Dziki napisał(a):
Witam jutro jade obejrzec samochod piekny bo AUDI a4 TDI 1998 jak sprawdzic przed kupnem chodzi mi w szczegulnosci i wylacznie o disel jak go mozna sprawdzic czy nie jest zazylowany i czy wszystko gra w silniku, oczywiscie najlepiej w warsztacie ale nie majac takiego w podlizu prosze o rady brdzo mi na tym zalezy z gory dziekuje

MOge podpowiedzieć bo pare dni temu robiłem to waz z Dave`m.
1) Bez VAG-COM`a ewentualnie wizyty w stacji ktora dysponuje VAG`iem VAS`em naet do auta nie podchodź. Do sprawdzenia dawki korygujące , ciśnienie dołądowania (procedura : 3 bier , od wolnych obrotów, gaz do dechy i obserwujesz max ciśnienie doładowania).
2) Obejrzeć 55 razy całe auto, szczególnie dokładnie podwozie i elementy zawieszenia wielowahaczowego. Pojechać na dziurawą drogę i słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać.
3) Jeśli ma quattro - tutaj zgodnie z radami kolegów - pojechac na szutrową drogę - wkręcić go na 5000 rpm i stzrelić ze sprzęgła. Musi wystrzelić jak z procy a do tego od spodu musi byc cisza.
4) Silnik musi palić od dotknięcia - zwłaszcza gdy jest gorący. Musi być suchy i pracować równiutko.
5) Sprawdź stan wizkozy (na zimnym silniku musi się obracać leciutko
6) Silnik musi ciągnąć pawie do 5000 rpm na jedynce i dwójce. NIe moze mocno kopcić przy ostrej jeździe (najlepiej niech ktoś pojedzie za Tobą i poobserwuje.
7) Obejrzyj je i zajrzyj w każdą dziurę, im więcej ma z oryginału tym lepiej. Tym dsugerowałem się kupując obecne auto - jest w 101% oryginalne mimo że lekko porysowane a szkop zapomniał oddać alusków
To tyle, inni niech dopowiedzą jeśli o czymś zapomniałem.
[/url]