.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 22:35:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana oleju w skrzyni biegów Triptonic
PostNapisane: 16.mar.2006 19:14:07 
Użytkownik

Niedawno zakupiłłem A6 2,8 V6 z 1998r,nie mam do niej zadnej ksiazki z przeglądami,chce wymienic olej w skrzyni,czy ktoś mógłby mi napisac ile tam oleju wchodzi i jakiim ta skrzynie mam zalac.

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 19:44:29 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Do tej skrzyni wchodzi między 2,6 a 3 l oleju. Olej ten to specjalny produkt VW, inaczej VW ATF.Moja propozycja to wymiana tego oleju w ASO Audi.Przy okazji zakupisz tam filtr który prawdopodobnie i tak występuje tylko w oryginale.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 20:17:09 
Użytkownik

poprzednik ma racje. najlepsze miejsce na wymiane to ASO. nie wiem skad jestes, ale paradoksalnie wymiana oleju i filtrow kosztowala mnie mniej zrobiona w niemczech niz u nas. no i zajelo im to dwie godzinki, a nie jak mnie informowano u nas, ze przynajmniej pol dnia. koszt tej wymiany z materialem wyniosl mnie 180 euro, a u nas najtaniej znalazlem za 900 zlotych. jak zauwazylem roznica polega na tym, ze np za plyn u nas placisz za kanisterek, a u nich, za tyle ile ci wleja. czas wymiany tez sie liczy, wiec ja juz te rzeczy robie w niemczech ( o ile zachodzi oczywiscie koniecznosc robienia tego w ASO)
pozdrawiam

A4 1,9 tdi avant automat 85 kW 1998 - bylo
VW Passat Variant 2,0 automat 1996 - bylo
Audi Coupe 2,0 1989 - bylo
Audi 80 1,6 1986 - bylo

Tytuł: olej
PostNapisane: 16.mar.2006 20:28:57 
Użytkownik

mam ten sam problem,muszę wymienić w a8 i dzwoniłem do różnych serwisów i zrobią mnie za 450zl z filtrem i wymianą.wymiana trwa około 1 godziny.w aso chcieli 950zl.http://www.lekop.beep.pl/kontakt.htmtam zadzwoń to Ci wszystko powiedzą ,lub weż z autogiełdy jakiś inny warsztat.Ave

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 21:52:51 
Użytkownik

Które ASO polecacie w Warszawie,jesli znacie oczywiście:)?

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 23:48:04 
Użytkownik

Z tymi trzema litrami to chyba pomyłka. Mi do A6 99 weszło koło 6 chyba i gość w ASO mówił że to dużo bo innym wymieniał to zleciało 3 do 5 litrów. Nie wiem od czego to zależy ile oleju zleci. Olej ten jest pakowany po 1L, mi oddali pozostałości szóstego litra. Dodatkowo wymienili jakiś filtr i dwie uszczelki. Dokładnie nie pamiętam a w papierach nie chcę szukać. Wiem że olej diabelnie drogi coś ok 80zł/L. W sumie pękło chyba ponad 900zł.
Osobiście zrobiłem to w ASO bo słyszałem (na tym forum zresztą często się o tym pisało) że na automacie nie można oszczędzać.
pozdr

Tytuł: Re: olej
PostNapisane: 17.mar.2006 15:43:52 
Użytkownik

joogi napisał(a):
mam ten sam problem,muszę wymienić w a8 i dzwoniłem do różnych serwisów i zrobią mnie za 450zl z filtrem i wymianą.

Dziwne, Jakby coś tanio.

Olej oryg. Audi 6ltr x 75pln (tyle akurat w moim przypadku zeszło, a ceny nie pamiętam dokładnie - pomiędzy 70 a 80 więc przyjąłem pośrednią), i już mamy 450pln.

Filtr - zależnie od skrzyni i pośpiechu. Mnie się spieszyło, więc dałem ok. 200 + uszczelka pod miskę kilkadziesiąt.

Robota mnie śmiesznie tanio wyniosła, bo po znajomości - ale zawsze coś trzeba doliczyć.

Tak czy owak, 450 za wszystko to taniocha - jedyne wytłumaczenie, to że np. olej nie jest w butelkach audi, tylko producenta (gdzieś są informacje na forum jaki to podobno jest olej) - wtedy ltr. spada do mnie więcej 50%. Ale nawet wtedy to coś mało.

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 16:20:38 
Użytkownik

Dzwoniłem dzisiaj do ASO na Połczyńskiej w Wawie,powiedzieli mi ze do Triptonica tylko sie dolewa olej,a natomiast do Multitronica wymienia sie cały,mam pytanie czym te dwie skrzynie sie roznia????

