.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 13:01:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Glosniki czy subwoofer???
PostNapisane: 04.sie.2006 09:57:23 
Użytkownik

witam wiem ze juz o tym piasalem ale mam dylemat. mam audi a4 combi mam radio jvc z funkcja ustawiania subwoofera. w drzwiach mam orginalne glosniki ale jak podkrece bass na radiu w wskali od 1-8 na 5 to trzeszcza a nie idzie bass mam teraz takie pytanie. czy lepiej zastapic te glosniki blaupunktami gtx 173 i gtx high power i gtx 132 high power czy lepiej do bagaznika wrzucic suba np>blaupunkta 300gtb + wzmacniacz co lepsze

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 10:41:04 
Użytkownik

jeśli zależy Ci na bassie polecam tube i piecyk..to głośniki przeznaczone do niskich tonów..więc nie będziesz zawiedziony.

Tytuł: Re: Glosniki czy subwoofer???
PostNapisane: 04.sie.2006 11:14:55 
Użytkownik

tukan2000 napisał(a):
witam wiem ze juz o tym piasalem ale mam dylemat. mam audi a4 combi mam radio jvc z funkcja ustawiania subwoofera. w drzwiach mam orginalne glosniki ale jak podkrece bass na radiu w wskali od 1-8 na 5 to trzeszcza a nie idzie bass mam teraz takie pytanie. czy lepiej zastapic te glosniki blaupunktami gtx 173 i gtx high power i gtx 132 high power czy lepiej do bagaznika wrzucic suba np>blaupunkta 300gtb + wzmacniacz co lepsze

Dobrze zrobione głośniki grają tak jak subwoofer, tylko ciszej ;) Jeśli trzeszczą to albo masz zrąbany wzmacniacz, albo podarte głośniki lub źle są zmontowane. W dobrze zrobionym systemie nie potrzeba tuby, która nadaje się tylko i wyłącznie do muzyki typu umc umc umc...

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 11:47:16 
Użytkownik

nie sa potargane tylko sa stare i bass-u nie daja to lepiej glosniki blaupunkta czy ten subwoofer
???????? a wzmacniaacza nie mam!!!

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 11:59:43 
Użytkownik

witam
no niestety nie zgodza sie z opinia powyzej,ze dobre glosniki w drzwiach graja jak subwoofer gdyz glosniki typu kickbass z racji swojej konstrukcji i srednicy nie przeetwarzaja najnizszych czestotliwosci czyli niskiego basu.
Otoz w A4 w drzwiach siedza oryginalnie glosniki srednicy 12cm wiec sila rzeczy to basu z tego osiaganc sie nie da wiec chocby byly nowki sztuki to do cichego sluchania muzyki sia nadadza.
Natomiast poprawnie zamontowany glosnik 16,5 cm w drzwiach da juz bardzo przyjemny sredni bas,Ale jesli chce sie pelni szczescia to bas niski z bagaznika tez bedzie potzrebny zeby w aucie gralo pelne pasmo.
Tuby nie polecam bo to badziewie,tekturowa rura i rozlalzy bas ktory wogole sie nie tzryma z przodem.
Jesli juz bas to tylko skrzynka z mdf i to najlepiej zamknieta-szybki,prezyzyjny bas.
Powracaac do drzwi to wymiana na nowe glosniki nic nie da gdyz miejsce montazowe nie przewiduje tam innej srednicy glosnika wiec konieczne beda panele glosnikowe i wtedy mozna tam zainstalowac 16,5cm kickbass.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 12:20:52 
Użytkownik

