.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.maja.2025 21:07:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 12:20:57 
Użytkownik

jarekle napisał(a):
bak czasu spowodował, że dopiero sprawdziłem jedną (jak miałem nadzieję - właściwą) z diagnoz zaproponowanych przez 'meszruma'
fakt, ścianki kolektora dolotowego były pokryte sadzą, a nawet jakąś mokrą sadzą
jak na moje oko w najbardziej zapchanym miejscu średnica przelotu była zmniejszona o jakieś 5-8% no może 10%
wyczyściłem tą maź na ile tylko pozwalał mi na to dostęp, a jest on utrudniony najbardziej w samej głowicy, ponieważ przelot przed zaworami strasznie się zwęża i lekko zakręca więc nie ma dobrego dojścia
myślę, że tam jest najwrażliwsze miejsce na takie zapchania
tak czy siak niestety rezultat jest nie zadawalający, czyli nie ma różnicy odczuwalnej w jeździe i auto nadal zbiera się dopiero od ~2200rpm, mam zamiar zrobić dziś logi bloków i wówczas będę wiedział na 100% jaki jest efekt owej operacji
pozostaje jeszcze katalizator, nie wiem czy można stwierdzić jakoś organoleptycznie czy jest zapchany
może macie jakieś wskazówki, a może można go wyczyścić – słyszałem o takich praktykach, ktoś mi mówił że płukał katalizator „karszerem” co o tym myślicie, ma to sens?

nie, kerszer zostaw do innych czynnosci... :):
katalizator sprawdzamy w ten sposob, ze odpinamy wydech przed katem... i robimy tescik. VAG prawde Ci powie.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 12:34:45 
Klubowicz

przepraszam za głupie pytanie, ale czy mogę odpiąć katalizator z resztą rury wydechowej i dokonać jazdy z VAGiem?
zaraz za turbinką jest kolano skierowane skośnie w dół i do tyłu, czy to wystarczy i nic się nie przysmaży, czy może trzeba dorobić sobie jakąś prowizorkę?

Audi A6 3,0TDi Quattro '04 :)

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 13:26:25 
Użytkownik

pytanie nie jest glupie,
nigdy tego nie robilem, ale z ETOS'a wynika, ze masz racje...

teoria tego testu jest wlasnie taka: odpinasz rure z katalizatorem, podpinasz VAG'a i w droge. jako, ze nie ma kata, ktory moze ograniczac gazy, to wiesz juz [po logowaniu], w jakim stanie jest kat.

Obrazek

[co do usmazenia, to zasiegnij telefonicznie wiedzy tutaj: http://www.tdi-tuning.pl/kontakt.htm ]

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 14:24:27 
Użytkownik

Moje zdanie 004 sterownik korekcji wtrysku nie wyrabia prawie i to jest do poprawienia. 003 przeplywomierz tez juz nie jest najmlodszy widac po reakcji . 011 turbina nie pompuje zle i albo katalizator dlawi albo przeplywomierz podaje podaje zanizone informacje bo dawka paliwa podczas jazdy tez nie jest wysoka ale trzyma sie w normie. Dobrze jest zrobic pomiar na hamowni wtedy dojdziesz co jest faktycznie lub g-tech z allegro :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 21:06:10 
Klubowicz

a więc odkręciłem rurę z katalizatorem, podpiąłem lapka i w drogę :diabel:
nawet się zdziwiłem, wcale nie było tak głośno jak sobie wyobrażałem

:( niestety rezultat próby niezadowalający, logi z bloków bez zmian, przynajmniej w najważniejszych parametrach, no i wrażenia z jazdy te same - czyli nie ciągnie od ~1500rpm tylko ~2200rpm jak dotychczas
próba bespieczna, nic się nie topi, nie smaży, jedynie w bespośredniej bliskości wylotu z kolanka jest trochę sadzy na elementach silnika :):

ogólnie nie wiem co mam robić, jedyne co mi przychodzi do głowy, to porzyczyć od kumpla przepływkę (ma passata z 2002 roku z silnikiem AKN) - myślicie że to ma sens??

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 21:58:51 
Użytkownik

jarekle napisał(a):
ogólnie nie wiem co mam robić, jedyne co mi przychodzi do głowy, to porzyczyć od kumpla przepływkę (ma passata z 2002 roku z silnikiem AKN) - myślicie że to ma sens??

ma sens, jak najbardziej. tylko w passatach '02 byly juz chyba lmm Hitachi (metalowe puszki), a nie Bosch...

wg mnie zostaje jeszcze (a moze przede wszystkim) podcisnienie do sprawdzenia. usterka w zasadzie nietrudna, lecz wymagajaca wiedzy do zdiagnozowania.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2006 17:19:09 
Użytkownik

[moj najnowszy pomysl:]

razem z lmm podmien N75.