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 16:37:57 
Użytkownik

RG napisał(a):
Dzwoniłem dzisiaj do ASO na Połczyńskiej w Wawie,powiedzieli mi ze do Triptonica tylko sie dolewa olej,a natomiast do Multitronica wymienia sie cały,mam pytanie czym te dwie skrzynie sie roznia????

chyba na odwrot :D tiptronik-masz 5biegow i czujesz zmiane biegow, a multitronik-nie masz biegow tylko tzw. przelozenia i wogole nie czujesz zmiany biegow-zadnego szarpniecia itp. itd. po prostu bez przerwy samochod jedzie do przodu.... :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 16:51:33 
Użytkownik

Ja tylko napisałem co mnie powiedzieli i to w kilku warsztatach zajmujących się naprawą skrzyń automatycznych.Dzwoniłem do kilku we Wrocławiu(reklamy w autogiełdzie) i w każdym powiedziano mnie,że zrobią to za 450zl.Olej stosują oryginalny WV lub taki jaki był w skrzyni,dolewa się tylko tyle ile wypłynie ze skrzyni,powiedzieli że około 3-4 litrów.Filtry napewno stosują zamienne,więc wydaje mnie się ,że można zmieścić się w 450zl.A tak na marginesie to mnie to rybka,umawiam się na 450 i tyle płacę i jeszcze,żądam gwarancji.Jeszcze nie wymieniałem ale w przyszłym tygodniu to zrobię i o efektach poinformuję.Ave

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 21:33:35 
Użytkownik

Hmm - żebyś mnie zrozumiał dobrze: skoro twierdzisz że takie masz oferty, to dla mnie znaczy, że takie masz i tyle. Tylko się cieszyć. (Ja tam bym się zainteresował dlaczego, co itd. - ale to tylko moje zdanie).
Ciekawi mnie po prostu, gdzie jest ta różnica w cenia- będę wiedział na przyszłość.
BTW: w skrzyni powinien być olej "Audi" lub POTWIERDZONY NA 100% zamiennik. Ogólnie stosowane w innych przypadkach "czerwone" oczywiście są znacznie tańsze.

I historia:

Znany skądinąd serwis w Opolu na literę L. zarzekał się, że więcej jak 4,5ltr nie ma prawa wypłynąć.

Więc kupiłem 5.

Oczywiście mając pojazd na kanale- zalewany, leciałem okazją do serwisu po następne 1,5l (dla bezpieczeństwa) żeby móc bezpiecznie odjechać autem, z czego butelkę 0,5l zwróciłem.

Taką to wiarygodną informację z jakby nie było przedstawiciela / serwisu można otrzymać.

Będę czekał na referat z Twojej wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 23:10:01 
Użytkownik

serwis o którym piszesz i podejrzewam inne również są ogólnie nie tylko drogie ,ale bardzo drogie i to nie nowość.Wymiana paska w a8 w serwisie chcą 4000zl.Równie dobrze z gwarancją i ubezpieczeniem w razie awarii autka,na całą europę,gdzie indziej zrobisz o połowę taniej.Wszędzie pracują tylko ludzie,i ci sami ludzie którzy pracuja w serwisach zrobią to samo w swoich przydomowych warsztatach,korzystając niejednokrotnie z narzędzi serwisowych branych do domu np.w wolna sobotę.Co do ubezpieczenia to znam warsztaty,które zrobią tą wymianę za 2300 z gwarancją.W serwisie zastosują Ci część zamienną firmowaną znakiem Audi,w opolskich hurtowniach gdzie zaopatrują się warsztaty dostaniesz tą samą część tylko bez znaczka Audi o wiele taniej i są to dobre jakościowo części.Mam kumpla pracującego przy montażu silników Wv w niemczech i pytałem,czy zawsze montują tego samego producenta części do silników,odpowiedział,że nie ,jakie przyjdą na magazyn takie montują i wszystko gra.Serwisy są dla napraw gwarancyjnych no i dla bogatych.Wychądzą z założenia,że ktoś kto kupuje a8 to nie powinienen się pytać ile paliwo kosztuje lub wymiana paska czy oleju.Po usługach wykonywanych w serwisach.możesz zauważyć teża ,jakimi samochodami poruszają się właściciele serwisu o którym piszemy.Niestety my też chcemy tym bogarym trochę dorównać a i przed znajomymi poszpanować,kupując na giełdach lub gdzie taniej samochody,na które nie jednego nie stać.Ja swoją 8 kupiłem okazyjnie i będę okazyjnie ją naprawiał bo nie uważam,że w aso zrobia lepiej,napewno drożej.I dlatego są warsztaty,które są konkurencyjne w stosunku do serwisów.Mam swoje autko dopiero 2 miesiące i zdążyłem już obeznać się z niektórymi cenami w serwisach i konkurencji.Wracając do oleju to dzisiaj rozmawiałem z kumplem,który miał z 40 samochodów w automacie(bogaty ciawa)i dał mnie do zrozumienia tyle,żeby nie wymieniać tylko dolewać max 3 litry ,a najlepiej jak nie trzeba to nic nie robić .powiedzial,ze tez wymieniał i żałował. Skrzynie. po wymianie oleju sypały się bardziej.Ja w swoim mam na oleju w skrzyni przejechane bez wymiany 120tyś. i nic nie narzekam,chce wymienić bo czytając na forum zalecają to zrobić co 50tyś,facet z serwisu tez tak mówił.Ale teraz to się zastanawiam czy zrobic tą wymianę.Znam gościa który pracował W serwisie Audi,ma teraz swój warsztat,więc jego zapytam czy coś z tym robić.
Podsumowując;można napewno taniej i wcale nie gorzej, zrobić to samo co w serwisie.Ave.

