.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 03:41:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Troche wtopilem ....
PostNapisane: 09.lip.2004 11:19:32 
Użytkownik

Wiec tak za swoje B4 z 1992 r. dalem 13 kzł. Cena niska ale co za tym idzie troche jest do zrobienia. Zawieszenie juz zrobione, elektryka poza szyberdachem tez (ale nie chce mi sie dlubac wiec podpepne na krotko do kabli od lampki podswietlenia w suficie :P - jesli glupio robie to odwiedzcie mnie od tego pomyslu) ale to pierdoly ....

problem jest inny. Autko jezdzi tylko na gazie, na benzynie ledwo odpala! Boje sie, ze jak mi gdzies braknie gazu to nie dojade nawet do stacji mimo, ze mam pol zbiornika 95! Pewnie lebek (poprzedni wlasciciel) jezdzil tylko na gazie i zatarl pompke paliwa, choc troche podaje bo od biedy odpalic po kilkunastu minutach krecenie da rade. W jaki sposob upewnic sie, ze to o nia chodzi? Ma ktos jakis pomysl? Na LPG smiga pieknie, odapala od razu, a na benzynce nawet tych 800 rpm nie utrzyma tylko leci w dol. Moze gdzies lapie powietrze ale moje wstepne testy tego nie dowiodly :( Nowa pompka jak patrze po hurtowniach min. 370 zl wiec wydatek spory szczegolnie, ze w wakacje czlowiek zarabia grosze. Sa jakies zestawy naprawcze albo fachowcy w okolicach Cz-wy (+/- 100 km), ktorzy potrafia ja zregenerowac?

PS. Nauczka na przyszlosc to od razu sprawdzic benzynke wrrr.... chociaz u chlopaka odpalalem na PB, a potem przechodzilem na LPG i tylko troche na PB szarpal wrrrr .....

PPS. Jak dostac sie do klamki drzwi? Bo jak kupilem nie otwieraly sie od srodka, mechanik to zrobil ale po dwoch dniach spadlo znowu.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 13:20:04 
Użytkownik

nie wiem jak to można sprawdzic. ale z tego co słyszałem to pompy paliwa są nierozbieralne, czyli jak padnie to trzeba kupić nową lub uzywana pod warunkiem ze jest dobra.

A może to głupi pomysł ale odszukaj przewód który idzie z pomy paliwowej na wtryski i zdejmij go. potem załącz starter i zobacz czy podaje paliwko. zawsze można spróbować. ponoć jak pompa jest walnieta to bardzo głośno pracuje a nie buczy.

pozdrawiam i powodzenia

nr gg. 2389161

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 13:40:44 
Użytkownik

dragon napisał(a):
nie wiem jak to można sprawdzic. ale z tego co słyszałem to pompy paliwa są nierozbieralne, czyli jak padnie to trzeba kupić nową lub uzywana pod warunkiem ze jest dobra.

A może to głupi pomysł ale odszukaj przewód który idzie z pomy paliwowej na wtryski i zdejmij go. potem załącz starter i zobacz czy podaje paliwko. zawsze można spróbować. ponoć jak pompa jest walnieta to bardzo głośno pracuje a nie buczy.

pozdrawiam i powodzenia

gowno prawda. Ja u siebie rok temu rozbieralem i czyscilem, bo mi paproch wpadl w zebatki i nie chcaila chodzic. Wszystko sie da, tylko trzeba chceic i wiedziec co sie robi.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 13:53:14 
Użytkownik

nic nie piszesz jaki motor , wtrysk mono wielo??
pare osob juz mialo podobne problemy lacznie ze mna :)
srob test, odepnij akuma na pare minut i zobacz czy dobrze po tym na benzynce chodzi...
pozdrufka

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 14:57:02 
Użytkownik

u mnie w b3 1.8 jest nierozbieralna

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 15:06:47 
Moderator

Każdą pompę się da rozbrać. Jedynym problemem jest później odpowiednie jej złożenie i uszczelnienie części które są nierozbieralne a udało nam się je rozebrać. :P :)

