.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 08:31:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: spryskiwacze z przodu nie dzialaja :(
PostNapisane: 11.lut.2006 18:12:52 
Użytkownik

mam problemy z pompka do spryskiwaczy przedniej szyby.... nie wiecie moze czy przednia szyba i tylna maja osobne pompki i pojemniczki w audi coupe 80 b4?? wczesniej mialem sutyacje, ze zamarzly mi spryskiwacze z przodu, ale jak odmarzly, to wszystko bylo si.... teraz niestety mam plyn w pojemiczku, a jak chce sobie spryskac szybe to nie slysze pracy pompki i z przodu nic nie leci, a z tylu dziala wszystko normalnie, wiec oglupialem i nie wiem co sie dzieje. moze wy cos na ten temat mozecie mi poradzic?

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 20:33:33 
Użytkownik

jesli masz jeden zbiorniczek do spryskiwaczy ,to pewnie i jednal pompke.Zobacz czy dziala i po sprawie.Jesli dziala to odepni od spryskiwaczy na masce rurki i wtedy zobacz.Plyn nie powinien zamarznac chyba ze to jakas lipa.Byc moze sie zapchaly od jakiegos syfu jesli miales go w zbiorniczku.Sprawdzenie tego to zadna filozofia .

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 21:16:04 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
gratuluje ... jak tak sie bedziesz interesowal autem ze nie wiesz gdzie sie dolewa plynu do spryskiwaczy to nawet roweru nie bierz bo zepsujesz ... w Coupe sa 2 lub 3 zbiorniki plynu spryskiwaczy.... reflektory, sosobny , przednia szyba osobny i tylnia osobny ... kazdy zbiornik ma swoja pompe i jak Ci nie dziala przednia szyba to zacznij od wyczyszczenia dysz ... jak dysze czyste to wywalaj pompe czym predzej bo znaczy to tyle ze plyn dostal sie do wirnika silnika i to znacyz tyle ze tam byla woda i zaczelo korodowac ... zbiornik spryskiwczy masz miedzy blotnikiem a fartuchem , dostep jest po sciagnieciu nadkola ...

p.s.

dolej plynu z tylu bo on sam sie nie uzupelnia :P ... zbiornik masz po prawej stronie przy lampie pod tapicerka :-D

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2006 21:39:32 
Użytkownik

no to teraz pojechales po mnie jak po blondynce, ktora nie umie zmienic kola... wiem gdzie jest, bo go ostanio tam zauwazylem, jak zmienialem zarowki. mam jeszcze plyn. po zdieciu nadkola? podlubie sobie w ferie. no wlasnie wczesniej sluszalem dziwk pompki, ateraz jak nacisne na spryskiwacze, to nic... cisza. i sie zmartwilem.
p.s. w ksiazce od cupejki nie ma nic o tym tylnym zbiorniczku :P

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 08:54:10 
Użytkownik

kubeq napisał(a):
no to teraz pojechales po mnie jak po blondynce, ktora nie umie zmienic kola... wiem gdzie jest, bo go ostanio tam zauwazylem, jak zmienialem zarowki. mam jeszcze plyn. po zdieciu nadkola? podlubie sobie w ferie. no wlasnie wczesniej sluszalem dziwk pompki, ateraz jak nacisne na spryskiwacze, to nic... cisza. i sie zmartwilem.
p.s. w ksiazce od cupejki nie ma nic o tym tylnym zbiorniczku :P

Jakby nie bylo HANS jest osoba ktora ma jechac po wszystkich jak po blondynkach, bo jak wiadomo w pewnej kwestii zmusza użytkowników niuniek do zrozumienia wartosci naszych pojazdow oraz opieki nad nimi.

Powracajac do pompki spryskiwacza i posta napisanego przez kubeq'a calkeim niedawno rowniez musialem zmienaic pompke od spryskiwacza rowniez z takimi objawami co u Ciebie. Momentami lapala, momentami nie. Blyskaiwcznei zainterweniowalem i kupilem pompke nowa oczywisicei na allegro i odziwo za kwote 25,00 PLN + koszty przesylki. Problem z glowy. Co do kwestii wymontowania zaden problem. W moim przypadku oczywiscei nalezy sciagnac lewe nadkole w odrozneiniu od wersji coupe gdzie juz wspomnial hans sa 3 zbiorniczki plynu do spryskiwacza.

Zycze udanych napraw panowie !!!

Pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2006 09:05:30 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
3 zbiorniki sa tylko w przypadku gdy auto ma spryskiwacze reflektorow , spryski przedniej szyby oczywiscie i wycieraczke i sprysk tylniej szyby . w takim ukladzie zbiornik zupelnie z przodu sluzy to sprysku reflektorow , ten blizej zbiornika wyrownawczego plynu chlodzacego do ktorego jest dostep po sciagnieciu nadkola jest od szyby przedniej a ten z tylu po prawej stronie sluzy do sprysku tylniej szyby. w wersji bez sprysku reflektorow moze byc tak ze tego zbiornika w nadkolu nie ma a funkcje zbiornika plynu do sprysku szyb pelni ten przy lewym reflektorze... jego zeby wyciagnac trzeba wysunac do gory zbiornik plynu wspomagania , wtedy jest jako takie dojscie do pompki. pamietaj ze przy wyciagasniu pompki wyleci caly plyn jaki jest w zbiorniku. 25 pln kosztuje pompka bez czujnika poziomu plynu. z czujnikiem poziomu plynu kosztuje 200 pln ... oczywiscie jezeli masz autocheck to masz i pompke z czujnikiem. pompki z reguly daje sie reanimowac... ale trzeba sie przy tym troche nagimnastykowac ... wtedy niewielkim kosztem mozna zreanimowac pompke z czujnikiem ;)

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1