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2006 23:24:40 
Użytkownik

Wypowiedź o kosztach i serwisach oczywiście jest ogólnie prawdziwa - nie wiem dlaczego sądzisz, że zamierzam kogokolwiek przekonywać do korzystania z ASO. (Zresztą - mój podpis chyba wyraźnie to przedstawia).

Chciałem wręcz zwrócić uwagę na brak wiarygodności informacji przez nich udzielanych (a można by sądzić, że posiadając oficjalne programy takie siakie i owakie, plus doświadczenie z serwisowania potrafią udzieliś poprawnej odpowiedzi i sprzedać część / ilość oleju taką jaka rzeczywiście jest potrzebna), przywołane - 4,5 ltr vs. 6ltr. rzeczywiście :)

A co do zmiany oleju w aftomacie - są opinie żeby zmieniać co x km- i tutaj też są różne zdania co do wartości x, i są też takie, żeby nie ruszać gdy jest OK.

Ja uwierzyłem w odpowiedź na mail wysłany do przedstawiciela ZF (czyli producenta tych skrzyń) - "delikatnie" sugerujący, że Audi uważa olej za "lifetime", ale on jednak zmienia w swoim co xxx... (musiałbym go gdzieś poszukać).

PS. Ceny które podałem uprzednio, odnosiły się do następujących źródeł:
Zakup oleju - serwis - osobiście
Zakup filtra, uszczelki - IC - osobiście
Robota (w mojej obecności i pod moje instrukcje) - o ile pamiętam 50pln :) (ale to jest odrębna spec. cena w zaprzyjaźnionym warsztacie :D , zresztą łącznie z wymianą uszczelniacza na wyjściu skrzyni)

Pewnie można to zrobić taniej - i właśnie dlatego poczekam na Twoje opisy po fakcie. Na razie mam namacalne doświadczenia z przeprowadzonej roboty, a Ty informacje przed operacją.

Tytuł:
PostNapisane: 18.mar.2006 08:20:21 
Użytkownik

zastanawiam się gdzie jest moja sugestia o tym,że proponujesz ASO.Ja nic takiego nie odczytałem z Twoich poprzednich wypowiedzi.prubowałem odpowiedzieć na Twoje pytanie >Ciekawi mnie po prostu, gdzie jest ta różnica w cenia- będę wiedział na przyszłość<Jeżeli jednak takie odniosłeś wrazenie to,zapewniam Cię ,że nie to chciałem zasugerować.Myślę ,że gramy w tej samej drużynie i to ja mógłbym się o wiele więcej od Ciebie dowiedzieć na temat Audi,a korzystając z Twojego doświadczenia dotyczącego wymiany jestem ciekaw Twojej opini no i zachowania się skrzyni po wymianie.Wymieniać czy nie?Jak zachowuje się skrzynia po wymianie?Ile autko już przejechało po tej wymianie?Myślę ,że wielu czytających i interesujących się wymianą oleju w skrzyniach tiptronicach,doda sobie Twoję opinię do własnego zdania.Ave

Tytuł:
PostNapisane: 18.mar.2006 11:27:40 
Użytkownik

tez wymienialem olej w skrzyni ( tiptronic 5 biegowy ) jednak wtedy akurat filtra nie moglem dostac , zostal tylko oczyszczony.

u mnie zeszlo 6 litrów ( calkowicie wchodzi do skrzyni 7,5 ) , po wymianie przejechalem ponad 16 tys km, skrzynia pracuje identycznie jak przed wymianą.

pozdro.

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.mar.2006 20:41:15 
Użytkownik

:D

Moja skrzynia, 20tkm po wymianie też pracuje jak przed - o ile jestem to w stanie ocenić.

Ale: do sensowności tej operacji przekonał mnie widok wnętrza miski ("szlam") i magnesów ("opiłki") - przynajmniej te brudy zostały usunięte, co z pewnością nie zaszkodzi skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 19:31:11 
Użytkownik

no i u mnie po bulu,ale niestety nie mogę powiedzieć ile mnie sama wymiana oleju w skrzynce kosztowała,bo poprostu nie wiem.Za kompletną wymianę rozrządu z wszystkimi rolkami,napinaczami,paskami,filtrami,wymiana oleju w skrzyni(4,5 litra oryginału),silniku(w tym przypadku własny olej) i diagnostyka komputerowa silnika,sprawdzenie zawieszenia,zapłaciłem 2500zl.I to nie w garażu u kumpla tylko w warsztacie gdzie zrobiono mnie wpis do książki serwisowej i udzielono gwarancji.W aso za rozrząd chciano 4000zl i olej w skrzyni 900-1000zl.Co do jakości to będę wiedział za jakiś czas jak autko zrobi parę tyś km.AVE

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1