.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 05:32:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: olej,olej i jeszcze raz olej
PostNapisane: 07.mar.2006 15:16:41 
Użytkownik

witam.mam audi b4 1.9 tdi przebieg 188000.Jestem na etapie wymiany oleju.Nie mam pojęcia co było wlane wcześniej.Szukałem dużo na ten temat na forum i musze powiedzieć że jest sporo tematów na temat olejów ale...No właśnie ale...Powiem wam szczerze że ja nic z tego nie rozumiem.Jedni mówią że dobry jest taki olej,drudzy zachwalają inne oleje,jeszcze inni mówią o innym oleju...Ktoś powiedział że leje do silnika z takim przebiegiem olej syntetic,ktoś inny leje full syntetic jeszcze inny mówi że mineral.Komuś rozszczelnił sie silnik przy takim oleju komuś innemu nic sie nie stało.A ja przeczytałem chyba wszytkie posty na ten temat i musze powiedzieć szczerze że nadal nie wiem co mam wlać...Jak by ktoś mógł mi to w skrucie wyjaśnić to byłbym naprawde wdzięczny.Tylko ktoś kto sie naprawde na tym zna bo raczej nikogo z nas nie interesują jakieś przypuszczenia...Dzięki wielkie za odpowiedź.Pozdrawiam...

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2006 20:55:56 
Użytkownik

Witam.
Pracuję w serwisie samachodowym, gdzie stosujemy dwie marki oleju: Mobil i Castrol.Silniki racujące na Mobilu są bardzo czyste, niema w nich w przeciwieństwie do Castrola tzw. szlamu. Turbosprężarki na Mobilu pracują zdecydowanie dłużej.Polecam Mobil, najlepiej 5w50, który stosowałem w moich poprzednich samochodach(Volvo850,S70) ten ostatni w momencie sprzedaży po przebiegu 220tys km miał ciśnienie sprężania 12,1-12,3(silnik 2,0 benzyna) to mówi samo za siebie.
Jeśli chodzi o wymianę oleju, a nie wiemy jaki był zalany najbezpieczniej jest zastosować półsyntetyczny-lepsze parametry pracy przy niższych temperaturach, mineralny 15w40 poniżej -20 stopni bardzo gęstnieje. Zalanie syntetykiem po mineralnym grozi wypłukaniem nagaru (duży przebieg), a co za tym idzie blokowaniem kanałów olejowych(zapalanie kontrolki oleju, przytarcie)
Miesiąc temu kupiłem A6 C4 avant 2,5tdi i zalałem Mobil 10w40(półsyntetyk)

Tytuł: Re: olej,olej i jeszcze raz olej
PostNapisane: 08.mar.2006 21:10:45 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
hudy napisał(a):
witam.mam audi b4 1.9 tdi przebieg 188000.Jestem na etapie wymiany oleju.Nie mam pojęcia co było wlane wcześniej.Szukałem dużo na ten temat na forum i musze powiedzieć że jest sporo tematów na temat olejów ale...No właśnie ale...Powiem wam szczerze że ja nic z tego nie rozumiem.Jedni mówią że dobry jest taki olej,drudzy zachwalają inne oleje,jeszcze inni mówią o innym oleju...Ktoś powiedział że leje do silnika z takim przebiegiem olej syntetic,ktoś inny leje full syntetic jeszcze inny mówi że mineral.Komuś rozszczelnił sie silnik przy takim oleju komuś innemu nic sie nie stało.A ja przeczytałem chyba wszytkie posty na ten temat i musze powiedzieć szczerze że nadal nie wiem co mam wlać...Jak by ktoś mógł mi to w skrucie wyjaśnić to byłbym naprawde wdzięczny.Tylko ktoś kto sie naprawde na tym zna bo raczej nikogo z nas nie interesują jakieś przypuszczenia...Dzięki wielkie za odpowiedź.Pozdrawiam...

Przy takim przebiegu jeśli jest faktyczny lej full-syntetyka Shella lub Mobila. Nie sadze ze ktos lal do tego auta minerał, więc raczej tylko pół lub full-syntetyk.
Ja przeszedłem z minerała na pełny-syntetyk i silnik zyje , mając się całkiem dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2006 21:15:56 
Użytkownik

ja smigam na valvoline 10w60 i jestem z tego oleju zadowolony

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1