.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 21:51:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audio Car Audi 80
PostNapisane: 17.lut.2006 11:37:14 
Użytkownik

Witam mam lamerskie pytanie z góry przepraszam mam wzmacniacz i wszystko jest ok tylko nie wiem dokladnie jak mam go podpiac chodzi mianowicie o to ze przy wzmacniaczu sa dwa plusy ktore musza byc podpiete, kazdy mi tutaj mowi zebym ciagnol kable prosto od akumulatora, wzmacniacz to JVC 2 kanałowy z mostkowalem go i mam jeden kanal tylko na tube ale chodzi mi tylko gdzie ja mam sobie wziasc prady czy moge to wziasc z radia czerwony to + ale pomaranczowy to tez chyba plus czy ja moge z tych dwuch kabli wziasc zasilanie do wzmacniacza poniewaz nie chce czegos upalic ale mysle ze z drobna podpowiedza dam sobie rade z gory dziekuje za podpowiedz i pozdrawiam wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 11:54:16 
Użytkownik

Witaj,

po pierwsze takie tematy wrzucaj na forum "tuning".

po drugie, wzmacniacz ma 2 wejscia "+", jedno [zazwyczaj zewnetrzne] polacz grubym, dobrym kablem pod "+" na aku, a drugi [zazwyczaj srodkowy zacisk] podlacz pod radio pod zlacze "remote". Ten drugi kabelek pomiedzy radiem a wzmakiem daje sygnal z radia do wlaczenia wzmacniacza.

+ A80 B3 1800cm3 JN noLPG

Tytuł: Re: Audio Car Audi 80
PostNapisane: 17.lut.2006 11:58:15 
Użytkownik

czlowieku jak nie wiesz jak to podpiąć to sie nie zabieraj ,do wzmacniacz grubym kablem + prosto z akumulatora,noi bezpiecznik po drodze - z karoseri może być też gruby kabel lub z aku,i impuls z radia do wzmacniacz może być kabel taki jak w instalacji cienki ,impuls poto żeby ,jak włączsz radio to i wzmacniacz sie włancza i na odwrut .Jak nie podpinałes nigdy to lepiej do elektryka ,a jeszcze cincze z radia do wzmachola i do tuby jak niema filtra w zmacniaczu cewka do tuby z rdzeniem

Tytuł: Re: Audio Car Audi 80
PostNapisane: 17.lut.2006 11:59:31 
Użytkownik

kolega już mnie troche wyprzedził

Tytuł: ok
PostNapisane: 17.lut.2006 12:37:36 
Użytkownik

Zapomnialem dodać ze już kupiłem gruby kabel , porzadne cincze z pozlacanymi koncowkami i ktos tutaj napisal ze jak nie wiem to zebym nie podlaczal to po co to forum jest pytam bo jakas orientacje mam tylko chcre pare wskazowek zeby zrobic jak w ksiazce pisze mam takie pytanie jesli chodzi o ten akumulator czy nie moge wziasc tego plusa z radia przeciez on tez idzie do akumulatora i jest dzielony po drodze bezpiecznikiem a jeszcze jedno tutaj w wypowiedzi ktos napisal ze podlacz ten drugi plus do Remote ale nigdzie mi tam nie pisze remote czy to chodzi o ten pomaranczowy(zolty)kabelek?

Tytuł: Re: ok
PostNapisane: 17.lut.2006 12:48:12 
Użytkownik

z radia raczej nie jet cieki kabel w instalacji duzy spadek napiecia prosto z aku,a tak apropo jestes z mielca jest tam taki gosciu co robi koło sprzetu ,i regerenuje turbiny,ja kupowałem u niego tube herca i wzmachol bossa 2600 zł ale naper....a

PostNapisane: 17.lut.2006 13:38:19 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
kuki23 napisał(a):
z radia raczej nie jet cieki kabel w instalacji duzy spadek napiecia prosto z aku

Spadek to najmiejszy problem. Jak się zrobi spawarka to może być shit.

PostNapisane: 17.lut.2006 14:30:15 
Użytkownik

Dobrze radzicie dzieki z gory za to napisze teraz co juz zrobilem : Przeciagnolem kabel do akumulatora + najgorszy problem mam taki ze poprostu nie wiem skad mam wziasc ten drugi plus mam radio panasonic zwykly compact z wyjsciem na wzmacniacz i chce zeby sterowanie bylo z radia zeby wzmacniacz wlaczal sie wtedy gdy wlaczam radio gdzie ja mam ten kabelek podpiac

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 14:43:22 
Użytkownik

Zwykle to jest niebieski kabelek. Steruje elektryczną anteną i wzmacniaczem. Jeśli radio jest bardziej "zaawansowane" to są dwa kabelki sterujące oddzielnie ww. sprzętami. U Ciebie pewnie jest tylko jeden.

