Witam wszystkich. Jestem na tym forum nowy, i mam nadzieje że dzięki waszej pomocy będe miał po co bywać tutaj częściej.
Ten temat będzie ściśle związany z kupnem Audi 80 B4. Jeżdże od 3 lata małym Renault Twingo, które z wielkim wysiłkiem modyfikowałem aby się chociaż troche wyróżniało z tłumu, ale przyszły czasy że jest mi potrzebene większe - dojżalsze auto. Przekopałem cały internet w poszukiwaniu interesujących samochodów. Po długim namyśle i wojnie pomiędzy chłopakiem który szuka mocy i sportowego wygądu auta, a mężczyzną który raczej rozsąnie patrzy na auta preferując elegancje i niezawodność, moje zainteresowanie skierowało sie na B4. Oczywiście nie da sie ukryć że wersja Coupe jest bardzo ładna, a Cabrio odrazu budzi we mnie diabełka, ale będe się trzymał postanowienia i będzie to normalne B4. Mam jednak wielki problem z wyborem silnika. Nie da sie ukryć że dotychczas Twingo zaskakiwało mnie spalaniem nawet 5l na 100km w jeździe po mieście, ale przecie to silnik 1.2 60KM. Naczytałem się o silnikach montowanych w B4 ale teraz już nic nie rozumiem, bo natknąłem się na pre silników które komplenie zburzyły mi moje dywagacje. Prosze o pomoc. Jakie silniki proponujecie, nie ukrywam że chciałbym aby auto było zrywne, nie musi być demonem prędkości więc wersje powyżej 2,3 odpadają. Osobiście najbardziej przykuł moją uwage silnik 1.9TDI 90KM bo słyszałem o niedużym spalaniu i całkiem niezłymi osiągami tego silnika - jak ktoś może to niech napisze ile takie coś się rozpędza do 100km/h.

. Gdzieś też wyczytałem o 2.0 16V chyba 140KM ale oprócz wzmianki na forum nigdzie takiego silnika ani na aukcjach ani ogłoszeniach nie widziałem. No i jeszcze gdzieś coś słyszałem o 1.9 w dieslu ale o jakiejś wielkiej mocy. Sami widzicie że mogłem się lekko zamieszać z tymi silnikami. Podsumowując. Silnik musi być:
-w miare zrywny
-i dość ekonomiczny
Z góry dzięki za odpowiedzi. O ile wogóle ktoś to przeczyta do końca ;P