sampek napisał(a):
skad ja to znam

U mnie tak samo kat jest niby ok ale nie stabilny lata po wykresie.
Panowie z unitronika powiedzili ze nie wiedza czemu tak ze tzreba szukac mechniacznie (pompa, wtryski ..).
Odpalanie to samo czyli pokrecic trzeba z 4-5sek jak zimno ale jeszcze bez swiec.
Jade w srode do "pompiarza" mechanika na sprawdzanie all kompresja, swiece, wtryski itd.
Mógłbyś jeszcze "ręcznie" zerknąć na poosiowe luzy wałka pompy? (trzeba zdjąć pasek)
W mojej jest trochę ponad 1 mm, nie wiem czy to nie za dużo... Może krzywki się już wydarły albo co?
A jak odpalisz na "średniozimnociepło"

czyli jeszcze bez grzania świec, to za drugim razem, po kilku sekundach pracy, odpala OK?
Mam jeszcze propozycję do wszystkich posiadaczy C4 z silnikiem AAT lub AEL (2.5 TDI R5):
Jeżeli macie VAG-a lub coś podobnego, albo ktoś wam robi diagnostykę - spiszcie wartości wszystkich kanałów (przy pracy na wolnych obrotach i przy 3000 na pełnym obciążeniu). Będzie łatwiej porównać co jest nie tak albo odstaje od normy. Swoje dane obiecuję wysłać w nowym topicu już wkrótce.
I jeszcze jedno dotyczące adaptacji:
Po zalogowaniu się do ECU (11463) sprawdźcie proszę adaptację. Ile macie dostępnych kanałów? Powinny być takie (sorry ale nie chce mi się tłumaczyć):
Channel 1: injected quantity
-Check the injected quantity at idle, engine warm and all power consuming devices turned off. Specification is 2.5 to 9 mg/h.
-To change the amount of injected fuel perceived by the ECU, go to adaptation channel 1.
-If you have driveability problems, you may want to increase it to 3-4 mg/h.
-For slightly improved throttle response, you may try to decrease the value.
Channel 2: idle speed
-To increase idle speed, increase the value and vice-versa
Channel 3: EGR
-To decrease the EGR rate, increase the number to the highest possible value (typically 33768)
-This will prevent/slow down the intake manifold clogging problem and reduce smoke
-Though the MAF at idle is still within specifications (370 mg/h) do not use this adaptation on the road
Channel 4: start of injection
-This channel commands the start of injection over the whole operating range of the engine, including at full load. Advanced timing there may lead to severe damage to the engine because of the increased combustion pressure.
-It is in no way a substitution for the mechanical pump setting seen previously
-In a nutshell: don’t mess with it!
Channel 5: starting conditions
-Though undocumented, this channel effects the injected quantity the ECU allows when cranking
-You may want to experiment with it as a temporary fix for bad-start problems
Zwłaszcza ostatni kanał może być pomocny do rozwiązywania problemów z rozruchem. Tylko trzeba go mieć.... U mnie niestety nie ma, nie wiem czy to wina interface-u który mam, wersji softu (może jakaś wcześniejsza) czy czegoś innego.