.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 12:51:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [c4 AAR] Bicie kierownicy podczas hamowania
PostNapisane: 04.cze.2006 11:51:30 
Użytkownik

Jaki może byc powod wyzej wymienionego problemu, podczas jazdy kierownica nawet nie drgnie dopiero gdy zaczyna sie hamowac z dyzych predkosci pojawia sie bicie. Jak auto jest jeszcze zimne to problem ten jest prawie niezauwazalny natomiast jak sie rozgrzeje to nie sposob go opanowac. Nie wiem jutro wymieniam płyn hamulcowy, jak to nie pomoze chce kupic zestaw naprawczy do pompy hamulcowej, ale moze wy macie jakiej sugestie jak to rozwiazac.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 12:09:55 
Użytkownik

moze byc wina tarcz hamulcowych,moga byc zwichrowane

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 12:57:22 
Użytkownik

Myślę podobnie. Miałem to samo 3 miesiące temu. Na szczęście tarcze były jeszcze grube i wystarczyło minimalnie przetoczyć,nawet nie musiałem wymieniać klocków na nowe-ułożyły się do prostej tarczy. Zaczęło się od tego,że klocki zapiekły się w zaciskaczach i nierówno tarły o tarczę, proponuję więc przy okazji przeczyścić ranty klocków i zaciskacze. Jeśli tarcza jest gorąca i wjedziesz do kałuży istniej duże ryzyko,że tarcza się wykrzywi. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 13:21:28 
Użytkownik

Mialem podobna sytuacje w mojej niuni wystarczylo zmienic klocki hamulcowe i wszystko jest juz OK :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 14:08:54 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
A ja miałem podobny efekt a przyczyną były koła.Niby wyważone,opony nie zdarte specjalnie,ale miały bicie, jak zmieniłem kola na zimówki to wszystko było OK.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 14:16:27 
Użytkownik

stawiam na tarcze tez miałem ten sam problem zobacz na tarczach czy masz duze ranty jezeli tak to do wymiany i zobac ile moze wynosi minimalna grubosc tarczy :D

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 15:23:24 
Użytkownik

Mam identyczny problem i też stawiam na tarcze, jak tylko wymienię to dam znać czy pomogło.

Jest: Audi A4 Avant B5-lift 1.9 TDi - na 18kach wygląda prawie jak RSka ;)

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 15:36:32 
Użytkownik

witam

u mnie tez bylo podobnie - mialem problem z duzym biciem kół- do tej pory jednak nie zdazylem sprawdzic/wymienic tarcz a jedynie wywazylem kola - i powiem Wam ze bicie moze nie ustapilo ale zmnijeszylo sie do duzo nizszego poziomu

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 16:43:21 
Użytkownik

Chyba macie wszyscy racje :D ale ja stawiam na tarcze :D jakis zakładzik?? :D A tak swoja drogą to lepiej chyba wymienić niż przetoczyć, jakoś nie ufam toczeniu.. no jezeli ze tarcza jest w stanie "prawie nowym" :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2006 21:23:49 
Użytkownik

no tak wszystko łądnie tylko czemu bicie pojawia się gdy auto się nagrzeje, poki co nie znalazłem jeszcze czasu na wymiane płynu hamulcowego, co do tarcz to nie maja jeszcze rantu jtory mogl by je dyskfalikikować, ale napewno jesli wymiana plynu nic nie da to pojde na przetoczenie, jesli pomoze to jak tylko wplynie wyplata wymienie tarcze na nowe.