Renegat napisał(a):
witam
no niestety nie zgodza sie z opinia powyzej,ze dobre glosniki w drzwiach graja jak subwoofer gdyz glosniki typu kickbass z racji swojej konstrukcji i srednicy nie przeetwarzaja najnizszych czestotliwosci czyli niskiego basu.
Otoz w A4 w drzwiach siedza oryginalnie glosniki srednicy 12cm wiec sila rzeczy to basu z tego osiaganc sie nie da wiec chocby byly nowki sztuki to do cichego sluchania muzyki sia nadadza.
Natomiast poprawnie zamontowany glosnik 16,5 cm w drzwiach da juz bardzo przyjemny sredni bas,Ale jesli chce sie pelni szczescia to bas niski z bagaznika tez bedzie potzrebny zeby w aucie gralo pelne pasmo.
Tuby nie polecam bo to badziewie,tekturowa rura i rozlalzy bas ktory wogole sie nie tzryma z przodem.
Jesli juz bas to tylko skrzynka z mdf i to najlepiej zamknieta-szybki,prezyzyjny bas.
Powracaac do drzwi to wymiana na nowe glosniki nic nie da gdyz miejsce montazowe nie przewiduje tam innej srednicy glosnika wiec konieczne beda panele glosnikowe i wtedy mozna tam zainstalowac 16,5cm kickbass.

pozdrawiam

dobrze prawi :)

ewentualnie kup nowe głosniki do drzwi wymiar taki jak jest w orginale załóż kondensatory zeby zrobić z nich średniotonowe oczywiscie wysokotonowe tez cza mieć i kondensatory skrzynia na pake i wszystko podłacz pod wzmacniacz i wtedy masz efekt murowany ;)

ALL BEL 2013-

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 12:21:14 
Użytkownik

aha ja mam 13cm przud i 16 cm tyl to lepiej dac te glosniki wzmacniacza nie mam!!!!!! czy ten subwoofer??????? co bedzie lepsze

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 12:24:29 
Użytkownik

tukan2000 napisał(a):
aha ja mam 13cm przud i 16 cm tyl to lepiej dac te glosniki wzmacniacza nie mam!!!!!! czy ten subwoofer??????? co bedzie lepsze

jezeli nie masz wzmacniacza to subwoofera nie podłaczysz!!! do tego cza mieć moc czyli wzmacniacz!!

ALL BEL 2013-

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 12:55:24 
Użytkownik

nieee jak bede kupowac suba to z wzmacniaczem a jak nie to glosniki wiec pytam co lepsze ten sub ze wzmakiem czy glosniki!>>>???????????

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 14:32:42 
Użytkownik

widze ze sam nie wiesz czego chcesz od swojego systemu audio
podstawowa sprawa w aucie to przod!!! czyli przednie glosniki bo tu wydobywa sie cala muzyka ale Tobie mam rade bo widze ze o audio nie wiesz zbyt wiele,kup sobie tube niech Ci dudni w bagazniku a po kilku miesiacach pojedziesz do zakladu caraudio bo bedziesz mial dosc basu dudniacego i braku dzwieku z przodu i wtedy wykonaja Ci panele pod glosniki i wrzuca tam 16,5cm i dopiero zacznie grac muzyka
pozdrawaim

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 15:45:42 
Użytkownik

nie no bez przesady ntuby ni chce subb czy glosniki????

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 17:32:37 
Użytkownik

Renegat napisał(a):
witam

O dźwięku decyduje całość czyli układ: głośnik + komora rezonansowa. Można uzyskać niezły bas (30-40 Hz) i rozsądny poziom ciśnienia akustycznego (90-95 dB). Kwestia dobrego wytłumienia i uszczelnienia wnętrza komory rezonansowej, którą są drzwi. Nie wiem, są tacy co stusują maty bitumiczne. Dobrze wstawione głośniki też super grają, co prawda gorzej niż na półce ale grają.

Cytuj:

Da się.

Cytuj:

True. Wiadomo, że 30 cm głośnik będzie miał lepszą skuteczność od 16 cm, z drugiej strony dobroć większych głośniików jest tym większa im większa średnica. Oznacza to mniej więcej tyle, że będą strasznie buczały i waliły po uszach w okolicach częstości rezonansowej.

