! Tos Ty mi z nieba spadles. Cos takiego Planuje, ale nie wiem jaka skrzynia pasuje do 2,3 AAR, lub jak zmienic przelozenie!!!

Odpisz czy masz jakis pomysl

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 13:27:10 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
enduro7777 napisał(a):
a możę zamiast wyrzucać instalacje zrobić z nią porządek sprawdzić wydajność reduktora .zmienić przewód zasilający reduktor na 8mm. zmodyfikować mixer lub BLOS . porządnie wyregulować . I NIE PISAĆ BZDUR

napisz dokladnie co jest bzdurą.

na zwyklym mixerze zawsze bedzie spadek mocy i osiagow samochodu, nawet jakbyś ustawil superdokładnie mieszanke w calym zakresie obciazeń. porównaj sobie przekroje którymi leci powietrze do silnika. ta wieksza przepusnica ma okolo 19cm2 juz nie wliczam tej malej, a zwezka w mieszaczu o srednicy 2,8cm ma 6cm2 , czyli srednice ponad 3 razy mniejszą. latwo sobie wyobrazic jak taka szparka utrudnia przeplyw powietrza, a tym samym zmniejsza napełnienie cylindrów. co najmniej ze 20% wydajności idzie psu w d... :) i tym gorzej im wyzsze obroty.

mysle ze warto zainwestowac w blosa, wtedy bedzie mniejsze zło. zawsze mozna przelaczyc na benzynke i cieszyc sie seryjnymi osiągami, chociaz na blosie nie powinno byc gorzej. Sam widzialem jak golf 2gen z blosem objezdza spokojnie audi 2,3l na gazowni zwykłej.

P.S. a co do C4 to jechalem kiedys taką i to bez gazowni na benzynie, ktora miala osiagi takie jakby ciagnela za sobą przyczepke 2 tonową. jak jest mocno zaniedbany silnik i osprzet to bedzie kupa.

P.S.2 z tą przesiadką z 1,8 na 2,3 moze lekko przesadzilem, ale sami sprawdzcie, jaka jest roznica.

P.S.3 zawsze porownywanie osiagow jest troche niedokladne. bo ktos np jedzie 2,3 i nawet nie wie ze jeden cylinder nie pracuje bo kabelki wn do dupy albo siorbie powietrze na potege. w tym 2,3 co opisuje jest ustawiony prawidlowo zaplon, wszystkie gary pracują i sa nowe elementy wn.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 13:56:01 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
latwo sobie wyobrazic jak taka szparka utrudnia...

To tak jak z dziewica... tylko ze potem nie bedzie lepiej :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 13:58:02 
Użytkownik

Cytuj:
A druga sprawa że jak C4 nie umie się jeżdzić to i Golf 1 ją opierdzieli.

Nie lekceważ Golfa 1 bo znam takie egzemplarze co zjadają na śniadanie każde 2,8 a podejżewam że i z seryjną Ską by powalczyły ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 13:59:29 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
P.S. a co do C4 to jechalem kiedys taką i to bez gazowni na benzynie, ktora miala osiagi takie jakby ciagnela za sobą przyczepke 2 tonową.
.

Tym okresleniem trafiles w samo sedno!!!! :D

..Przyczepka dwu tonowa.. Hahaha! Dobre!

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 14:08:56 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Nie wiem jak to jest, ale moge tyrchawe 2.3E z quattro w cygarze śmiga tak samo jak Astra i Kadett GSI (8v) ... lepiej poszukajcie mankamentów w swoich igiełkach bo coś wam nie jeżdżą... powodzenia :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 14:19:46 
Użytkownik

DeS napisał(a):
Nie wiem jak to jest, ale moge tyrchawe 2.3E z quattro w cygarze śmiga tak samo jak Astra i Kadett GSI (8v) ... lepiej poszukajcie mankamentów w swoich igiełkach bo coś wam nie jeżdżą... powodzenia :peace:

audi b3 c3 2,3 maja do setki w granicach 9,5sek , kadet 2,0 gsi tez ma taki wynik, no i podobnie bmw 730 te np z 90 roku (nie pamietam jakie to było EEE) tez mają tyle :D. ale tylko do setki!!! rozpedzcie sie do 150 tymi trzema i wtedy sprobujcie sie rozpedzac dalej, pierwsze poleci BMW potem audi a na koncu bedzie bujał sie kadet.

lekkie pierdziawki z wysokoobrotowymi silniczkami malej pojemnosci szybko rwą do przodu z miejsca tok do 100 km na g. potem juz puchną :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 14:39:21 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Cytuj:
A jesli chodzi o MONROE, to napewno byl lepszy niz oryginalne zawieszenie Audi. Przynajmniej sie ten samochod tak nie kolysal na zakretach jak lajba na morzu. I byl przy tym duzo wygodniejszy. Pozatym ja go nie montowalem, tylko poprzedni wlasciciel.

