A ja bym sie nie zgodzil, po wymianietarczy i docisku sprzegla na nowe u mnie bylo to samo, tyle ze inaczej sprzeglo "bralo"... To niekoniecznie musi byc ta przyczyna, w escorcie mojego ojca jest zupelnie inaczej, tam lekko chodzi, jak w maslo bym noge wciskal

tyle ze tam jest linkowe sprzeglo, a tutaj chodzi moze nie bardzo ciezko, ale jest wyrazna roznica w porownaniu do innych marek (w VW Passacie, ktorym tez czesto jezdzilem sprzeglo chodzilo juz znacznie lzej...
Podkreslam, ze sprzeglo, przynajmniej u mnie nie chodzi bardzo ciezko, ale jest odczuwalna roznica z innymi samochodami (w B4 1,9TDI znajomego chodzi tez podobnie, tyle ze tam nie wiem w jakim stanie jest tarcza i docisk)
Jeżeli u Ciebie pedal chodzi bardzo ciezko, to moze faktycznie silownik albo samo sprzeglo sie konczy, ale patrzac na moje doswiadczenia nie bralbym sie od razu za wymiane kompletnego sprzegla, tylko pobawilbym sie najpierw z silownikiem, bo koszt nie jest ogromny, a latwiej go wymienic i robocizna tez bedzie tansza...
Daj znac jak cos sie juz wyjasni, bo moze i u siebie cos pogrzebe...