.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.cze.2025 23:24:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: licznik w B6
PostNapisane: 09.sty.2006 22:12:40 
Użytkownik

pytanie mam raczej odnosnie calej rodziny aut VAG niż samego Audi - wybaczcie jeslim etykietę naruszył; szukałem w wyszukiwarce ale po godzinie przegladania tematów nic nie natrafiłem więc pisze;

sprawa ma sie jak nastepuje:

jezdzi sobie passat B6 z 2004 roku z silnikiem TDI; auto kupione w Polsce od pierwszego właściciela w dobrym stanie; drugi właściciel zeby nie inwestować w korekcję licznika przy sprzedaży sukcesywnie odłącza ten licznik w trakcie jazdy; no i tak jeżdzi ze zamiast miec jakies 170tkm to ma 115tkm ale:

1. nie działa prędkościomierz
2. wariuje księgowy i piszczy co chwile, że rezerwa mimo, że jest więcej jak polowa baku
3. jeszcze jakaś lampka się świeci z kategorii żółtych;

a teraz najciekawsze: pojechał gość na serwis tym Paskiem (oczywiście wczesniej włączył licznik) a kolesie go wzieli na komputer i stwierdzili ze ma ABS uszkodzony, bo komputer zapisał gdzieś w pamięci i potem pokazał, że przez ileś tam czasu pojazd poruszał się z uszkodzonym ABSem; dokładnie to było podane chyba w czasie jazdy ale ręki sobie uciąć nie dam;

i moje pytanie:

czy to jest zamierzone? czy tylko jakiś błąd? nie dopytywal sie właściciel auta na serwisie z przyczyn oczywistych;

pytam bo mam zamiar kupic A4 i zastanawiam, sie czy bede mogł sprawdzic czy aby sprzedający nie wpadł na podobny pomysł z odłaczeniem licznika;

YOG

avatara sobie jeszcze nie opracowałem....

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 06:04:47 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
malo kto ma tak niekonwencjonalne pomysly ... przewaznie w tego typu autach rasuje sie VAGiem wskazania licznika i nic z tego powodu nie swiruje... ale dobry serwis stwierdzi taki chachment bo w ECU komputera jest zapisana ilosc cykli pracy co po przeliczeniu wedlug wzoru da przyblizony przebieg auta a konkretniej ECU. niemniej jednak nie bede komentowal tego typu dzialan bo to dziecinada i ciemnogrod

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 10.sty.2006 08:08:37 
Użytkownik

si, dziecinada i ciemnogród jednak wlascicielowi auta wydaje sie skuteczne; nie mnie jednak pocieszyles mnie troche bo skoro nie stosuje sie tego nagminnie to trafienie na uzywke w ten sposob cofnieta buda jest malo prawdopodobne, tak wiec wystarczy przed zakupem podjechac gdzie trzeba i wszystko będzie jasne;

dziex, YOG

avatara sobie jeszcze nie opracowałem....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1