...i koniecznie napisz, czy jest roznica.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2006 21:37:53 
Klubowicz

kurcze, nie mogę się ustawić z kolesiem, będę próbował :)

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2006 23:04:32 
Klubowicz

Myślę że warto też sprawdzić okolice gruszki w turbinie. Konkretnie czy jest zupełnie szczelna, czy sztanga nie stawia oporów przy wciąganiu i czy ktoś nie kręcił na niej śrubą.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2006 16:10:56 
Klubowicz

Jozef napisał(a):
Myślę że warto też sprawdzić okolice gruszki w turbinie. Konkretnie czy jest zupełnie szczelna, czy sztanga nie stawia oporów przy wciąganiu i czy ktoś nie kręcił na niej śrubą.

wnoszę z tego co mówisz, że owa sztanga powinna płynnie, bez żadnych oporów podnosić się, a śruba jest po dokręceniu pomalowana i jeśli nie pasuje farba to ktoś grzebał
a jak sprawdzić szczelność?

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2006 20:31:09 
Klubowicz

jarekle napisał(a):
Jozef napisał(a):

wnoszę z tego co mówisz, że owa sztanga powinna płynnie, bez żadnych oporów podnosić się, a śruba jest po dokręceniu pomalowana i jeśli nie pasuje farba to ktoś grzebał
a jak sprawdzić szczelność?

Z oporami i farbą jest dokłądnie tak jak piszesz. Przy czym nawet minimalne problemy w górnym zakresie ruchu mogą skutkować lagiem. Co do szczelności gruszki - ot choćby podepnij jakiś wężyk zamiast tego od N75, wyciągnij powietrze, wężyk zagnieć i po jakimś czasie zobacz czy sztanga opadła :peace: Ew. możesz zrobić test podzespołów wykonawczych dla grupy 011 - sterownik będzie cyklicznie podnosił i opuszczał sztangę (z tym że nie wiem, o ile powinno to zmieniać ciśnienie w tym silniku) Przy okazji będzie widać jak sztanga chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lis.2006 14:13:07 
Klubowicz

długo to trwało, ale w końcu udało mi sie umówić z kumplem na podmiankę przepływomierza
:/ niestety "kanał", passat choć ma taki sam silnik to złącze elektryczne na przepływce ma inne i nie dało się podłączyć
pozostaje mi polować na kogoś z dobrą przeplywką w Audi

zwiedziłem wszystkie sensowne warsztaty w Toruniu i niestety nikt nie ma na półce takiej przepływki aby zrobić próbę

pogrążony w smutku pozdrawiam Was :|

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2006 12:30:30 
Klubowicz

dzięki koledze geri74 wreszcie podmieniłem Imm i rezultat jest :)
różnica jest odczuwalna, ale do parametrów natywnych jeszcze brakuje
nadal poniżej 2000rpm jest za małe doładowanie, ale różnica jest mniejsza niż na mojej przepływce
jest jakaś nadzieja, może w końcu odnajdę moment obrotowy przy niskich obrotach :):

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2007 11:51:37 
Klubowicz

Witam Kolegów,
przyznam się szczerze, że cały czas byłem sceptycznie nastawiony do ewentualnej niesprawności zaworu N75, wówczas gdy Geri74 udostępnił mi swoje lmm nie było czasu żeby bawić się jeszcze w zamianę tego zaworka...

suma sumarum coś (auto coraz gorzej przyspieszało, granica obrotów od których czuć było turbinę stale rosła) mnie ostatnio podkusiło żeby jednak zamienić miejscami N75 z tym zaworkiem obok i oczywiście okazało się że zawór N75 jest niesprawny bo po zamianie auto odzyskało Nm na dole skali obrotomierza :peace:

wygląda na to, że przypadłość była raczej błaha, a problemem była moja ignorancja problemu

Chciałem tylko prosić wszystkich korzystających z porad kolegów na forum, aby uważnie je słuchali i stosowali się do wszelkich wskazówek :):

P.S.
Pytanie do kolegów czy gdy ten czarny zawór pracuje jako N75, a niesprawny szary N75 pracuje jako czarny to mogą być z tego jakieś problemy? Oczywiście mam zamiar jak najszybciej kupić nowy N75, ale chciałbym wiedzieć czy to może być groźne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1