Napisz co to za silnik to ktoś Ci napisze dlaczego nie chodzi na benzynie.
A jak sprawdzić czy pompa działa najlepiej i najłatwiej na słuch . Po przekręceniu stacyjki powinieneś słyszeć ciche buczenie w bagażniku.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 15:15:25 
Użytkownik

zanim zaczniesz rozkrecac pompe czy cus innego wypnij ten akumulator na pare minut..
roboty czystej na 5 minut a wiele wyjasni
ps tylko jak zadziala to nie zdziw sie ze po prezjechaniu kilkunastu/dziesieciu kilometrow znow ci na benzynie nie bedzie pomykal...
w kazdym razie jak akum zadziala to daj mi znac to wymyslimy cus

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 15:20:23 
Użytkownik

Silniczek ABT. O przeprogramowniu sie wtrysku myslalem ... sprawdze jak bede mial chwile czasu. Chwilowo autko musi byc caly czas na chodzie, a przed blokiem nawet maski nie podnosze :-) Nie mam w zwyczaju i uwazam, ze nie jest to najwlasciwsze miejsce na takie eksperymenty ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 15:22:10 
Użytkownik

w takim razie pozostaje warsztat... :D

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 15:25:51 
Użytkownik

EEEEEEeeeeeeeeeee jest jeszcze dzialka :) Tylko 3ba znalezc chwile zeby na nia pojechac :diabel:

Zreszta ostatnio nie moge patrzec na co dwa dni rozbieranego na czynniki pierwsze poloneza pod blokiem :): :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 15:34:19 
Użytkownik

z warsztatami uwazaj mnie chcieli wymieniac pompe paliwa sprawna na sprawna... nie w tym byla przyczyna...moze u ciebie tez bedzie to samo

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 15:44:05 
Użytkownik

Maridk napisał(a):
Napisz co to za silnik to ktoś Ci napisze dlaczego nie chodzi na benzynie.
A jak sprawdzić czy pompa działa najlepiej i najłatwiej na słuch . Po przekręceniu stacyjki powinieneś słyszeć ciche buczenie w bagażniku.

Wiem ... wiem ... wlasnie chodzi o to, ze jak przekrece to slysze cichutkie buczenie przez chwile czyli norma, a potem przekaznik, ktory ja wylacza czyli tez norma .... a palic i jezdzic nie chce ... zobacze z tym aku.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2004 15:28:03 
Użytkownik

Wlasnie wrocilem do domku na BENZYNCE :D Dzieki panowie za pomysl z resetem kompa. Teraz tylko mam pytanie czy za jakis czas odpalajac na benzynie i przelaczajac sie od razu na gaz nie przeprogramuje sie na nowo i problemy sie znow nie pojawia. Swoja szosa od dzis woze 10'ke ze soba jakby co kiedy braknie mi gazu reset i na benzyne ;-) Ostanio jakikolwiek klucz (a konkretnie 2x10 i 1x13) wozilem ze soba w passacie z 79 ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 11:16:05 
Użytkownik

oj raczej przeprogramuje... niestety... ale sam zobaczysz..
ja po jakis 30 - 50 km na gazie mialem przeprogramowany komp...
ps instalka gazowa prosta bez kompa??

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 11:27:40 
Użytkownik

jesli chodzi o klamke wewn. to wiem tyle ze u mnie w b3 linka sie sypneła i miałem (mam :D) ten sam problem..

http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?p=48938#48938

jesli chodzi o demontaz tapicerki to sa to dosłownie 4 wkrety do wykrecenia (2 bo bokach przy szybie, oraz dwa w uchwycie)i nastepnie pociagasz za uchwyt (podłokietnik) do góry i pieknie zeskakuje cały boczek..tak jest w b3 ale podejrzewam ze konstrukcja i rozwiazanie w b4 sa podobne..
powodzenia..
tylko uwazaj zebys nie popełnił tego bładu co ja... :D

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 11:37:47 
Użytkownik

Szymon_Zy napisał(a):
Wlasnie wrocilem do domku na BENZYNCE :D Dzieki panowie za pomysl z resetem kompa. Teraz tylko mam pytanie czy za jakis czas odpalajac na benzynie i przelaczajac sie od razu na gaz nie przeprogramuje sie na nowo i problemy sie znow nie pojawia. Swoja szosa od dzis woze 10'ke ze soba jakby co kiedy braknie mi gazu reset i na benzyne ;-) Ostanio jakikolwiek klucz (a konkretnie 2x10 i 1x13) wozilem ze soba w passacie z 79 ;-)

jezeli masz instalke gazowa z kompem ustaw emulacje sondy lambda na rozwarta. w przypadku braku kompa wystarczy jeden przekaznik ktory bedzie odcinal sonde lambda od ECU po przelaczniu na gaz :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 11:51:29 
Użytkownik

NIE..NIE...NIE.
Nie mozna wywalic sondy w powietrze. Sterownik bedzie widzal bardzo mala miesznake, co bedzie gorsze niz na samym gazie.

