.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 10:32:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dodatkowe zegary...
PostNapisane: 07.lut.2006 13:10:07 
Użytkownik

witam czy dodatkowe zegary wraz z czujnikami od 2.3 będą pasowały do 2.0 ABT, czy trzeba cos przerabiać?
pozdrawiam :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2006 23:14:26 
Użytkownik

Itomek za duża się nie dowiedziałeś, ale myśle że już wiesz. Wydaje mi się że zegary i czyjniki są takie same we wszystkich modelach.
Ja w tym samym modelu tez chcę założyć dodatkowe zegary, dużo przeczytałem ale nie doczytałem się, czy w modelu ABT są zaślepki na czujniki, jeżeli tak to czy w tym samym miejcsu co np w NG. A może nie ma i zostają trójniki.
Wszędzie piszą, że proste jest podłączenie zasilania i ładowania pod bezpiecznik 12 i 14 ale jak to zrobić, przeciąc kable i zmostkować? Czy to zrobić od dołu puszki z bezpiecznikami po uprzednim odkręceniu jej i wyciągnięciu do góry.
Którędy najlepiej wyprowadzić dodatkowe dwa przewodu od zegarów do komory silnika do czujników.
Kurcze nie kopałem w elektryce i jestem trochę zielony w tym temacie, a chce to zrobić sam.
Dlatego tak szczegołowo pytam.
:)

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2006 13:35:59 
Użytkownik

witam
ja dopiero zastanawiam sie nad zakupem wskaźników. O sprawy elektryczne to będe kumpla ganiał bo ja jestem w tym zielony, a co do oleju to obił mi sie o uszy jakis trójnik, jak rozmawiałem z kumplem który w serwisie vw-audi pracuje.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2006 16:24:22 
Użytkownik

Miałem nadzieje, ze jetes dalej, ja aktualnie czekam na zegary od B-4.
O trójnikach czytałem, ale nie wiem jaka ich cena. Na allegro nic takiego nie ma.
Mam nadzieje że na ten temay zerknie ktoś w temacie i cos niecoś podpowie.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2006 06:34:40 
Moderator

Nie potrzeba żadnych trójników. Macie dwa otwory w chłodnicy oleju. Ten element gdzie wkręcony jest filtr oleju. Czujnik oleju który już tam jest wykęcacie i na jego miejsce wkręcacie nowy czujnik oleju (jeden wtyk czujnika podłączacie pod kostkę która już tam wcześniej była, drugi wtyk ciągniecie do zegarów) Obok serwa hamulców jest otwór przez który możecie przeciągnąć przewody z kabiny pod maskę. Czujnik temperatury wkręcacie obok czujnika oleju wykręcając wcześniej zaślepkę która tam jest standardowo (sygnał z czujnika ciągniecie do zegarów) Pozostaje jeszcze znaleść pod który przewód podłączyć napięcie w zegarach (można wziąć je ze stacyjki, nie pamiętam który to przewód ale łatwo można sprawdzić miernikiem). Za pomocą wyszukiwarki na stronie znajdziecie mnóstwo informacji na ten temat.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2006 07:48:02 
Klubowicz

Ja tylko dodam, ze w ABT macie jeszcze jedna zaslepke w glowicy od strony przegrody - z tylu silnika. Wkrecenie tam malego czujniczka wchodzi w gre. Ten duzy baniak do cisnienia powinien isc jak Maridk pisze w kolnierz filtra. W ABT jest pewien problem z metalowa rurka i trzeba ja troche odgiac - ale dacie rady :P

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2006 08:50:07 
Użytkownik

Maridk
gwarantuje, że sporo czasu spędziłem szukając informacji w tym temacie,
w tym poście pytam o sprawy których jeszcze nie wiem.
Jest jeszcze kwestia podłaczenia pod bezpieczniki 12 i 14 /zasilanie + ładowanie/ jak to fizycznie zrobić.
Aha jeszcze pytanko mi sie nasówa, skoro w silniku ABT są dwie zaślepki to czy nie ma mozliwości dokupienia dwóch czujników jednofunkcyjnych /ciśnienie i temperatura/
Na pewno ten do mierzenia tylko cisnienia ojeju będzie znacznie tańszy od dwustykowego.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2006 14:50:25 
Użytkownik

jakie 2 zaslepki nie zamierzam zakladac zegarkow czytam z ciekawosci i jest napisane wyraznie ze czujnik cisnienia zastepujesz dwustykowym a zamiast zaslepki wkrecasz jednostykowy do temperatury. Chociaz jak czesz miec 2 "jednofunkcyjne"to kup takie w koncu po co ci ta kontrolka na desce jak bedziesz mial cisnienie na dodatkowych zegarkach :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 23:40:56 
Użytkownik

Ok co do czujników wszystko jasne, juz nie kombinuje.
Jeszce ponawiam pytanie jak fizycznie podłączyć zegary pod bezpieczniki 12 i 14.
Chodzi o to jak i gdzie to wpiąć?
Mam zegary z B-4, skąd wziąść wtyczke by wpiąć do gniazda z tylnej ścianie zegarów.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1