djset, a co mówia na to przepisy ?
Co będzie, jeżeli dojdzie do wypadku z jakiejś nawet prozaicznej przyczyny... a biegły/policjant oceni, że w jednym z pojazdów były zamontowane żarówki niezgodne z obowiązującymi w polsce przepisami ?
Jest to już podstawa dla firmy ubezpieczeniowej do odmowy wypłaty odszkodowania....
Taka sama podstawa jak w przypadku kiedy rozbijesz samochód w zimie a policja opisze, że nie miałeś opon zimowych... Chyba żaden ubezpieczyciel nie wypłaci kasy za taką szkodę.
Zresztą, każdy robi jak uważa za słuszne....
Owszem, część tych zestawów ma pudełka i widać jak zabezpieczona jest w nich "żarówka".
Pierwszy z brzegu:
http://www.allegro.pl/item140567615_xen ... xenon.html
Takich zestawów jest zdecydowanie mniej...
Czy jest jakiś zestaw, gdzie jest wyraźnie napisane: produkt dopuszczony do używania na terenie europy ?
Czy widziałęm takie zestawy zamontowane w aucie. Owszem widziałem i to nie jednym... Z jednym znajomym też prowadziłem właśnie taka dyskusje kiedy wsadził coś takiego do swojej RAV4.
Co się okazało ?
Świeci fajnie, wizualnie extra...... ale po podjechaniu do ściany a potem do urządzenia pomiarowego okazało się, żę baaaardzo daleko takim światełkom do obowiązujących parametrów.
Jeżeli z takim zestawem pojedziesz na uczciwy przegląd to nie przejdziesz go...
Ale jak pisałem, każdy zrobi jak uważa za słuszne....