.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 23:21:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: co z tą pompką ???
PostNapisane: 22.sty.2006 12:37:49 
Użytkownik

Witam, Audi 80 gte, nie włącza się pompka paliwa po przekręceniu kluczyka, Działa dopiero gdy kręci, całkiem przypadkiem okazało się że wszystko działa prawidłowo gdy podłącze prostownik......pomierzyłem napięcia i przy zgaszonym silniku mam na instalacji (po klemie) 12.6V, gdy zapali 13.6, a gdy podpiąłem prostownik to 14V, sam juz niewiem gdzie mam szukać??? oc co tu chodzi, samochód ma gaz ale mysle ze to niema nic do żeczy bo zapalam na benzynie! HELP :diabel: :zly: :P :(

ciągnie nie tylko z baku.....

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 12:48:32 
Użytkownik

Napiecia masz dobre i tu raczej nie ma czego szukac. proponuju sprawdzac wylacznik zaplonu i przewód od urzadzenia sterujacego do przekaznika pompy. ( kiedys mialem przerwe na tym przewodzie u siebie i szukalem tego 2 dni :(

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 12:59:20 
Użytkownik

no moze masz racje, ale! jesli jest przerwa to niepowinno wogule działać, a ja właśnie przed chwilą dopiąłem prostownik i działa a jak odepne to nie,
aaaaaaaaaaaaaa wczoraj sie wkuzyłem i wyjąłem przekażnik sterujący pompką,rozebrałem wymieniłem wszystkie elemęty elektroniczne na NOWE( koszt 6zł + lutowanie a cały fabryczny ~50zł)
ale nic sie niepoprawiło dalej to samo..........?????

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 13:02:19 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
gaz moze miec wiele do rzeczy bo gaz odlacza pompe paliwowa a w zaleznosci jak to jest zrealizowane to albo pompa moze dzialac od poczatku i byc rozlaczona albo pompa dopiero jest zalaczana jak sygnal z sterownika gazu wlaczy pompe

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 13:13:55 
Użytkownik

gaz ma rok, i zawsze miałem tak ze po przekreceniu kluczyka niezależnie od położenia przełącznika b/lpg pompka właczała sie na chwile, a od jakis 2 tyg niewłącza się-tak poprostu przestała reagować (centralke od gazu juz podmieniałem ale bez efektu)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 14:17:28 
Użytkownik

Masz racje - nie powinna dzialac w ogole jesli to przewód. To podniesienie napiecia jest dziwne i jedyne co mi przychodzi do glowy to:
- albo gdzies nie ma dobreg komtaktu i dopiero przy wyzszym napieciu kontaktuje(malo prawdopodobne zeby tak sie dzialo za kazdym razem ale mozliwe)
- albo w uzadzeniu sterujacym siadl Ci jakis stabilizator albo tranzystor i potrzebuje wyzszego napiecia do spolaryzowania i przewodzenia( tez malo prawdopodobni)
- albo zaciera Ci sie pompa i rusza dopiero jak moze wygenerowac wyzsza moc i pokonac opory..
Dziwna usterka ale tak bym stawial jesli pojawia sie systematycznie w tych samych mometach. Szczescie ze masz gaz :)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2006 14:34:39 
Użytkownik

Przyszlo mi jeszcze cos do glowy! Jesli masz przekaznik z elementami elektronicznymi(inaczej niz u mnie) to na pewno to jest tak ze sa 2 kable do sterowania nim :
- 1 ze stacyjki - jak na nim po przekreceniu stacyjki powawia sie napiecie to przekaznik zalacza na chwile pompe i dopompowjue paliwo.
- na 2 napiecie bedzie tylko wtedy gdy kreci sie wal silnika. Informacja o tym ze slinik pracuje moze sie pojawiac z generatora Halla( czy jak on sie tam zwie- cewka w aparacie zaplonowym)
Ale ten uklad masz OK takze skoncentruj sie na stacyjce przewodzie do przekaznika i samym przekazniku( prawdopodobnie jest tam uklad czasowy wlaczajacy pompe na chwile i sklada sie z tych elemento za 6 zeta czyli ze 2 tranzystory kondensator albo 2 i ze 3 rezystory :) Dobzre podejrzewam? Moze cos tam jest zle wlutowanie albo zepsute??

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2006 20:14:12 
Użytkownik

no to juz cos! piszesz mi o tych stykach! jutro to rozkwinie, a dziś jedyne co zrobiłem (bo mam -27 stopni) to wymieniłem obie klemy na nowe bo cos sie przysiarczyly.... :):

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2006 18:59:02 
Użytkownik

Jak nie masz cieplego garazu to odpusc sobie ta pompe do wiosny bo Ci lapy odpadna i juz Ci auto nie bedzie potrzebne :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1