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2006 21:42:09 
Użytkownik

co ma plyn hamulcowy do bicia podczas hamowania??totalnie nic!!
koncowki kierownicze(ew inne czesci zawieszenia) klocki,tarcze tam szukaj problemu

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2006 22:10:23 
Użytkownik

wariatquattro napisał(a):
koncowki kierownicze(ew inne czesci zawieszenia) klocki,tarcze tam szukaj problemu

Jeżeli przy hamowaniu zaczyna bić kierownica, to zaczynamy od drążków kierowniczych, bo jak nie ma zadnych luzów to jedno koło ,,trzyma" drugie i kiera nie może skakać :D

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2006 23:04:21 
Użytkownik

blackstarpro napisał(a):
wariatquattro napisał(a):

Jeżeli przy hamowaniu zaczyna bić kierownica, to zaczynamy od drążków kierowniczych, bo jak nie ma zadnych luzów to jedno koło ,,trzyma" drugie i kiera nie może skakać :D

cytujesz mnie,to mnie uswiadamiasz czy autora postu?

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2006 07:37:08 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
to ja dorzuce jeszcze jedną możliwość, poza zwichrowaną tarczą i luzami na końcówkach. Na prowadnicach zacisku są gumeczki w ktorych suwają sie, u mnie byly one wyrobione (nie specjalnie bylo to widać na pierwszy rzut oka). wymienilem je i wibracje przy hamowaniu znikły. Groszowa sprawa.

P.S. tylko nie smarować tych prowadnic zwyklym smarem bo sie zniszczą.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2006 08:41:55 
Klubowicz

mdma85 napisał(a):
no tak wszystko łądnie tylko czemu bicie pojawia się gdy auto się nagrzeje, poki co nie znalazłem jeszcze czasu na wymiane płynu hamulcowego, co do tarcz to nie maja jeszcze rantu jtory mogl by je dyskfalikikować, ale napewno jesli wymiana plynu nic nie da to pojde na przetoczenie, jesli pomoze to jak tylko wplynie wyplata wymienie tarcze na nowe.

bicie pojawia się właśnie przy rozgrzanych tarczach a nie samochodzie. Tarcze się krzywią pod wpływem temperatury, odkształacją się wraz ze wzrostem temperatury. Na zimnych tarczach pewnie hamuje normalnie, przy delikatnym rozgrzaniu pojawia się pewnie delikatne bicie aż do mocnego rozgrzania tarcz i większego bicia. Kup sobie tarcze ATE i będziesz miał problem z głowy, ja też tak miałem. Myślałem, że to dystanse, koła i cholera wie co... okazało się że to jakieś badziewne tarcze hamulcowe angielskiej firmy QH (nie polecam). Tarcze miały może 2 miechy jak się pokrzywiły, nie zdąrzyły się nawet zetrzeć. Jak założysz nowe tarcze to staraj się na początku unikać takich sytuacji kiedy tarcze hamulcowe są mocno rozgrzane i leci na nie woda. Wtedy zaczynają się nierówno zchładzać i następuje odkształcenie. Muszą się na początku użytkowania równo schładzać. W przypadku oryginalnych/dobrych tarcz nie powinno im się nic stać bo są dobrze hartowane ale ostrożności nigdy nie za wiele. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2006 09:56:01 
Użytkownik

Podsunę jeszcze jedną myśl.
Koła biją przy hamowaniu gdy średnica otworu w feldze jest większa niz piasty, ale bez pierścieni jeżdżą raczej tacy, którym luzy są obojętne :peace:
Tak czy siak warto sprawdzić czy nie ma nawet milimetrowego luzu.
W Twoim przypadku, jeśli bicie pojawia się przy rozgrzanych tarczach to z pewnością trzeba je przetoczyć.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2006 10:46:12 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Heveliusz napisał(a):
W Twoim przypadku, jeśli bicie pojawia się przy rozgrzanych tarczach to z pewnością trzeba je przetoczyć.

u mnie tez bicie pojawialo sie po mocnym nagrzaniu, przetoczylem tarcze, nie pomoglo, wstawilem nowe tarcze... tez nie pomoglo. Dopiero wymiana tych prowadniczek pomogła. Troche to dziwne, ale prawdziwe.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2006 12:46:37 
Użytkownik

w bylej coupe terz dwa razy toczylem i bily nadal,przestalo jak przetoczylem tarcze na samochodzie

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1