Monroe to kupa i to jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać :P .
A co do fabrycznego zawieszenia to tam zazwyczaj było montowane amorki z grupy TENECO AUTOMOTIVE czyli mówiąc krótko Monroe. :!!:

A jeżeli pytasz dlaczego kupa to już Ci mówię.
Nie ma dla mnie żadnej klasy amortyzator który wylewa się jeszcze przed wyjęciem z opakowania i nie zrobił nawet w aucie nawet 1 cm.
to jest moje zdanie.

A drugą sprawą jest to że niby nie kupujesz autek na wygląd .Tak?
To powiedz mi dlaczego kupiłeś auto z niesprawnymi amorkami?
Nie widzę nic dziwnego w fabrycznym zawieszeniu średnio 10-15 letnim że się huśta.Chyba ma prawo.

I żeby nikt nie posądził mnie o OT :D .I tak sądze że C4 2,3 opierdziela B3. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 15:16:52 
Klubowicz

wordeck napisał(a):
W moim C3 też była taka dziwna skrzynia - na III do 110 km/h... Wywaliłem to w diabły, wsadziłem z C3 2,1 (z roku 1983...) i teraz III jest do 150 - nareszcie samochód jakoś sensownie jeździ.

Czyżby jakaś niestandardowa skrzynia tam była ? Moje odkąd pamiętam na PB latało tak do około 140km/h na III, na na LPG o jakieś 10-15km/h mniej. Musiałbym to sprawdzić przy okazji, ale 110 to na pewno dużo za mało :)

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 15:37:32 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
Cytuj:
A jesli chodzi o MONROE, to napewno byl lepszy niz oryginalne zawieszenie Audi. Przynajmniej sie ten samochod tak nie kolysal na zakretach jak lajba na morzu. I byl przy tym duzo wygodniejszy. Pozatym ja go nie montowalem, tylko poprzedni wlasciciel.

Monroe to kupa i to jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać :P .
A co do fabrycznego zawieszenia to tam zazwyczaj było montowane amorki z grupy TENECO AUTOMOTIVE czyli mówiąc krótko Monroe. :!!:

A jeżeli pytasz dlaczego kupa to już Ci mówię.
Nie ma dla mnie żadnej klasy amortyzator który wylewa się jeszcze przed wyjęciem z opakowania i nie zrobił nawet w aucie nawet 1 cm.
to jest moje zdanie.

A drugą sprawą jest to że niby nie kupujesz autek na wygląd .Tak?
To powiedz mi dlaczego kupiłeś auto z niesprawnymi amorkami?
Nie widzę nic dziwnego w fabrycznym zawieszeniu średnio 10-15 letnim że się huśta.Chyba ma prawo.

I żeby nikt nie posądził mnie o OT :D .I tak sądze że C4 2,3 opierdziela B3. :diabel:

Dales sobie nakrecic jakis SHIT, to Ci teraz cieknie. Ja na moich przejechalem ponad 150 tkm i nic im nie bylo. A twoje po 1 cm sie rozsypaly.. Super :peace:

A co do drugiej sprawy: To kto powiedzial, ze mam niesprawne Amortyzatory?? Ja nic takiego nie mowilem.
To, ze zachowanie auta na zakratach mi sie nie podoba, to nie znaczy, ze amortyzatory sa do dupy. Po prostu ten samochod jest za miekki.

Moj tesciu mial tez Audi 80, ten sam rocznik i nawet 50% mniej przejechane niz moj wtedy, i niestety na oryginalnych Audikowskich amorkach nie trzyml sie tak drogi jak moj.

Dlatego Monroe nie jest rowne Monroe.
To tak jakbys porownywal VW i Audi? Ford= Jaguar, Volvo? Lexus= Toyota? Sony = Aiwa? Technics=Panasonic? Itd. Itd. ta sama Firma = ta sama jakosc?
Nie jestem tego pewien. Jakby tak bylo, to kazdy by kupowal Opla z Gliwic, a nie z Bochum?

Zastanow sie nad tym

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 15:41:08 
Użytkownik

Sprinter napisał(a):
wordeck napisał(a):
W moim C3 też była taka dziwna skrzynia - na III do 110 km/h... Wywaliłem to w diabły, wsadziłem z C3 2,1 (z roku 1983...) i teraz III jest do 150 - nareszcie samochód jakoś sensownie jeździ.

Czyżby jakaś niestandardowa skrzynia tam była ? Moje odkąd pamiętam na PB latało tak do około 140km/h na III, na na LPG o jakieś 10-15km/h mniej. Musiałbym to sprawdzić przy okazji, ale 110 to na pewno dużo za mało :)

A sprawdz ilejedzie twoje Audi 3000 obr.?
Moja 80tka miala 3000 obr. przy 125km/h, a C4 ma przy 3000 obr. tylko 110km/h

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 16:12:44 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Cytuj:
Dales sobie nakrecic jakis SHIT, to Ci teraz cieknie.

