.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 13:40:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 2.8 V6] Stukanie w przednim kole
PostNapisane: 17.cze.2006 17:26:24 
Użytkownik

Witam jestem nowy ale mam nadzieje że mi pomożecie jestem posiadaczem Audi C4 2.8 V6 i mam problem bo na dziurach słysze i czuje jakieś pukanie w przednim kole od strony kierowcy i nicholery niewiem co wymienić czy wachacz cy drążek niewiem wiec prosze o pomoc może komuś tesz tak pukało Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 17:38:52 
Użytkownik

Witaj, u mnie też jakiś czas temu coś stukało, no i był to wahacz.
Jednak myślę, że powinien ktoś obadać Twoje Audi na podnośniku [lepiej na szarpaku , ale to zwiększa koszty :/ ], aby się upewnić co do przyczyny.
Pozdrawiam :peace: i powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 18:28:17 
Użytkownik

To moze nawet stukac amortyzator- luzy na "osce" amorka.
Mozesz to sprawdzic tylko z samochodem stojacym na kolach.
Amorek "rozprezony" nie bedzie mial luzow.

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 18:36:27 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
bez sprawdzenia auta nikt Ci nie powie co stuka ... tu mozesz sie najwyzej dowiedziec co i jak sprawdzic
Mianowicie
jezeli chcesz spawdzic wahacz ... podnosisz auto odrazu widac tuleje met-gum wahacza, bo sie wygiela , czy nie jest poodrywana i popekana.
bierzesz kawal loma i wsadzasz go miedzy kolumna a wahacz i naciskasz na dol ... jzeli na sworzniu zauwazysz jakis luz badz trzymajac na nim reke poczujesz przesuniecie sworznia wzgledem wahacza to wahacz do wymiany

jezeli chcesz sprawdzic koncowke drazka , obejmujesz dlonia i sciskasz koncowke drazka a druga osoba musi kierownica wykonywac krotkie i szybkie ruchy lewo-prawo

jezeli chcesz spawdzic amortyzator.. musisz zdemontowac z gory poduszke amortyzatora zwana tez lozyskiem za pomoca 3 srub sluzacych tez do ustalenia kata pochylenia kola . po zdemontowaniu i wyjeciu tej poduszki masz w reki tloczysko amortyzatora. jezeli ruszajc na boki jest wyrazny luz to puka amortyzator.

sa jeszcze inne przyczyny pukania.mianowicie wybite gumy trzymajace stabilizator oraz talezyki mocujace stabilizator do wahaczy ale to juz zdecydowanie cisej puka

przy skrecaniu jzeli slychac ze cos przeskakuje to do wymiany sa najprawdopodobniej lozyska kolumny ale nie te o ktorych spominalem wczeniej lecz takie plastikowe zaraz nizej lezace na sprezynie takze trzeba juz kolumne mcphersona wyciagnac

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 19:07:36 
Użytkownik

Auto: 1995 audi 80 cabrio
10,20 zł w kieszeń i jedź na porządną stację diagnostyczną,dokładnie ci powiedzą ,bez alpejskich kombinacji ,co gdzie puka.

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 20:48:57 
Użytkownik

Wielkie dzięki teras to mam przynajmniej obraz co gdzie i jak a jak sprawdze co było to napisze jeszcze raz dziękówa

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2006 20:21:29 
Użytkownik

no i mam jusz pełny obraz co mi stuka pojechałem na tszepaki tak jak mi radziliście i dowiedziałem się że to wachacz poprostu się złużył dzięki za rady

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2006 16:46:19 
Użytkownik

Z tymi diagnostami to też nie do końca tak jest, ja u siebie w miasteczku byłem chyba u wszystkich, wymieniłem wszystkie tuleje, końcówki, gumy i amortyzatory + łozyska górze. Auto było i na szarpakach i ręcznie łomem sprawdzane, mówili że to maglownica ale wykluczyłem to. Stukało dalej, przy ruszaniu, hamowaniu, najeżdżaniu na dołki. Przyczynę odkryłem niedawno sam: wybiła się tuleja metalowo-gumowa łącząca belkę podtrzymującą skrzynię biegów z nadwoziem. Koszt ok 120 pln (na jedną stronę bez roboty). Gdybym to wiedział wcześniej to byłbym o jakiś 1000 pln bogatszy, ale przynajmniej tak wiem że mam nową zawiechę i już nie stuka :D

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2006 15:41:04 
Użytkownik

No i masz racje ci moji diagności są do bani wymieniłem wachacz na nowy i wydawało mi sie że niepuka ale dzisiaj przejechałem po dziużystym terenie i puka mniej ale puka myśle że to gdzieś w amoże coś padło tylko niewiem co tam mogło się złużyć. No i kwestia listy wspomagania jak sprawdzić że to tam może być przyczyna pukania? A dzieje się tak jak jade po dziurach wtedy słychać takie puk puk ale tylko w lewym kole wachacz jusz odpada bo nowy co dalej ?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1