Jezli juz to trzeba :
- albo dac emulator sondy lambda,
- albo zrobic jakies zrodlo napiecia na 0,5V.

Ale lepszym rozwiazaniem jest emulator, bo on generyje sygnal o odpowiednim ksztalcie.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 12:04:39 
Użytkownik

MariuszD napisał(a):
NIE..NIE...NIE.
Nie mozna wywalic sondy w powietrze. Sterownik bedzie widzal bardzo mala miesznake, co bedzie gorsze niz na samym gazie.

Jezli juz to trzeba :
- albo dac emulator sondy lambda,
- albo zrobic jakies zrodlo napiecia na 0,5V.

Ale lepszym rozwiazaniem jest emulator, bo on generyje sygnal o odpowiednim ksztalcie.

przy rozwartej emulacji sterownik silnika ustawia sie w tryb awaryjny czyli czasy wtrysku benzyny wg. map ktore ma w pamieci ( na gazie niema to znaczenia bo wtryski i tak sa odlaczone) a co najwazniejsze nie dziala w tym przypadku autoadaptacja i nie bedzie pozniej problemow z jazda na benie :)
z emulacja fala prostokatna walczylem przez miesiac bez efektow zawsze byly pozniej problemy z jazda na benzynie.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 12:38:46 
Użytkownik

Uwazasz ze tryb awaryjny jest dobrym rozwiazaniem?? Mylisz sie.

Przy rozwartej sondzie Lambda paliwo ze zbiornika ucieka szybciej niz wskazowka od poziomu sie rusza.

I sterownik sie nie zaadoptuje jezeli jest blad sondy. Musisz skasowac blad. Wiec zycze Ci udanej jazdy z laptopem codziennie.

I nie mow mi ze walczyles, bo ja tez robilem testy i proby i wiem co pisze.
A mialem zwalona sonde Lambda. Pozniej ja wymienilem i kombinowalem. I nie ma nic lepszego jak emulacja sondy. Nawet dzieki temu mozesz sobie tak ustawic emulacje ze bedziesz komputerowi podawac troszczke za uboga i bedzie lepiej sie wkrecal, ale wiecej palil.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 12:55:34 
Użytkownik

MariuszD napisał(a):
Uwazasz ze tryb awaryjny jest dobrym rozwiazaniem?? Mylisz sie.

Przy rozwartej sondzie Lambda paliwo ze zbiornika ucieka szybciej niz wskazowka od poziomu sie rusza.

I sterownik sie nie zaadoptuje jezeli jest blad sondy. Musisz skasowac blad. Wiec zycze Ci udanej jazdy z laptopem codziennie.

I nie mow mi ze walczyles, bo ja tez robilem testy i proby i wiem co pisze.
A mialem zwalona sonde Lambda. Pozniej ja wymienilem i kombinowalem. I nie ma nic lepszego jak emulacja sondy. Nawet dzieki temu mozesz sobie tak ustawic emulacje ze bedziesz komputerowi podawac troszczke za uboga i bedzie lepiej sie wkrecal, ale wiecej palil.

Ciekawe w jaki sposob ucieka jak jedziesz na gazie ?

w silniku ABT jest dosyc prosty ECU i nie musisz kasowac bledu
podczas jazdy na benzynie sonda lambda podaje sygnal do ECU i wszystko jest OK

a z ustawieniem troche ubozszej miesznki - ECU wywala po pewnym czasie jazdy na gazie blad przekroczenie mieszanki blad mechaniczny i leje bezyne na maxa czyli spalanko u mnie ok 15- 20 l/100 km

chyba ze masz przekaznik kasujacy ECU po wylaczeniu zaplonu to wszystko jest ok

w silniku ABT wystarczy ustawic emulacje na rozwarta i bedzie OK

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1