Nic nie dałem sobie wkręcić tylko ja takie miałem sprzedać klientowi.

Cytuj:
To kto powiedzial, ze mam niesprawne Amortyzatory??

Może żle zinterpretowałem twoją wypowiedź:

Cytuj:

Cytuj:
To tak jakbys porownywal VW i Audi? Ford= Jaguar, Volvo? Lexus= Toyota? Sony = Aiwa? Technics=Panasonic? Itd. Itd. ta sama Firma = ta sama jakosc?
Nie jestem tego pewien. Jakby tak bylo, to kazdy by kupowal Opla z Gliwic, a nie z Bochum?

Te porównania co tu podajesz nie są adekwatne do amorków (ale pozostaje fakt że z Audi nic się nie równa :D ) Monroe kiedyś był dobry teraz tylko chce być dobry.
Przepraszam że najechałem tak na twoją wypowiedz.
Do monroe i tak mnie nikt nie przekona a Tobie rzycze jeszcze kolejnych 150tyś km na tych amorkach. :peace:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2006 16:37:23 
Użytkownik

Tak czy siak amorki Monrą są dla straszych panów lubiących jak ich kołysze podczas jazdy.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 00:31:44 
Użytkownik

co wy chcecie od monroe .tu trzeba wziążć katalog wybrać właściwy rodzaj: olejowe .gazowe .gasmatic .sensatrac. wzmocnione lub do holowania przyczepy. zastanowić się jaką chcemy mieć harakterystykę zawiasu zamontować i nie płakać żę za bardzo buja jak założyliśmy olejowe lub jak leb urywa na gasmatikach lub wzmocnionych.a to żę czasami trafi się niesprawny to pech ja trafiłem padniętego bilsteina i sachsa i nie generalizuje żę to kicha . zjeżdziłem 4 kpl monroa każdy wytrzymał 80.000km

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 05:38:17 
Klubowicz

Auto: TT 1.8T BAM QUATTRO
a nie lepiej zamiast modyfikować ta instalke to założyć IGS ? wystroić można potem na kompku ze będzie śmigał lepiej niż na benzynce :)żadnych zwężek na powietrzu poprostu normalna instalka :peace:

A2 1.4 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21/15011589_A2.jpg
A4 1.9 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... G_1797.JPG
B3 1.8 -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 1_b380.jpg
C3 2.3 Quattro -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 267js7.jpg
B2 1.8

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 06:54:39 
Użytkownik

Fishbone napisał(a):
a nie lepiej zamiast modyfikować ta instalke to założyć IGS ? wystroić można potem na kompku ze będzie śmigał lepiej niż na benzynce :)żadnych zwężek na powietrzu poprostu normalna instalka :peace:

jakim cudem ma smigac lepiej niz na prawidlowo dzialajacej benzynie??

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 07:48:05 
Klubowicz

Ano takim, ze to nowszy uklad sterowania - nie zuzyty osprzet, gaz ma wiecej oktanow i naprawde bylem zaskoczony jak dobrze smiga seryjne 1.8 Fishbone z IGS. Kupeta B2 1.8 Emciora zgrzebana w 2B calkiem konkretnie ledwo dala rady jego B3 :))

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 10:36:54 
Użytkownik

zuru napisał(a):
Ano takim, ze to nowszy uklad sterowania - nie zuzyty osprzet, gaz ma wiecej oktanow i naprawde bylem zaskoczony jak dobrze smiga seryjne 1.8 Fishbone z IGS. Kupeta B2 1.8 Emciora zgrzebana w 2B calkiem konkretnie ledwo dala rady jego B3 :))

napisalem na dzialajacej benzynie, nie zmasakrowanej. wtrysk k-jet jest bardzo dobrym i dokladnym wtryskiem, podaje odpowiednią ilość paliwa w calym zakresie.

gazownia w NAJLEPSZYM przypadku moze bedzie chodzic tak jak na sprawnej i prawidlowo dzialajacej benzynie. do tego na gaz trzeba zaplon przesuwać bo sie wolniej spala, a wyzsza liczba oktanow nie oznacza ze bedzie wiecej koników w tym silniku, trzeba by go specjalnie porzerobić zeby mogl to wykorzystać. W wolnossacym, czy jedzie sie na gazie z wtyskiem czy benzynie, napelnienie cylindrów sie nie zmienia , takze nie mozna za duzo tu zrobić, moze jakies pojedyncze procenty na przylewaniu gazem > chociaz przy jezdzie na benzynie takze jest wzbogacanie mieszanki jak sie depnie w podloge.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1