PostNapisane: 17.lut.2006 14:49:14 
Użytkownik

Ircio18 napisał(a):
Zapomnialem dodać ze już kupiłem gruby kabel , porzadne cincze z pozlacanymi koncowkami i ktos tutaj napisal ze jak nie wiem to zebym nie podlaczal to po co to forum jest pytam bo jakas orientacje mam tylko chcre pare wskazowek zeby zrobic jak w ksiazce pisze mam takie pytanie jesli chodzi o ten akumulator czy nie moge wziasc tego plusa z radia przeciez on tez idzie do akumulatora i jest dzielony po drodze bezpiecznikiem a jeszcze jedno tutaj w wypowiedzi ktos napisal ze podlacz ten drugi plus do Remote ale nigdzie mi tam nie pisze remote czy to chodzi o ten pomaranczowy(zolty)kabelek?

O Mamo... postaraj sie troche i pisz po polsku...

Zasilanie do wzmacniacza [+12V] wez bezposrednio z aku tym grubym przewodem. Na mim MUSI byc bezpiecznik [zazwyczaj 25-30A, zalezy od mocy wzmacniacza]. Gdy bedziesz ciagnal ten przewod uwazaj, zeby nie uszkodzic jego izolacji ani nie przepuszczac go przez otwory z ostrymi krawedziami.
Teraz pora na mase [-12V] do wzmacniacza: ja rowniez pociagnij grubym przewodem i podlacz w pewny sposob do karoserii samochodu.
Przewody pradowe od strony wzmacniacza wciskasz w zaciski srubowe, a od strony zrodla najlepiej je zakonczyc konektorami oczkowymi i przykrecic.

Zostal ostatni kabelek: ten, ktory wlacza wzmacniacz wtedy, gdy jest wlaczone radio. Musisz polaczyc nim zacisk w wzmacniaczu [zazwyczaj srodkowy, ale sprawdz u siebie] z odpowiednik kabelkiem wychodzacym z radia. Ten kabelek z radia powinien byc opisany "remote", jezeli nie masz kabelka a masz kostke ISO sprawdz, na ktorym z pinow pojawia sie +12V po wlaczeniu radia.
Polaczenie "remote" pomiedzy radiem a wzmakiem mozesz zrobic zwyklym,cienkim kabelkiem. Czasem, chinche maja dotatkowy, cienki przewod - mozesz uzyc wlasnie jego.

Chyba teraz juz wszystko jasne? :)

Pamietaj, ze kablami plynie prad i jezeli gdzies zrobisz zwarcie to w najgorszym przypadku puscisz fure z dymem.
Dlatego jezeli nie jestes pewien co lub jak zrobic to pojedz do fachowcow.

+ A80 B3 1800cm3 JN noLPG

PostNapisane: 17.lut.2006 14:59:19 
Użytkownik

Z tym kabelkiem ok zmierze w ktorym sie pojawia 12V jedna sprawa mnie meczy tam kolega napisal zeby uwazac na kable gdzie sie je puszcza napisz tak kabelek wcisnolem obok tej turbinki co leci powietrze do autka kabel nie mam za specjalnie gruby jest on taki jak do pradu tez mi sie wydawalo ze troszke cienlki jest ale to sie policze z typem w sklepie bo mowilem gosciowi o kablu do akumulatora ze chce podlaczyc wzmacniacz przeciez ja go zamorduje jak mi sprzedal za cienki kabel , kabel jest chyba 0.75 napiszcie mi czy dobry bo juz nie wiem czy moja robota poszla na darmo bo ten kabel ciagnolem przez cale autko aa i jeszcze masa tam kolega tez napisal ze mase mozna z obudowy a jak bym ja wziol z radia bo puscilem 3 kable na tyl 1+ 2 + 3 - czy dobrze to zrobilem robie to teraz tak ze jak wam sie chce pomozcie mi jeszcze troszke z gory dziekuje

PostNapisane: 17.lut.2006 16:21:35 
Użytkownik

Ircio18 napisał(a):
Z tym kabelkiem ok zmierze w ktorym sie pojawia 12V jedna sprawa mnie meczy tam kolega napisal zeby uwazac na kable gdzie sie je puszcza napisz tak kabelek wcisnolem obok tej turbinki co leci powietrze do autka kabel nie mam za specjalnie gruby jest on taki jak do pradu tez mi sie wydawalo ze troszke cienlki jest ale to sie policze z typem w sklepie bo mowilem gosciowi o kablu do akumulatora ze chce podlaczyc wzmacniacz przeciez ja go zamorduje jak mi sprzedal za cienki kabel , kabel jest chyba 0.75 napiszcie mi czy dobry bo juz nie wiem czy moja robota poszla na darmo bo ten kabel ciagnolem przez cale autko aa i jeszcze masa tam kolega tez napisal ze mase mozna z obudowy a jak bym ja wziol z radia bo puscilem 3 kable na tyl 1+ 2 + 3 - czy dobrze to zrobilem robie to teraz tak ze jak wam sie chce pomozcie mi jeszcze troszke z gory dziekuje

