Ircio18 napisał(a):
Zapomnialem dodać ze już kupiłem gruby kabel , porzadne cincze z pozlacanymi koncowkami i ktos tutaj napisal ze jak nie wiem to zebym nie podlaczal to po co to forum jest pytam bo jakas orientacje mam tylko chcre pare wskazowek zeby zrobic jak w ksiazce pisze mam takie pytanie jesli chodzi o ten akumulator czy nie moge wziasc tego plusa z radia przeciez on tez idzie do akumulatora i jest dzielony po drodze bezpiecznikiem a jeszcze jedno tutaj w wypowiedzi ktos napisal ze podlacz ten drugi plus do Remote ale nigdzie mi tam nie pisze remote czy to chodzi o ten pomaranczowy(zolty)kabelek?
O Mamo... postaraj sie troche i pisz po polsku...
Zasilanie do wzmacniacza [+12V] wez bezposrednio z aku tym grubym przewodem. Na mim MUSI byc bezpiecznik [zazwyczaj 25-30A, zalezy od mocy wzmacniacza]. Gdy bedziesz ciagnal ten przewod uwazaj, zeby nie uszkodzic jego izolacji ani nie przepuszczac go przez otwory z ostrymi krawedziami.
Teraz pora na mase [-12V] do wzmacniacza: ja rowniez pociagnij grubym przewodem i podlacz w pewny sposob do karoserii samochodu.
Przewody pradowe od strony wzmacniacza wciskasz w zaciski srubowe, a od strony zrodla najlepiej je zakonczyc konektorami oczkowymi i przykrecic.
Zostal ostatni kabelek: ten, ktory wlacza wzmacniacz wtedy, gdy jest wlaczone radio. Musisz polaczyc nim zacisk w wzmacniaczu [zazwyczaj srodkowy, ale sprawdz u siebie] z odpowiednik kabelkiem wychodzacym z radia. Ten kabelek z radia powinien byc opisany "remote", jezeli nie masz kabelka a masz kostke ISO sprawdz, na ktorym z pinow pojawia sie +12V po wlaczeniu radia.
Polaczenie "remote" pomiedzy radiem a wzmakiem mozesz zrobic zwyklym,cienkim kabelkiem. Czasem, chinche maja dotatkowy, cienki przewod - mozesz uzyc wlasnie jego.
Chyba teraz juz wszystko jasne?
Pamietaj, ze kablami plynie prad i jezeli gdzies zrobisz zwarcie to w najgorszym przypadku puscisz fure z dymem.
Dlatego jezeli nie jestes pewien co lub jak zrobic to pojedz do fachowcow.