W związku z tym, że jestem nowy na tym forum, chciałbym na wstępie pozdrowić wszystkich klubowiczów.
Swoją audiolą jeżdżę już ponad półtora roku i miałem w tym czasie kilka problemów m.in. musiałem regenerować wałki rozrządu. Podczas poszukiwania rozwiązania pewnych problemów wspomagałem się postami z klubowego forum i muszę powiedzieć, że w wielu przypadkach informacje te były pomocne.
Ale jak wiadomo, problemów nigdy za wiele... Aktualnie na tapecie mam kolejną kwestię, która mnie irytuje. Nie wiem czy nie jestem już przewrażliwiony na punkcie swojego autka, ale w czasie postoju, na luzie i wolnych obrotach, widzę jak mi drążek zmiany biegów lata do przodu i do tyłu w zakresie 0,3-0,5 cm (nie są to jakieś wielkie drgawki , ale strasznie jest to irytujące). Dodatkowo zauwałyłem ostatnio, że trzęsie się także wydech, tyle, że na boki. Wydaje mi się, że drgane drążka występowało od momentu zakupu auta (choć nie pamiętam dokładnie, bo na początku byłem tak podjarany tym autem, że nie zwracałem uwagi na takie detale). Nie wiem czy w dieslu to normalne, ale wydaje mi się, że w tej klasy aucie nic nie powinno drgać (włączając w to wydech).
Jakiś rok temu wymieniałem poduszkę pod skrzynią. Ostatnio, w trakcie remontu rozrządu, mechanik sprawdzał stan poduszek pod silnikiem i pod skrzynią i stwierdził, że są ok.
Przeglądałem dość długo aktualne wątki, ale nie znalazłem nic, co opisywałoby podobną przypadłość w A6 (4B) - większość podobnych wątków dotyczyła C4, a ja nie jestem specem i nie potrafię stwierdzić czy oba te modele mają podobną konstrukcję zawieszenia silnika i skrzyni (ewentualnie innych elementów, których awaria mogłaby objawiać się w ten sposób). Chciałbym jeszcze dodać, że drgawki te objawiają się praktycznie tylko na drążku zmiany biegów i wydechu. Wewnątrz auta jest spokojnie i raczej nic innego nie drga (chyba, że lusterko od konkretnego basiku

)
W związku z powyższym, moja prośba do szanownego forum, o wskazanie co może być przyczyną takiego zachowania?
Dodam jeszcze, że autko ma skrzynie manulana 6 biegowa.