Jesli masz dojscie do wtyczki idacej od tego silnika i dasz rade ja rozpiac to da rade cos zrobic
Potrzebny bedzie jeszcze multimetr z mozliwoscia pomiaru rezystancji i zrodlo zasilania na 9-12V. Moze to byc inny akumulator lub akumulatorek na 9V (zwykla bateria 9V chyba bedzie za slaba). Musisz odpiac ta wtyczke i przy pomocy miernika znalezc przewody idace do silniczka. Powinno byc tam w sumie 5 przewodow. 2 sa do silniczka a 3 do potencjometru. Mozesz tez probowac dojsc do tego po kolorach przewodow jesli masz schemat swojej instalacji. U mnie w C3 maja one kolory:
do silnika:
- Biały
- Brązowo-Biały
Do potencjometru:
- Szary
- Żółty
- Brązowo-Czarny
Multimetrem spradzaj podlaczajac go miedzy srodkowy wtyk i sasiedni. Miedzy srodkowym a tym po jego jednej ze stron powinna byc rezystancja (powinno pokazac sie wskazanie) a miedzy srodkowym a tym po jego drugiej stronie nie powinno byc zadnej rezystancji (a scislejj mowiac rowna nieskonczonosci), a wiec wskazania powinny byc takie jak przy odlaczonych przewodach multimetru. Jesli tak jest u Ciebie, to przewody idace do silnika to wlasnie ten, drugi z przyleglych (ten bez rezystancji ze srodkowym) i skrajny lezacy kolo niego.
Oczywiscie u Ciebie kolory moga byc inne. Gdy juz znajdziesz przewody od silniczka to za pomoca krotkich odcinkow drutu podlacz do nich zasilanie i sluchaj czy silnik sie obraca. Jesli nie to podepnij zasilanie odwrotnie - zamien przewody. Gdy silnik ruszy to poczekaj chwile az dojdzie do skrajnego polozenia i zostaw. Oczywiscie cala operacje przeprowadz przy odlaczonej wtyczce. Potem tez ja zostaw odlaczona, bo w przeciwnym przypadku klapka moze znowu wrocic w poprzednie polozenie przy zmianie ustawien temperatury i tam pozostac. Nie wiem tylko jak zachowa sie sam sterownik. Na pewno bedzie pokazywal blad potencjometru, ale powinien dzialac
Powodzenia