.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 08:07:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 2,3 AAR] temperatura... nie za duzo??
PostNapisane: 17.cze.2006 01:05:57 
Użytkownik

Auto: B4
Ellou

Dzisiaj mam takie male pytanko, ale wole je zadac, niz potem zalowac :/

Wiec od poczatku...
Dzisiajszy dzien byl na praaawde upalny, przynajmniej w Lodzi i okolicach...
Zrobilem w trasie ok 70km, do tego po Lodzi wlacznie ze staniem w korkach i lekkim butowaniem na swiatlach ok 30km, temperatura silnika nie wzrosła mi powyzej 95st, a jezdzilem tez i w poludnie.

Dojechalem do domu (30km od Lodzi), silnik troche przestygl, wlaczyl sie nawet wentylator przy wylaczonym silniku... potem za 30 min (przed 16)pojechalem jeszcze w jedno miejsce, zrobilem moze 4-5km po miescie, ale praktycznie ze stala predkoscia 60km/h, bez zadnego butowania, obroty nie przekroczyly nawet 3000, wracam do domu, do garazu (jest o wieeele chlodniej niz na zewnatrz) patrze na temperature, a tam bite 100st, nawet moze ze 2 stopnie wiecej...

Jak to jest mozliwe i czy normalne, zebym po takiej przejazdzce mial taka temperature??

Termostat byl wymieniany w miare niedawno, wentylator dodatkowy wlacza sie kiedy trzeba (w kazdym razie dziala ;-) ), wentylator mechaniczny chodzi, plyn chlodniczy jest prawie na max, nie ubywa go, a kontrolka temperatury chlodziwa sie nie zapalila...

Wieczorem zrobilem tez moze 4-5km, ale temp juz byla OK, nagrzal sie szybko, ale trzymal ok 90-92st.

Czy powinienem sie tym przejmowac?? Tak teraz skojarzylem, ze AUDIkowi nalezy sie wymiana oleju, moze to ma z tym zwiazek...

Normalnie bym o to nie pytal, ale jak widze posty, ze u kazdego temperatura stoi na 90stopniach, to mnie troche przerazilo :/

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 19:50:24 
Użytkownik

Auto: Audi B3, A4 B5 AFN,A6 C7
Z tego co piszesz kolego to jest normalka i nie masz sie czym niepokoic bo nasze niunie znasza takie temperaturki.jesli mowisz ze na zgaszonym silniku zalaczyle sie ci wentylator to znaczy ze faktycznie musiales miec powyzej 100 stopni.W trasie zakres teperatur waha sie od 87-90 w miescie w koreczkach od 95-99.Jest maly mankament poniewaz oryginalnie wentylator ma sie załaczac od 97-98.Ale mozna cos na to poradzic zakupic czujnik załaczania wentylatora z zakresem od 92-95 wartosci moga byc nizsze ale nie moga przekraczac ponizej 90 stopni

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2006 09:21:53 
Użytkownik

Witam, ja mam podobny problem, temperatura wzrasta bardzo wysoko i nie załącza sie 2 went. W zeszłym tygodniu wymieniłem chłodnice bo wywalio mi jedną z gumek na łączeniu boczków. Może za duże ciśnienie od wysokiej temperatury??... może ze starości? W piątek jade do Włoch i boje sie zeby nie przegrzać, ma ktoś jakieś patenty ??

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2006 11:44:06 
Użytkownik

Auto: Audi B3, A4 B5 AFN,A6 C7
Kolego załacza ci sie ten wentylator po wymianie chlodnicy? bo jesli nie to wymien czujnikJjaka teperaturke osiga twoja niunia?

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2006 22:48:25 
Użytkownik

Auto: Q7 4L
Witam
U mnie w 200 2,2TQ równiez są jakies dziwoty z temperaturką.Czasami jest taka jak powinna nawet w upalne dni a czasami w chłodniejsze wejdzie na ponad 100 stopni włączy się wentylator pochodzi chwile i sie wyłancza!Ale temperatura czasami nie spada.Jak troche podrośnie wentylator nie reaguję więc włanczam go ręcznie (dosztukowany włącznik )

Audi A3 8L 1,8T

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2006 23:38:16 
Użytkownik

Auto: B4
Dzieki za szbkie odpowiedzi,

Hmm, w poprzednie lato nie pamietam, zeby mi przewyzszalo 100 stopni, moze nie jezdzilem w takie upaly :D

Zaciekawilo mnie jeszcze dlaczego przy ciezkiej nodze na swiatlach w Łodzi (w szczycie) - obroty skakały czasem na 4-5tys. - mialem nizsza temperature niz przy lekkiej jezdzie w Głownie (małe miasto - 15tys ludzi, wiec nie ma mowy o korkach itp)...

Ale z tego co widzę trzeba tak jeździć... Póki nie zapala się kontrolka plywaka na desce rozdzielczej to jest OK :diabel:

W razie problemow bede mial na kogo zrzucic cala wine :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1