Cytuj:

Niech wstawi głośniki ze sztywniejszą membraną, może z kevlaru. Wnętrze drzwi niech wytłumi matą bitumiczną. Co to jest kickbass?
Nie jestem zwolennikiem subów. Wk...rwiają na maksa po pewnym czasie. Niczego nie da się słuchać.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 04.sie.2006 18:26:32 przez kosma_sz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 17:37:12 
Użytkownik

Wolałbym dobre głośniki w drzwiach i do tego dobrze założone. Suby czy tuby to kanał, nie mający nic wspólnego ze słuchaniem muzyki. Natomiast jeśli nie interesuje Cię dźwięk i chcesz po prostu masażystę pleców i organów wewnętrznych to kup coś poteżego i zamontuj w bagaźniku.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 17:50:16 
Użytkownik

widze ze ile ludzi tyle pogladow
otoz kickbass jest to glosnik srednioniskotonowy.
a co do glosnika w oryginalnym miejscu to wierzcie mi nie warto zachodu walczyc z innymk membranami itd.poza tym komore rezonansowa w tym modelu jest bardzo ciezko zrobic gdyz glosnik jest zamocowany do tapieerki dzrwi i jedynue ratuje w miare pianka na tapicerce ktora uszczelnia jakos calosc.
co do subow to widze ze troche wypaczone opine.a to wydaje mi sie ze nie sluchaliscie dobrze zestrojonego(wcale nie za koszmarna kase) zestawu audi.
Subwoofer ma uzupelnaiac calosc najnizszymi rejestarmi czestotliwosc a nie dominowac w naglosnieniu.
dobry bas z bagaznika jest duzo latwiej zrobic anizeli solidny kick.
i serio szkoda zabawy z kombinacjami 12cm glosnikiem,nie pomaga membarny kevlarowe itd.wszystko to beda polsrodki.
zaloz dobra 16 i bedzisz zadowolony.
dodam tylko jescze ze systemy BOSE w audi sa wyposazone w co prawda plastikowe subwoofery ale graja dosc przyejmnie i nie za mocno i uzupelaniaja cale pasmo.
aha i jeszce jedna sprawa:30-40Hz to sa baardzo niskie czestotliwosci i to juz nie ejst dawno slyszalne a tylko odczuwalne dla czlowieka i do 30Hz nie kazdy glosnik w nie kazdej skrzyni zejdzie a na 100% nie glosnik zamontowany w drzwiach.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 18:13:28 
Użytkownik

nom tak a da sie wstawic 16 do przodu do audi jak orginalne sa 13!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 18:31:40 
Użytkownik

Renegat napisał(a):
aha i jeszce jedna sprawa:30-40Hz to sa baardzo niskie czestotliwosci i to juz nie ejst dawno slyszalne a tylko odczuwalne dla czlowieka i do 30Hz nie kazdy glosnik w nie kazdej skrzyni zejdzie a na 100% nie glosnik zamontowany w drzwiach.
pozdrawiam

No co ty :) Zapewniam Cię, że statystyczny człowieczek słyszy dosyć dobrze od 20 Hz do 16 kHz. To o czym piszesz to tzw. wibracje. 20 Hz przenosi większość słuchawek, 30-40 Hz większość zestawów głośnikowych. Dobry sub ma częstość rezonansową w okolicach 25 Hz. Nie jest tak źle jak piszesz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 18:33:28 
Użytkownik

Swoją drogą, nie wiedziałem, że w A4 jest taki fatalny system audio. Niech się może inni wypowiedzą, nie mam A4 więc może nie wiem co piszę.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 19:16:36 
Użytkownik

Wstaw na przód przyzwoity zestaw głośników ze zwrotnicami.
Daj to na dystansach z MDF i zrób dobre wygłuszenie na drzwiach.

Tył tylko jakaś tuba lub najlepiej subwoofer. Do tego wzmacniacz i będzie git...

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2006 21:06:09 
Moderator

tukan2000 napisał(a):
nom tak a da sie wstawic 16 do przodu do audi jak orginalne sa 13!!!!!!!

Tylko po zrobieniu paneli

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2006 15:32:45 
Klubowicz

kosma_sz napisał(a):
Swoją drogą, nie wiedziałem, że w A4 jest taki fatalny system audio. Niech się może inni wypowiedzą, nie mam A4 więc może nie wiem co piszę.

Jeśli chodzi o B5 to niestety prawda. Niskich tonów bardzo brakuje. Nawet ten z opcją Bose jest do kitu. Natomiast fabryczne audio w B6 z opcją Bose już gra całkiem nieźle, choć generalnie nie jestem fanem Bose.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1