bubu05 napisał(a):
Witam ,podepnę się pod topic.
Planuje wymienic amorki ,chyba sie zdecyduje na kayaba ,co myslicie o hart? olejowki oczywiscie bo sa trwalsze ,ceny amorkow znam (allegro itd.) tylko mnie interesuje czy oprocz amorkow cos jeszcze potrzeba? jakies dodatki? nakretki,gumy itd i jakie sa orientacyjne ceny. Co daje wymiana amorkow ?
Auto lepiej sie trzyma ,nie czepie (tzn. w srodku bedzie ciszej i nie bedzie tak walic kokpitem?), jakies inne nastepstwa? I jaki jest koszt wymiany i czasowo jak to wyglada... .
Pozdr.
ps. czy na stare sprezyny moge nowe asmorki ?

Kayaba może być. Zobacz w jakim stanie są odbojniki i osłony na amorkach. Jeśli OK, to można pozostawić stare. Ja wymieniłem.
Wymiana amorów ma sens jeśli się zużyły. Można to sprawdzić w warsztatach zajmujących się zawieszeniem. Jeśli badanie wykaże 60% sprawność lub mniej - wymiana. Jesli z amora cieknie olej - wymiana. Oczywiście kpl na oś.
Co to poprawy trakcji, to napewno bedzie poprawa, należy jednak pamiętać że amory i sprężyny to nie wszystko. Wcześniej wymieniłem tuleje wahaczy, swożnie i gumy stabilizatora. Kolejnym warunkiem żeby nie było wibracji, to proste felgi i opony, że o wyważeniu nie wspomnnę.
Heh powoli zaczyna się OT
Można pozostawić stare sprężyny pod warunkiem że nie są pęknięte, lub nie 'siadły' .
ps. ceny które podawałem w tym topicu dotyczą ACQ B2 85
pozdrawiam
Andrzej