zapewne kabel kupowałeś w sklepie elektrycznym i gość zapomniał że w aucie jest 12 a nie 220 Volcików.takim kabelkiem to można podłączyć ale wzmaka w domu.w praktyce przyjmuje się że na każde 50W mocy nominalnej powinno przypadać 5mm kwadrat przekroju poprzecznego samego drutu.
takim kabelkiem jak Ty posiadasz uzyskasz:
-zamiast jakiego kolwiek basu "Blamp"
-wysoki ton czyli sopran zamiast cykania będzie piszczał w niebogłosy
-sam wzmacniacz będzie się tak grzał że szybko powie dość i pujdzie do kosza, bądź głośniki doń przyłączone na co szansa jest prawie 100%.
na moje oko nie powinieneś się burzyć jak Ci już ktoś wcześniej podpowiadał że lepiej jak zrobi Ci to ktoś kto ma o tym pojęcie, bo jak Ci się furka zjara lub w najlepszym przypadku ulegnie uszkodzeniu jakiś element systemu- to koszta szybko można porównać z tymi co weźmie za taką robotę ktoś kto jest w tym obcykany- i co ile zaoszczędzisz :?:
ja też jestem tego zdania, że niestety ale nie powinieneś się za to brać a to tylko dla Twojego dobra.
Pozdrawiam Łysy2.

Tytuł: Heh
PostNapisane: 17.lut.2006 21:06:09 
Użytkownik

Zarobić dać to nie sztuka ułomny nie jestem żeby sobie wzmacniacza nie podłaczyć chodziło mi tylko o pare szczegułow i fakt kabel jest za cienki za bardzo cienki , ale to o to sie upomne goscia w poniedziałek kupowałem kabel na szybkiego jak szedłem do pracy .. w pracy jak byłem miedzy czasie podłaczałem wzmacniacz i napisze tak wszystko ładnie działa bez najmniejszych zarzutów wybrnołem pożniej po bezpiecznik już nie do tego sklepu elektrycznego tylko już do sklepu gdzie zajmuja sie tego typu sprawami i kupiłem bezpiecznik ale jak zobaczyłem srednice kabla który ma byc pod niego podłączony to opadły mi ręce kabel powinien być chyba z 4 razy grubszy od mojego zalozonego teraz .. jutro wymienię kabel na taki jaki ma być ogólnie wszystko działa jak należy właczam radio włacza sie wzmacniacz basik oo niebo lepszy niż byl .. ale wiadome nie dawałem zbyt głośno bo ten kabel nie daje mi spokoju mam nadzieje tylko ze do jutra nic sie nie stanie i bedzie wszystko ok . Wielkie podziekowania dla mistrzów którzy mi pomogli z tym podłaczeniem 2 + zgadza się to był niebieski przewod wypuszczony i nawet nie zarobiony wystarczylo tylko kołnierzyk zdjać i zarobić . Jeszcze raz dzieki za szybka odpowiedz wiele mi pomogło.

Ps. Nie zarabiam tak dużo zeby dać zarobić typowi w serwisie 150 zl za przeciagniecie 5 kabelków i podłaczenie 10 wtyczek .. też bym tak chciał zarabiać.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2006 22:56:14 
Użytkownik

Cieszę się że sprzęcik Ci śmiga. Jak wymienisz jeszze ten przewodzik, tak jak pisałeś, będzie już i miło i bezpiecznie ;)

PS u Ciebie powinien styknąć kabelek o przekroju 15-20 mm2,

Pozdro.

Tytuł: Witka
PostNapisane: 24.lut.2006 13:09:15 
Użytkownik

Wymienilem kabel sprzecik smiga dziekuje wszystkim za pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2006 21:39:40 
Użytkownik

Najlepszym rozwiązaniem bedzie dla Ciebie podłączneie wzmacniacza bezpośredni pod zasilanie radyjka... Następnie podgłoś i możemy sieszyć sie z choinki :D
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2006 21:43:37 
Użytkownik

gifek napisał(a):
Najlepszym rozwiązaniem bedzie dla Ciebie podłączneie wzmacniacza bezpośredni pod zasilanie radyjka... Następnie podgłoś i możemy sieszyć sie z choinki :D
pozdrawiam

Gratuluje poczucia humoru. Jak chcesz nabijać posty to przynajmniej wypowiadaj się konkretnie a nie jakieś pierdoły piszesz. Kolo się zapytał i dostał odpowiedź, Ciekaw jestem jak Ty będziesz się czuł, kiedy poprosisz o pomoc, a napiszą Ci że jesteś kiepski.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1