.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 23:27:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Auto gaśnie, nie pali na wszystkie cylindy
PostNapisane: 28.sty.2006 08:33:17 
Użytkownik

Witam!

Mam Audi 80 b3 1.6 na gaźniku z 1990 r. I mam z nim problem. Otóż po przejechaniu około 100 km z autem zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Auto nie pali na wszystkie cylindy, totalny spadek mocy, z resztą słychać że silnik pracuje całkiem inaczej. Jednocześnie w czasie jazdy przy rozgrzanym silniku czyli 70 stopni gaśnie mi i nie mogę go od razu odpalić. W tamtą zimę miałem dokładnie taki sam problem, ale w lecie nic takiego się nie działo, nawet na trasach 300 - 400 km. Myślałem, więc że problem jakos sam się rozwiązał, a tu nadeszła zima i dokładnie taka sama historia. Ponadto jeśli już mi zgaśnie to nie mogę go od razu odpalić. Jak mi się raz udało i wcisnąłem gaz do oporu to silnik stawał się coraz słabszy, az zgasł i to w jakies 3 sekundy. Odczekałem 2-3 minuty, odpaliłem i jakgdyby nigdy nic, auto ruszyło paląc na wszystkie cylindry. Ktoś mi powiedział, że to może być jakiś moduł, bądź cewka ale niestety jestem laikiem i nie mam pojęcia nawet jak to zlokalizować i sprawdzić. Od razu może powiem, że świece, palec rozdzielacza zapłonu oraz kable są wymienione. Ma ktoś może jakiś pomysł co się może z nim dziać. Acha zapomniałbym, nie wiem już czy to jakis zbieg okoliczności, ale takie rzeczy dzieją się tylko i wyłącznie przy złej pogodzie (zazwyczaj mokry śnieg). Pomóżcie proszę. Dzięki z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam

dnawrot

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2006 09:13:22 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
do sprawdzenia przewody wysokiego napięcia oraz cewka zapłonowa.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł: Auto gaśnie,nie pali na wszystkie cylindry.
PostNapisane: 28.sty.2006 10:20:11 
Użytkownik

Auto: Audi A3 8P 2.0 FSI
Witaj! Dołączam się do tego tematu jako współtowarzysz niedoli.W mojej NIUNI mam podobny problem.Przyjechałem z trasy 150 km i w smym mieście silnik nagle zgasł,jakbym wyłączył kluczykiem zapłon.Po kilku minutach zapalił i "chodził" zupełnie normalnie paląc na wszystkie cylindry.W czasie dojazdu do garażu /5km/ gasł mi jeszcze dwukrotnie.Następnie w garażu Niunie uruchomiłem na 1-2 min.po czym zaniemogła definitywnie na stałe.Z uwagi na panujące duże mrozy nie ustaliłem przyczyny awarii mojej Niuni.Myślę jednak,że prawdopodobnie będzie to awaria cewki lub modułu zapłonowego choć nie wykluczone,że sprawcą kłopotów może być czujnik Halla w aparacie zapłonowym.Zaznaczam,że jestem laikiem a powyższe przypuszczenia biorę z lektury naszego forum.Cewka zapłonowa znajduje się w komorze silnika/łączy ją kabel ww napięcia z aparatem zapłonowym a moduł zapłonowy jest w kabinie przy lewej nodze kierowcy.Serdecznie pozdrawiam.
----------------------------------------------------------
Audi 80 B3 silnik 1600,PP,gaźnik Solex 2EE.
Auto zadbane i kochane.

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2006 16:57:48 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
@dnawrot

cewka

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1