Zapp napisał(a):
Tak - w CML otwór jest na przedniej części miski, poziomo.
Jak napisał Norbi -odpalasz, temp. oleju w skrzyni 40st (koniec dolewania), skrzynia na D (lepiej nawet "przewajchować" przez pozycje), i lać aż zacznie się przelewać.
Jeżeli cieknie z tyłu, to pewnie uszczelniacz na wyjściu na wał nap. - leci na kat i śmierdzi spalonym olejem. Proste, tylko niestety trzeba wydechy i osłony w dół. (Zaopatrz się w uszczelkę czołowej pow. przedniego przegubu wału - niewielka kwota, a szkoda by było gdyby po rozłączeniu i ponownym zamontowaniu okazało się że jest nieszczelność i przegub po jakimś czasie w p..du).
Właśnie wszystko leci po katalizatorach i się pali, dlatego od demontażu wszystkiego w okolicy zacząłem.
Jak jest z tą temperaturą w skrzyni, bo słyszałem że wystarczy 5 min pracy silnika, niektórzy mówią o 15, a jeszcze inni o 30 min.
Nie mam profesjonalnych urządzeń do takiego pomiaru.
Jak chodzi o te wycieki tylny wał dałbym radę zdemontować, ale nie wiem jak z wałkiem wchodzącym do przedniego mostu, tak więc chce poczekać na ingerencję fachowca.
Słyszałem o dolewkach na pozycji N lub P, ale nie w pozycji D. Jeśli tak tę skrzynię się uzupełnia, to lepiej ręczny czy ktoś wciska nożny hamulec?
Jeszcze jedno pytanko odnośnie oleju, jaki lać? Nie wiem jaki jest, a znajomy z serwisu proponuje zakup oryginalnego, jak już coś wlewać spełniający jakie normy będzie najbezpieczniejszy? Dexron II czy III? No i spotkałem się z opiniami, że oleju jest 7 l, niektórzy z kolei twierdzą że prawie 10. A ta miseczka taka malutka i do tego korek przelewowy dość nisko...
Wiem że wychodzę na dyletanta, ale chcę jak najlepiej dla mojej niuni
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc