.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 10:08:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [C3] I znowu szyby mi parują -pomocy!!
PostNapisane: 12.gru.2004 12:39:53 
Klubowicz

jak w temacie Audi 100 C3 czy to moze byc związane z klimą???
tam chyba powinien byc jakis filtr ale gdzie go znależc wydaje mi sie ze to chyba to pomózcie w potrzebie bo nawet po małym deszczu to juz prawie nie da sie jechac momentalnie parują

Dzięki i pozdrawiam :peace:

Golf III też wozidełko ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2004 12:51:45 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
nad parownikiem klimy w podszybiu powinienes miec jakis filtr ale jezeli nie masz to nic sie nie stalo bo zadko kiedy ten filtr byl montowany. sprawdz przede wszystkim czy na parowniku klimy ( wlacz wewnetrzny obieg , otworz schowek i wloz reke do srodka ) nie ma smieci w postaci blota i lisci. poza tym nie wlaczaj klimy jezeli jezdzisz w temperaturach okolo 0 st bo jezeli robi sie ciut cieplej to sprezarka zaczyna schladzac a jezeli sie ochlodzi to nie pracuje sprezarka a to co do tej pory chlodzila zamienia sie w wode i wlasnie zczynaja szyby parowac. mozesz to jeszcze sprobowac przedmuchac robiac max nawiew i otwierajac szyby ale zrob to jak bedzie sucho na dworze . Tak czy inaczej obstawiam ze masz zasyfiony parownik klimy

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2004 19:17:46 
Użytkownik

A ja obstawiam na 90% że spadła Ci sprężynka od klapki do zamykania wewnętrznego obiegu ;) Przerabiałem już kiedyś ten temat, byłem pewien właśnie że coś nei tak z parownikiem a okazało się że spadła sprężynka z tej własnie klapki. Jak chcesz to jutro moge podesłac Ci małe fotostory :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2004 21:06:34 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Sprawdz też czy nie paruje "na słodko" bo może najzwyczajnij na świecie puszcza nagrzewnica.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2005 12:00:05 
Klubowicz

Pablo Warszawa napisał(a):
A ja obstawiam na 90% że spadła Ci sprężynka od klapki do zamykania wewnętrznego obiegu ;) Przerabiałem już kiedyś ten temat, byłem pewien właśnie że coś nei tak z parownikiem a okazało się że spadła sprężynka z tej własnie klapki. Jak chcesz to jutro moge podesłac Ci małe fotostory :peace:

sory ze dopiero pisze ale nie mam na razie dostepu do neta jezeli bys mógł mi to prze4słac byłbym bardzo wdzieczny
Pozdrowienia dla całego klubu!!!

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2005 17:34:48 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Sprawdz też czy nie paruje "na słodko" bo może najzwyczajnij na świecie puszcza nagrzewnica.

Jak to sprawdzić? - próbować? :D :P :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2005 01:36:45 
Użytkownik

Taki wyciek z nagrzenicy to zostawia takie tłustawe ślady. Trudniej się usuwaja z szyb niż zwykła para. No i ten zapach ... niech będzie słodkawy.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2005 13:43:58 
Klubowicz

zapach jest wpożo i nie ma tłustych zacieków na szybach wiec chyba musze zaglądnąc pod ten schowek!!!
Tam jest jakas spręzynka która spada??? :?:

Tytuł: [A 100 C3] Klapka i potencjometr nagrzewnicy
PostNapisane: 15.cze.2006 09:49:01 
Użytkownik

Pablo Wa-wa napisał(a):
A ja obstawiam na 90% że spadła Ci sprężynka od klapki do zamykania wewnętrznego obiegu n Przerabiałem już kiedyś ten temat, byłem pewien właśnie że coś nei tak z parownikiem a okazało się że spadła sprężynka z tej własnie klapki. Jak chcesz to jutro moge podesłac Ci małe fotostory n.

U mnie ta sprezynka spadla albo pekla, bo nie otwiera klapki. Jak sie dostac do tej sprezynki? Czy trzeba wyciagac caly parownik?

W tym samym aucie mam problem z potencjometrem klapki regulacji temperatury w nagrzewnicy. Silnik klapki dziala, ale ustawil sie w jednym polozeniu (grzanie). Pomierzylem potencjometr (na wtyczce) i okazuje sie ze pomiedzy zewnetrznymi elektrodami jest okolo 1 kohma, natomiast miedzy srodkowa i kazda z zewnetrznych pokazuje mi okolo 5kohm. Z tego wynika ze juz sie zuzyl i nie ma prawidlowego styku miedzy suwakiem a warstwa oporowa. Gdzie jest ten potencjometr i jak sie do niego dostac? Da sie go wymienic bez wyciagania calej nagrzewnicy? Czy jest to jakis standardowy potencjometr, czy jakis specjalny? Jaka rezystancje powinien miec?

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2006 14:14:30 
Użytkownik

I sam sobie czesciowo odpowiadam :-)
Porozkrecalem troche nagrzewnice. Najpierw wymontowalem mechanizm wycieraczek. Z prawej strony nagrzewnicy (patrzac od przodu - a wiec po stronie kierownicy) jest pokrywka przykrecona 5 srubami. Pod nia w czarnej obudowie jest silniczek poruszajacy klapka regulacji temperatury wraz z potencjometrem. Okazalo sie ze potencjometr jest sprawny (choc brudny i nie do konca laczyl - wystarczylo troche poruszac). Usterke powodowalo sprzegielko, ktore sie slizgalo i wraz z obrotem osi poruszajacej dzwignia klapki, potencjometr stal w miejscu. Wystarczylo dogiac sprezynke. Tak wiec regulacja temperatury naprawiona.

Pozostal problem sprezynki od klapki obiegu wewnetrznego/zewnetrznego. Odkrecilem schowek i widze ta klapke, ale nigdzie nie ma sprezynki. Widac silownik podcisnieniowy, ktory piorusza klapka w kierunku obiegu wewnetrznego. Gdy powinien byc obieg zewnetrzny, to klapka nie otwiera sie. Uchyla sie tylko (tyle ile odepchnie ja filc uszczelniajacy) i tak zostaje. Gdzie powinna byc ta sprezynka? Moze ma ktos jakies zdjecie?

Z gory dzieki

http://www.audi200.cba.pl/forum

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1